ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Roto Frank AG: 80 χρόνια κορυφαίας εργονομίας και ασφάλειας στα κουφώματα

Παρά τις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που επηρεάζουν καίρια τον κατασκευαστικό κλάδο η Roto παρουσίασε κατά το 2016 μια σταθερή εικόνα χάρη στην αποτελεσματική εφαρμογή του επιχειρηματικού στρατηγικού της πλάνου, με τον κύκλο εργασιών να κλείνει στα 620 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2017 προβλέπεται αύξηση των πωλήσεων κατά 4-5%, με αιχμή του δόρατος το τμήμα Τεχνολογίας Παραθύρων Στέγης και Ηλιακών Συστημάτων.

Συνολικά, 80 χρόνια μετά την ίδρυσή της από τους Wilhelm και Elfriede O. Frank στη Στουτγκάρδη και 11 χρόνια μετά το πρώτο διεθνές συνέδριό της στο Leinfelden-Echterdingen της Βάδης-Βυρτεμβέργης (έδρα της εταιρείας), η γερμανική πολυεθνική Roto Frank AG επιβεβαίωσε και φέτος –από την πόλη του Βερολίνου αυτήν τη φορά– την ηγετική της θέση στη παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής/κατασκευής λειτουργικών μηχανισμών για κουφώματα κτηρίων, στο πλαίσιο διεξαγωγής της 11th Roto International Trade Press Day, στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου.

Η Roto Frank AG, διαρθρωμένη εσωτερικά σε δύο διακριτά παραγωγικά τμήματα, της Τεχνολογίας Πορτών και Παραθύρων και της Τεχνολογίας Παραθύρων Στέγης και Ηλιακών Συστημάτων, αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές του διεθνούς κατασκευαστικού κλάδου για λειτουργικά μέρη και εξαρτήματα κουφωμάτων, καθώς επίσης για παράθυρα στέγης και ηλιακές-θερμικές/φωτοβολταϊκές κτηριακές εφαρμογές. Την παρούσα στιγμή το εταιρικό μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στα 75 εκατομμύρια ευρώ και για το 2015 πέτυχε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 622 εκατομμύρια ευρώ, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοικητικών στελεχών της και για το 2016. Επιπλέον, διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο 17 εργοστασιακών μονάδων και 40 θυγατρικών εταιρειών και εμπορικών αντιπροσώπων ανά τον κόσμο, ενώ απασχολεί συνολικά περίπου 4.500 εργαζομένους.

Ωστόσο, η εξωστρέφεια και ο διεθνοποιημένος προσανατολισμός της Roto δεν αποτυπώνεται αυστηρά και μόνο στο «business plan» της, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί το «brand» της στην παγκόσμια κοινότητα. Από το 2006 και εντεύθεν διοργανώνει αδιαλείπτως και με μεγάλη επιτυχία –σε διαφορετική χώρα διεξαγωγής κάθε χρόνο– ένα δικό της κλαδικό συνέδριο, υπό τον τίτλο «Roto International Trade Press Day», το οποίο αποτελεί μια ενημερωτική επικοινωνιακή πλατφόρμα, ένα φόρουμ διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ ειδικών του συγκεκριμένου βιομηχανικού κλάδου και δημοσιογράφων από διάφορα σημεία του πλανήτη.

Φετινό σημείο συνάντησης, όπως προαναφέρθηκε, το Βερολίνο, και όχι τυχαία, καθώς η Roto πραγματοποίησε στις αρχές του 2016 μια πολύ σημαντική επένδυση στη γερμανική πρωτεύουσα, εντάσσοντας στο δυναμικό της τη βιομηχανική μονάδα Deventer, που παράγει ελαστικά παρεμβύσματα για κουφώματα. Άλλωστε, από εκεί ξεκίνησε (ανεπισήμως) το συνεδριακό πρόγραμμα, με μια ξενάγηση των 70 περίπου συμμετεχόντων δημοσιογράφων –από 17 συνολικά χώρες– στο εσωτερικό του εργοστασίου προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ολόκληρο το φάσμα της καινοτόμου παραγωγικής διαδικασίας που συντελείται.

