ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Ελπίδες για έναρξη του νέου “εξοικονομώ” μετά το κλείσιμο και της αξιολόγησης!

Από αναβολή σε αναβολή πάει το Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 το οποίο παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους. Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ ανακοίνωσε ότι το Μάιο το εν λόγω πρόγραμμα θα βρεθεί στον «αέρα» και θα είναι ανοιχτό προς κάθε ενδιαφερόμενο ωστόσο η αγορά δείχνει ανήσυχη καθώς ήδη η καθυστέρηση έχει καθηλώσει τον κλάδο της κατασκευής, των τεχνικών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών ενέργειας. Την ίδια στιγμή όμως οι συνεχείς αναβολές έχουν δημιουργήσει μεγάλες ανησυχίες σε εταιρείες του κλάδου, οι οποίες ουσιαστικά λαμβάνουν μέσω του προγράμματος τονωτικές ενέσεις ρευστότητας.

Με το κλείσιμο της αξιολόγησης πάντως, όλοι ελπίζουν ότι θα δρομολογηθεί και η έναρξη του προγράμματος και εφόσον βέβαια τακτοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τον νέο ΚