ΠΩΛΗΣΕΙΣ-ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Trending

Κλάδος αλουμινίου: Ισχυρός και το 2023 με σταθερή την ελληνική αγορά!

Μικρή μείωση των εξαγωγών, που πάντως εξακολουθούν να κινούνται πάνω από το 70% των πωλήσεων.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2023, κατά το οποίο οι συνολικές εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν κατά 6,8% περίπου σε σχέση με το 2022, οι εξαγωγές του κλάδου του αλουμινίου σημείωσαν και αυτές μείωση κατά 12,9% και αντιπροσώπευαν το 5% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο κλάδος εξακολουθεί κατατάσσεται ως:

  • Ο τρίτος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας με αξία εξαγωγών 2.522 εκατ.€ περίπου, παρουσιάζοντας ωστόσο μείωση κατά 12,9% σε σχέση με το 2022 και
  • Ο δεύτερος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο, 1.045 εκατ.€ περίπου, σημειώνοντας αύξηση κατά 17,4% σε σχέση με το 2022.

Πωλήσεις – εξαγωγές

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου οι πωλήσεις πρωτόχυτου αλουμινίου πλησίασαν τους 196.000 τόνους, παραμένοντας στα επίπεδα του 2022. Οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά, που αντιπροσωπεύουν το 53% των συνολικών πωλήσεων, αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το 2022. Οι εξαγωγές σημείωσαν μείωση κατά 9% περίπου και αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 47% των συνολικών πωλήσεων.

Οι πωλήσεις προϊόντων πρώτης μεταποίησης αυξήθηκαν οριακά κατά 1,7%. Η ζήτηση στην εγχώρια αγορά απορρόφησε ποσοστό 15% των πωλήσεων, μειωμένη κατά 8% σε σχέση με το 2022. Οι εξαγωγές που αντιπροσωπεύουν το 85% των συνολικών πωλήσεων, παρουσίασαν αύξηση περίπου 4%.

Αναλυτικότερα, η κατάσταση των κλάδων έλασης και διέλασης έχει ως εξής:

  • Οι πωλήσεις προϊόντων έλασης το 2023 αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το 2022. Η εγχώρια αγορά (που απορρόφησε το 8,5% των συνολικών πωλήσεων), σημείωσε μείωση 20% σε σχέση με το 2022, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5%.
  • Οι πωλήσεις προϊόντων διέλασης παρέμειναν σχεδόν στα επίπεδα του 2022. Η εγχώρια αγορά απορρόφησε το 30% των συνολικών πωλήσεων και σημείωσε αύξηση σε σχέση με το 2022 κατά 3%. Το 70% των πωλήσεων κατευθύνθηκε σε εξαγωγές και παρουσίασε μείωση 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα χαρακτηριστικά του κλάδου αλουμινίου, ενός από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας, συνοψίζονται ως παρακάτω:

  • ΜΕΓΕΘΟΣ: Αποτελείται από 3.000 μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια μεταποίησης και εμπορίου
  • ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 30.000 άτομα
  • ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΣΗ: 3-4 στάδια μεταποίησης από την εξόρυξη του βωξίτη μέχρι τα διεθνώς πιστοποιημένα τελικά προϊόντα. Δικαίως ονομάζεται το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ».
  • ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ: Παραγωγικές μονάδες, ιδιόκτητα δίκτυα διανομών και εμπορική παρουσία σε πάνω από 50 χώρες

Οι προοπτικές

Ειδικά στον τομέα της συσκευασίας οι προοπτικές του αλουμινίου είναι σημαντικές καθώς σημειώνεται παγκοσμίως ισχυρή τάση υπέρ του συγκεκριμένου μετάλλου χάρη στην κυκλική και πλήρως ανακυκλώσιμη φύση του. Εκτός αυτών, ιδιαίτερα θετικές είναι και οι προοπτικές για τα προϊόντα που απευθύνονται στις αγορές της ψύξης, της θέρμανσης και της ναυπηγικής, όπου αλουμίνιο και χαλκός βρίσκουν ακόμα περισσότερες εφαρμογές.

Όσον αφορά την ελληνική αγορά, οι πωλήσεις προφίλ, παρά την κάποια στασιμότητα που εμφάνισαν την διετία 2021-2022, έχουν επανέλθει και πάλι σε αυξητική πορεία λόγω των νέων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης κουφωμάτων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ και οι επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και οι ανακαινίσεις των εγκαταστάσεων ασφαλώς θα συμβάλουν στην πορεία αυτή.

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.