ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Εξοικονομώ: Ανησυχία στην αγορά από την καθυστέρηση αλλά και τις αλλαγές που κυοφορούνται…

Αλλάζουν αρκετά από τα δεδομένα στο υπό κατάρτιση πρόγραμμα εξοικονομώ, το οποίο φαίνεται να πηγαίνει ακόμη πιο πίσω και παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις αρμόδιων – και αναρμόδιων – ότι «σε λίγες ημέρες» ξεκινάει…

Στην αγορά επικρατεί ανησυχία σχετικά με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην προκήρυξη του προγράμματος αλλά και για τις αλλαγές στους όρους του που κυοφορούνται. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ενώ όλα είναι έτοιμα, εκκρεμούν οι τελευταίες εγκρίσεις στα υπουργεία ενώ χρονοτριβή για το πρόγραμμα αποτελεί και η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και θεωρούν ότι το πρόγραμμα θα πάει πιο πίσω. Η καθυστέρηση αυτή φυσικά έχει παγώσει την αγορά και τους επαγγελματίες του κλάδου των κουφωμάτων, λόγω του ότι έχουν ανασταλεί όποιες ανακαινίσεις είχαν προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του aluNET.gr, βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση μεταξύ των αρμόδιων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών φορέων, με τους τελευταίους να ζητούν την υποχρεωτική αναβάθμιση των κατοικιών μέσω του νέου «εξοικονομώ», κατ’ ελάχιστον στη Β’ ενεργειακή κλάση, με εισοδηματικά κριτήρια. Ως προς τις τιμές των U, από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες προκύπτει σχεδόν για όλα τα δομικά στοιχεία μια μικρή μείωση της τάξης του 5-10%, ενώ στα κουφώματα η μείωση θα είναι λίγο παραπάνω, περί το 10-15%.

Αν τελικά επικρατήσει αυτή η αλλαγή (και ειδικά αν εφαρμοστεί στα χαμηλότερα εισοδήματα) θα είναι καθοριστική για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το νέο «εξοικονομώ» μιας και θα αυξηθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός της κάθε παρέμβασης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία του κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλή ενεργειακή κλάση, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΝ, όπως αναφέρει και το b2green.gr.

Μια τέτοια εξέλιξη θα απέτρεπε πολλούς από τους ενδιαφερόμενους που βασίζονται στις προϋποθέσεις του παλαιού προγράμματος (δηλαδή την κατ’ ελάχιστον αναβάθμιση κατά μία ενεργειακή κλάση), από το να υποβάλουν αίτηση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.