Το εργοστάσιο Deventer στο Σπαντάου

Την 1η Ιανουαρίου 2016 ο όμιλος Deventer, με εταιρική παρουσία στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρωσία, εξαγοράστηκε από τη Roto, η οποία με αυτήν την κίνηση προέβη σε μια υψηλής στρατηγικής σημασίας επένδυση όσον αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της στο πεδίο της παραγωγής προηγμένων τεχνολογικά προϊόντων για παράθυρα και πόρτες.

Στο πλαίσιο της εν λόγω εξαγοράς, η Roto ενέταξε στο ήδη διευρυμένο παραγωγικό της δίκτυο μία ακόμη εργοστασιακή μονάδα, αυτήν του Deventer στο Σπαντάου, έκτασης 3.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου κατασκευάζονται θερμοπλαστικά πολυμερή παρεμβύσματα για κουφώματα.

Η μονάδα διαθέτει συνολικά δώδεκα τριπλής και διπλής διέλασης γραμμές, οι οποίες διαφέρουν στο μέγεθος αλλά και τις λειτουργικές επιδόσεις, καθώς και 27 πρέσες διέλασης. Η παραγωγική διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και η γραμμή παραγωγής είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα συστήματα ελέγχου, που ικανοποιούν και τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές παραγωγικότητας και ποιότητας, με το ποσοστό απόρριψης προϊόντων να βρίσκεται μόλις στο 1%, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του εργοστασίου Lüder Pflügner.

Η τεχνολογία αιχμής και υψηλής ακριβείας στην κατασκευή των παρεμβυσμάτων έχει ως αποτέλεσμα τα προϊόντα αυτά να διακρίνονται για τη μακρά διάρκεια ζωής τους, την ανθεκτικότητά τους στο χρόνο, τις καιρικές συνθήκες και το όζον, αλλά και για τη δυνατότητά τους να συγκολλούνται και να εφαρμόζουν ιδανικά στις γωνίες των κουφωμάτων.

Όπως ανέφερε ο Lüder Pflügner, η ημερήσια παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας είναι περίπου 240.000 μέτρα, ενώ η ετήσια 58,5 εκατομμύρια μέτρα. Επίσης, τόνισε ότι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ υψηλής ποιότητας και αυστηρά ελεγμένες από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης και ερευνητικά ινστιτούτα, ώστε να ανταποκρίνονται απόλυτα στα ισχύοντα ευρωπαϊκά πρότυπα κατασκευής ελαστικών παρεμβυσμάτων.

Σταθερότητα μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον

Παρά τις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις που έλαβαν χώρα εντός του 2016, επηρεάζοντας καίρια τον κατασκευαστικό κλάδο και κατ’ επέκταση τις εργασίες της εταιρείας, η Roto παρουσίασε –σε γενικές γραμμές– μια σταθερή εικόνα χάρη στην αποτελεσματική εφαρμογή του επιχειρηματικού στρατηγικού της πλάνου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν από το βήμα της 11th Roto International Trade Press Day ο πρόεδρος της εταιρείας Dr Eckhard Keil και ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Michael Stangier. Ο φετινός κύκλος εργασιών, όπως επεσήμαναν, αναμένεται να κλείσει στα 620 εκατομμύρια ευρώ, ελαφρώς μειωμένος συγκριτικά με πέρυσι, ενώ για το 2017 προβλέπουν αύξηση των πωλήσεων κατά 4-5%, με αιχμή του δόρατος το τμήμα Τεχνολογίας Παραθύρων Στέγης και Ηλιακών Συστημάτων. Μάλιστα, ο Dr Eckhard Keil διατύπωσε την αισιόδοξη εκτίμηση πως το 2017 θα είναι για τη Roto ένα έτος «συνολικής σταθεροποίησης» δίχως άλλες απρόβλεπτες εξελίξεις από το μέτωπο της αγοράς κουφωμάτων.

Επιπλέον, οι ιθύνοντες της εταιρείας δήλωσαν άκρως ικανοποιημένοι από τα δύο νέα μέλη της οικογενείας της Roto, της ολλανδικής Deventer (παραγωγή ελαστικών παρεμβυσμάτων για κουφώματα) και της δανικής Peder Nielsen (παραγωγή μηχανικών εξαρτημάτων για κουφώματα), οι οποίες έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο παραγωγικό δίκτυο της Roto, συνεισφέροντας σημαντικά η κάθε μία στον τομέα εξειδίκευσής της. Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι είναι άμεσα προγραμματισμένη ακόμη μία εξαγορά, η οποία θα αφορά επίσης το χώρο των τεχνολογικών προϊόντων για πόρτες και παράθυρα.

Ο Michael Stangier επεσήμανε τις υγιείς οικονομικές βάσεις της Roto, υπογραμμίζοντας ότι οι χρηματοδοτικές της ανάγκες καλύπτονται από ίδια κεφάλαια και όχι από δάνεια, ενώ χαρακτήρισε μη ικανοποιητικές τις εκτιμήσεις για το επίπεδο των κερδών του 2016, αποδίδοντας την αρνητική επίδοση σε περιοριστικούς παράγοντες, όπως η σημαντική πτώση της ζήτησης, η κατά 40% και άνω αύξηση της τιμής των πρώτων υλών (ψευδάργυρος, αλουμίνιο) και οι αρνητικές μεταβολές στην ισοτιμία του ευρώ. Κατά τον ίδιο, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, η εταιρεία θα αναγκαστεί σύντομα να αναπροσαρμόσει την τιμολογιακή της πολιτική.

«Η αντίδραση της Roto στη συμπίεση των κερδών της είναι αποφασιστική και πολύπλευρη. Το εταιρικό πρόγραμμα γενναίας εξοικονόμησης του κόστους λειτουργίας δεν αναιρεί την επίμονη εργασία μας με σκοπό την πλήρη ικανοποίηση των απαιτήσεων του πελάτη. Μάλιστα, από την 1η Ιουλίου έχουμε υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο οργάνωσης των εσωτερικών διαδικασιών μας, το οποίο χαρακτηρίζεται από έναν αποτελεσματικότερο πελατοκεντρικό προσανατολισμό. Επίσης, η επιθυμία και ικανότητα μας για επένδυση στο μέλλον παραμένει αναλλοίωτη» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Michael Stangier και παρέθεσε ως τυπικά παραδείγματα του μακρόπνοου αναπτυξιακού σχεδίου δράσης της εταιρείας τα νέα καινοτόμα προϊόντα που σχεδίασε και λανσάρει αυτήν την περίοδο στην παγκόσμια αγορά, όπως τα εργονομικά μηχανικά συστήματα για κουφώματα Patio Alversa και Patio Inowa, καθώς και το προηγμένης τεχνολογίας παράθυρο στέγης RotoQ. Ακόμη αναφέρθηκε στην ίδρυση μιας νέας θυγατρικής της Roto πρόσφατα στη Χιλή.

Από την πλευρά του, ο Dr Eckhard Keil σημείωσε ότι «η μακροπρόθεσμη εταιρική στρατηγική της Roto βασίζεται κατά κύριο λόγο σε δύο πυλώνες: α) Την παγκόσμια ευθυγράμμιση, β) Τη μετατροπή της εταιρείας από έναν απλό παραγωγό εξαρτημάτων σε προμηθευτή τεχνολογικών συστημάτων για παράθυρα και πόρτες». Παράλληλα, έθεσε ως θεμέλιους λίθους του σχεδίου δράσης της Roto την πρόοδο και τη βελτίωση του υφισταμένου πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας της εταιρείας, την εισαγωγή καινοτομιών, τη διαρκή βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης και των προνομίων των πελατών, καθώς επίσης τη διατήρηση και ενίσχυση του κλίματος σταθερότητας και αξιοπιστίας στις συνεργασίες της.

Τα προϊόντα της Roto στην Ελλάδα αντιπροσωπεύονται από την ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ.

Αντώνης Μπικάκης
(Αναλυτικό αφιέρωμα υπάρχει στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού Aluminium Magazine)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.