Κουφώματα

Η ανάγκη της χρήσης θερμομονωτικών κουφωμάτων αλουμινίου

house-modern_1402Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη που δίνει έμφαση στην αειφορική δόμηση με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και την εφαρμογή τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δομημένο περιβάλλον. Το θέμα παίρνει σοβαρές διαστάσεις όταν βρισκόμαστε σε ενεργειακή κρίση. Πρακτικά περιόδους ενεργειακής κρίσης διανύουμε όταν παρατηρείται εσκεμμένη ή μη μείωση στην παροχή πρωτογενούς μορφής ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό συνεπάγεται αύξηση στο κόστος παραγωγής των συμβατικών μορφών ενέργειας (ηλεκτρισμός), καθώς βέβαια και στην τιμή πώλησης των φυσικών ενεργειακών αποθεμάτων όπως το πετρέλαιο. Αυτό επιδρά άμεσα στην οικονομία ενός κράτους, καθώς το κόστος της βιομηχανικής παραγωγής αυξάνεται παρασύροντας τις τιμές χονδρικής και λιανικής. Πρωτίστως, όμως, συμβάλλει στην ανεπιθύμητη διατάραξη του ισοζυγίου εισαγωγών/εξαγωγών ενεργειακά εξαρτημένων χωρών, όπως είναι η Ελλάδα.

Η εξοικονόμηση ενέργειας

thermo_pinakasΣτην Ευρώπη, ο κτιριακός τομέας ευθύνεται πλέον για το 42% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας (η ενέργεια αυτή καταναλώνεται για την θέρμανση, το δρόσισμα, τον φωτισμό, το μαγείρεμα και τις λοιπές ηλεκτρικές χρήσεις στα κτίρια), η οποία προκαλεί περίπου το 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και το 35% όλων των εκπομπών αερίων στην ατμόσφαιρα, εκπομπές που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, τόσο η ίδια η κατανάλωση, όσο και η συνεπαγόμενη κλιματική αλλαγή, έχουν προκαλέσει μια νέα πετρελαϊκή κρίση με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια σημαίνει βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, βελτίωση των συνθηκών άνεσης στους χώρους κατοικίας και εργασίας και συνεπώς, προάγει το επίπεδο ζωής πολλών ανθρώπων.

Γιατί θερμομονωτικά κουφώματα

Μεγάλη πηγή διαρροής ενέργειας προς το περιβάλλον είναι τα τζάμια και τα κουφώματα. Υπολογίζεται ότι μόνον αν αντικατασταθούν με διπλά τζάμια επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης κατά 32%, ενώ με ταυτόχρονη μόνωση των εξωτερικών τοίχων, που είναι απλή και για υπάρχουσες οικοδομές, η εξοικονόμηση φτάνει στο 50%.

Σχετικά με την θέρμανση ενός διαμερίσματος, η χρήση ενός κουφώματος αλουμινίου με θερμοδιακοπή, σε σχέση με το απλό αλουμίνιο, μειώνει έως και 1/3 την απώλεια της θερμότητας από τα κουφώματα και μπορεί να μειώσει έως και 1/5 τα έξοδα θέρμανσης.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 50 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κουφωμάτων παλαιάς τεχνολογίας με μονό τζάμι, που στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να αντικατασταθούν. Αν όλα τα κουφώματα παλαιού τύπου αντικατασταθούν με νέα, σύγχρονης τεχνολογίας κουφώματα, με χαμηλό συντελεστή εκπομπής Ε διπλών υαλοπινάκων, τα οφέλη που προκύπτουν από την εξοικονόμηση ενέργειας υπολογίζονται σε 500 εκ. ευρώ ετησίως.

Η Ελληνική βιομηχανία αλουμινίου διαθέτει την τεχνολογία, την τεχνογνωσία και εντέλει τα προϊόντα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο σε επίπεδο του απλού ελληνικού νοικοκυριού. Ο κλάδος δύναται να διαθέσει προϊόντα και τεχνογνωσία στον έλληνα αρχιτέκτονα και μηχανικό, τα οποία καλύπτουν απόλυτα τους σημερινούς αλλά και τους μελλοντικούς πολεοδομικούς κανονισμούς. Η συμβολή των προϊόντων του κλάδου μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην βελτίωση της εθνικής οικονομίας, όχι μόνο χάρη στην ιδιότητά τους να εξοικονομήσουν ενέργεια, αλλά αποτελώντας κύριο εξαγωγικό προϊόν υψηλής τεχνολογίας.

Αναμφισβήτητα το αλουμίνιο είναι το ιδανικότερο υλικό για την κατασκευή κουφωμάτων. Είναι υλικό το οποίο συνδυάζει την υψηλή μηχανική αντοχή, την άψογη αισθητική και αυτά με την τεράστια διάρκεια ζωής, χωρίς σχεδόν ποτέ συντήρηση. Ιδιότητες πραγματικά ζηλευτές από οποιοδήποτε προϊόν.

Πριν αρκετά χρόνια, το μειονέκτημα του αλουμινίου σε σύγκριση με άλλα υλικά κατασκευής κουφωμάτων ήταν η θερμομόνωση, παρόλα αυτά δε συγκράτησε τη διάδοση του ως το κύριο υλικό για κατασκευή κουφωμάτων και υαλοπετασμάτων. Το μειονέκτημα αυτό δεν υφίσταται πλέον. Σήμερα μπορούν να διατεθούν διατομές αλουμινίου οι οποίες προσφέρουν πολύ υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης.

Κράτα το

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.