ΓΕΝΙΚΑΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ

Γενικά πληροφοριακά στοιχεία για το αλουμίνιο

primary-2Το αλουμίνιο ή αργίλιο, είναι το τρίτο κατά σειρά στοιχείο μετά το οξυγόνο και το πυρίτιο που συναντάται στον φλοιό της γης. Το αλουμίνιο προέρχεται από το ορυκτό βωξίτης που μετά από την εξόρυξή του μετατρέπεται σε αλουμίνα και στην συνέχεια με ηλεκτρόλυση μετατρέπεται σε μέταλλο αλουμίνιο. Οι χαρακτηριστικές ιδιότητες του αλουμινίου και των κραμάτων του, καθώς και η υψηλή τεχνολογία επεξεργασίας του, εξηγούν το σημερινό ευρύ φάσμα εφαρμογών του.

Το αλουμίνιο είναι σήμερα ένα απο τα βασικά δομικά υλικά στην δόμηση και γενικότερα στις κατασκευές κτιρίων. Ανταποκρίνεται στο ακέραιο στις προσδοκίες των μηχανικών και αρχιτεκτόνων, τόσο από πλευράς μηχανικών αντοχών, όσο και από πλευράς αισθητικής. Η δυνατότητά του να είναι πρακτικά αδιάβρωτο από τους καιρικούς παράγοντες, καθιστούν το αλουμίνιο το καταλληλότερο υλικό για την κατασκευή πορτοπαραθύρων, υαλοπετασμάτων, ψευδοοροφών, κάγκελων κλπ.

ktiria_2009_06_10Το αλουμίνιο δίνει τις σωστές λύσεις τόσο στις περιπτώσεις κατασκευής μοντέρνων κτιρίων, όσο και στις περιπτώσεις ανακαίνισης ή συντήρησης παλαιών κτιρίων με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία.

Επίσης, το αλουμίνιο έχει ευρεία εφαρμογή σε άλλες σύχρονες χρήσεις, όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην αεροναυπηγική, στις μεταφορές γενικότερα, στη συσκευασία, σε ηλεκτρομηχανολογικές εφαρμογές κά.

Αλουμίνιο και Ανακύκλωση

recycling-1Το αλουμίνιο ανακυκλώνεται εύκολα για την παραγωγή νέου μετάλλου, χωρίς να χάνει τις αρχικές του ιδιότητες. Υπολογίζεται ότι το 45% της παγκόσμιας κατανάλωσης αλουμινίου προέρχεται από ανακυκλωμένο αλουμίνιο.

Ιδιαίτερα σήμερα, που η προσπάθεια εξοικονόμησης πλουτοπαραγωγικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν τον κύριο στόχο της σύγχρονης κοινωνίας, πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί η δυνατότητα ανακύκλωσης του αλουμινίου. Το αλουμίνιο, όπου και σε όποια μορφή και αν ευρίσκεται, μετά την χρήση των προϊόντων συλλέγεται και επαναχυτεύεται για την δημιουργία μετάλλου, με ιδιότητες εφάμιλλες αυτών του αρχικού. Μάλιστα, για την παραγωγή αλουμινίου που προέρχεται από ανακύκλωση, απαιτείται μόλις το 5% της αρχικής ενέργειας που έχει καταναλωθεί για την παραγωγή του πρωτόχυτου μετάλλου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.