ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Ευρωπαϊκά Βραβεία Αλουμινίου 2014 – Η μεγάλη γιορτή του κλάδου

BluePlanet_600
Blu Planet, το πρώτο βραβείο στη κατηγορία Δόμηση & Αρχιτεκτονική

ALUAWARD_logo2012Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Αλουμινίου 2014, η απονομή των οποίων έγινε για μία ακόμη χρονιά στη καταξιωμένη κλαδική έκθεση “ALUMINIUM 2014” που έγινε στο Ντίσελντορφ, κατέδειξαν με εμφατικό τρόπο την καινοτομική δυναμική της βιομηχανίας αλουμινίου. Στη φετινή διοργάνωση είχαμε πάνω από 83 συμμέτοχες από 11 χώρες και συνολικά 60 εταιρίες. Η τελετή απονομής των βραβείων στα έργα που ξεχώρισαν, ήταν μεγαλειώδης και απέδειξε περίτρανα τη μεγάλη δυναμική του κλάδου.
Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν σε έξι βασικές κατηγορίες, που εκτός από το πρώτο βραβείο περιλάμβανε Ειδικά Βραβεία, καθώς και βραβεία με στόχο την προώθηση νέων ταλέντων στον κλάδο. Οι κατηγορίες ήταν:
  • Design & Lifestyle – Σχεδιασμός & Λάιφσταϊλ,
  • Lighting & Interior – Φωτισμός & Εσωτερικοί Χώροι,
  • Marine & Offshore – Ναυτιλία & Παράκτιες Λύσεις,
  • Building & Architecture – Δόμηση & Αρχιτεκτονική,
  • Aerospace & Automotive – Αεροναυπηγική & Αυτοκινητοβιομηχανία) και
  • Production Techniques, Tools & Machinery – Παραγωγικές Τεχνικές, Εργαλεία & Μηχανήματα.
Η κριτική επιτροπή έλαβε υπόψη της στοιχεία όπως πρωτοτυπία και λειτουργικότητα όσον αφορά στη χρήση των υλικών και φυσικά το βαθμό στον οποίο το αλουμίνιο έχει χρησιμοποιηθεί με καινοτόμο και χρήσιμο τρόπο. Επίσης, ελήφθησαν υπόψη χαρακτηριστικά όπως σχεδιασμός, διάρκεια ζωής, ανθεκτικότητα, ανακυκλωσιμότητα, ανάδειξη και προώθηση της αξίας του αλουμινίου κ.α.
Το 1ο βραβείο
BluePlanet_300Στην κατηγορία της “Δόμησης & Αρχιτεκτονικής” όπου διαγωνίστηκαν μερικά πολύ αξιόλογα έργα που αναδεικνύουν τις αρετές του ελαφρού μετάλλου ως δομικό προϊόν, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο έργο Blu Planet.
Ο “Μπλε Πλανήτης” είναι το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο ενυδρείο της Βόρειας Ευρώπης, το οποίο βρίσκεται στο νησί  Αμαγκερ, κοντά στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης. Από ψηλά εντυπωσιάζει, καθώς μοιάζει σαν μία γιγάντια δίνη. Οι Δανοί αρχιτέκτονες 3XN που το σχεδίασαν, εμπνεύστηκαν το σχέδιο από τα παιχνιδίσματα του νερού που βρίσκεται σε ατέρμονη κίνηση υπό μορφή ωκεάνιου ρεύματος αλλά και τη θαλάσσια ζωή γενικότερα. Ο “Μπλε Πλανήτης” είναι ένα κτίριο εξαιρετικής πολυπλοκότητας και το αρχιτεκτονικό γραφείο 3XN είχε δύσκολο έργο.
Οι προσδοκίες ήταν εξαρχής πολύ υψηλές και ειδικά η κατασκευή της ιδιόμορφης πρόσοψης αποτέλεσε μία ιδιαίτερη πρόκληση. Γι’ αυτό και η 3XN στράφηκε στη Novelis, καθώς το αλουμίνιο έχει αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι μπορεί να προσφέρει λύσεις υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας ακόμη και σε πολύ δύσκολα περιβάλλοντα. Το κράμα αλουμινίου C4S που χρησιμοποιήθηκε, προσφέρει την απαραίτητη προστασία από τη διάβρωση και το θαλασσινό νερό, ενώ ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι ο ελαφρύ μέταλλο δεν μολύνει, προσφέρει τη δυνατότητα το νερό της βροχής να συλλεχθεί και να διοχετευθεί στο ενυδρείο απευθείας χωρίς ιδιαίτερη περαιτέρω επεξεργασία.
Η οργανική κίνηση του θαλασσινού νερού και η ποικιλομορφία της θαλάσσιας ζωής αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο τόσο στη δομή του κτιρίου που μοιάζει με στρόβιλο όπως προείπαμε όσο και στην πρόσοψη, η οποία καλύπτεται με μικρά φύλλα αλουμινίου σε σχήμα διαμαντιού. Συνολικά πάνω από 27.000 τ.μ. φύλλου αλουμινίου πάχους 1,2 χιλ. παράχθηκε στο εργοστάσιο της Novelis, το οποίο στη συνέχεια διαμορφώθηκε στο ειδικό σχήμα που απαιτούσαν οι προδιαγραφές του “Μπλε Πλανήτη”.
Ο λόγος που κέρδισε το Πρώτο Βραβείο ο “Μπλε Πλανήτης”, είναι διότι αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα των δομικών λύσεων που δίνει το ελαφρύ μέταλλο. Οι απαίτησες σε προστασία από τους διαβρωτικούς παράγοντες του περιβάλλοντος ήταν πολύ υψηλές και το ειδικό κράμα αλουμινίου που επιλέχθηκε όχι μόνο τις ικανοποιεί αλλά ταυτόχρονα θα καταφέρει να διατηρήσει την αισθητική του (σε απόχρωση φυσικού αλουμινίου) κτιρίου για πολλά χρόνια αναλλοίωτη.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.