ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Συνεχίζεται η κατακόρυφη πτώση των τιμών αλουμινίου στο LME

Primary_xelwnes_02_03_2012Η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου στο LME όχι μόνο δεν κατάφερε να κερδίσει το χαμένο έδαφος το τελευταίο τετράμηνο του έτους, αλλά υποχώρησε περαιτέρω, ειδικά κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου που οι καθοδικές πιέσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες. Αποτέλεσμα ήταν το ελαφρύ μέταλλο να πέσει κάτω από τα $1.450/mt, αγγίζοντας πολυετή χαμηλά στα τέλη του φθινοπώρου πιεζόμενο και από το ισχυροποιημένο δολάριο.
Η έλευση του Δεκεμβρίου βρήκε την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου σε ανοδική διάθεση, καθώς κατάφερε και πάλι να σκαρφαλώσει πάνω από το ψυχολογικό όριο των $1.500/mt, ωστόσο μένει να δούμε πως τελικά θα κλείσει το 2015. Για το σύνολο του έτους πάντως, οι απώλειες του ελαφρού μετάλλου ξεπερνούν τα $400 αν αναλογιστούμε ότι τον Μάιο του 2015 η τιμή είχε φτάσει κοντά στα $1.950/mt.
Ο βασικός καθοδικός παράγοντας για φέτος, όσον αφορά στις θεμελιώδεις παραμέτρους της αγοράς, είναι το γεγονός ότι παρά τις όποιες προσπάθειες περικοπής της παραγωγής, η αγορά αλουμινίου συνεχίσει να ταλαιπωρείται από προβλήματα υπερπροσφοράς.
Η μηνιαία παραγωγή πρωτόχυτου έχει ξεπεράσει τους 4,9 εκατ. τόνους τη στιγμή που πέντε χρόνια πριν ήταν στους 3,6 εκατ. τόνους. Αντίστοιχα η μέση ημερήσια παραγωγή έχει φτάσει τους 158 χιλ. τόνους όταν μία πενταετία πίσω ήταν 117 χιλ. τόνους σύμφωνα με το IAI.
image001
Ο φαύλος κύκλος και ο ρόλος της Κίνας
Η αγορά έχει πέσει σε ένα φαύλο κύκλο, όπου οι περικοπές που ανακοινώνονται οδηγούν την τιμή αλουμινίου σε μικρά ράλι στο LME, τα οποία  προσπαθούν να εκμεταλλευτούν στη συνέχεια οι παραγωγοί πρωτόχυτου (ειδικά οι Κινέζοι), ρίχνοντας περισσότερο μέταλλο στην αγορά. Το τελευταίο οδηγεί σε άνοδο της προσφοράς που μεταφράζεται σε καινούργιες καθοδικές πιέσεις για το ελαφρύ μέταλλο, το οποίο παίρνει εκ νέου την κατηφόρα, οδηγώντας πάλι σε ανακοινώσεις για περικοπές της παραγωγής.
Οι παραγωγοί της Δύσης κατηγορούν την Κίνα ότι αυτή “ράβει” όταν εκείνοι “ξηλώνουν” και προσπαθούν να πιέσουν τον ασιατικό γίγαντα να προχωρήσει σε δραστικές μειώσεις της παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου. Ωστόσο παρά τις όποιες προσπάθειες, η τακτική της πίεσης δεν αποδίδει καρπούς, καθώς οι όποιες περικοπές γίνονται από τους παραγωγούς του Δυτικού κόσμου, γρήγορα αναπληρώνονται από την ενεργοποίηση αδρανούς ή την εισαγωγή καινούργιας παραγωγικής δυναμικότητας στην Κίνα.
Από έλλειμμα… πλεόνασμα
Υπό τις παραπάνω συνθήκες είναι δύσκολο να διατηρηθεί ένα σταθερό και μεγάλης διάρκειας έλλειμμα στην παγκόσμια αγορά αλουμινίου που θα ρίξει τα υψηλά αποθέματα σε λογικά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις πρώιμες εκτιμήσεις ότι η χρονιά φέτος θα ήταν ελλειμματική, τελικά φαίνεται ότι και πάλι θα έχουμε πλεόνασμα της τάξης των 500 χιλ. τόνων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Sucden Financial.
Καλό σημάδι πάντως είναι  το γεγονός ότι οι κινεζικές εξαγωγές δείχνουν να επιβραδύνονται, έχοντας υποχωρήσει από τα υψηλά του Ιουνίου όταν και άγγιξαν τους 450 χιλ. τόνους. Αν και το παραπάνω είναι λογικό, με δεδομένο ότι η τιμή του αλουμινίου στο LME πήρε την κατηφόρα μετά το καλοκαίρι. Το σημαντικό τεστ ωστόσο θα είναι να δούμε, πως θα κινηθούν οι κινεζικές εξαγωγές στο επόμενο μίνι ράλι της τιμής πρωτόχυτου αλουμινίου, για να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά στις διαθέσεις του ασιατικού γίγαντα.

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι, η κατηφόρα μοιάζει να είναι μονόδρομος, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος για να δούμε πραγματικές περικοπές από όλους τόσο τους παραγωγούς της Δύσης όσο και της Ασίας. Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2016 τοποθετούν την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου αρκετά χαμηλότερα στα $1.400/mt.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗΣ

Κράτα το

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.