ΓΕΝΙΚΑΙΔΙΟΤΗΤΕΣ-ΚΡΑΜΑΤΑΤΕΧΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ

Κράματα αλουμινίου για χυτήρια

Σύμφωνα με τα νέα εναρμονισμένα Ευρωπαϊκά Πρότυπα EN, τα κράματα αλουμινίου που προορίζονται για χρήση σε χυτήρια ή για την παραγωγή χυτών αντικειμένων, συμβολίζονται με πέντε αριθμητικά ψηφία.

Το πρώτο ψηφίο προσδιορίζει την ομάδα των κραμάτων βάσει του κυριοτέρου κραματοποιού στοιχείου. Το πέμπτο ψηφίο είναι πάντα 0. Του πενταψήφιου αυτού αριθμού προηγείται συμβολισμός που δείχνει την χρήση του κράματος.

ΚΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΧΥΤΗΡΙΑ
Τύπος
κράματος
Κραματοποιό
στοιχείο
Συμβολισμοί:
EN AB- 1ΧΧΧ0 Κανένα (min 99,00% Al) EN: Ευρωπαϊκό πρότυπο
Α: Αλουμίνιο
Β: Χελώνα
C: Κράμα για χυτά
Μ: Μητρικό κράμα
2ΧΧΧ0 Cu
4ΧΧΧ0 Si
EN AC- 5ΧΧΧ0 Mg
7ΧΧΧ0 Zn
8ΧΧΧ0 Sn
EN AM- 9XXX0 Μητρικά κράματα


Θερμικές κατεργασίες του αλουμινίου

Οι θερμικές κατεργασίες του αλουμινίου έχουν σκοπό είτε να αυξήσουν την μηχανική αντοχή (τεχνητή γήρανση), είτε και να ελαττώσουν την μηχανική αντοχή (ανόπτηση), ώστε να διευκολυνθεί η μορφοποίηση. Για να είναι αποτελεσματική μια θερμική κατεργασία, σχεδιάζεται έτσι, ώστε να μετασχηματίσει τη δομή που δημιουργείται από τα κραματοποιά στοιχεία, (π.χ. χαλκός, μαγνήσιο, πυρίτιο, ψευδάργυρος) τα οποία συνδυάζονται μεταξύ τους προς σχηματισμό διμεταλλικών ενώσεων.

Θερμοκρασίες και χρόνοι ανόπτησης για κράματα μη θερμοσκληρυνόμενα
ΚΡΑΜΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ (οC) ΧΡΟΝΟΙ (min)
1080A, 1050, 1200, 5251,
5154A, 5454, 5083
360 20
3103, 3105 400 – 425 20

Τα θερμοσκληρυνόμενα κράματα που δεν έχουν υποστεί διεργασίες θερμοσκλήρυνσης (π.χ. τεχνητή γήρανση), μπορούν να ανοπτηθούν με θέρμανση στους 360 ±10οC για μια ώρα και κατόπιν ψύξη με αέρα. Η αργή ψύξη δεν είναι αποτελεσματική, εντούτοις η γρήγορη ψύξη μπορεί να οδηγήσει σε μερική σκλήρυνση λόγω γήρανσης. Σε πολλές περιπτώσεις η ανόπτηση είναι αποτελεσματική για κράματα που έχουν υποστεί θερμοσκλήρυνση, αλλά για την ολοκλήρωση της ανόπτησης πρέπει να θερμανθούν σε 400 – 425οC για μια ώρα. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο ρυθμός ψύξης πρέπει να είναι περίπου 15οC ανά ώρα, μέχρι τους 300οC. Κάτω απ’ αυτή τη θερμοκρασία ο ρυθμός ψύξης δεν παίζει ρόλο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.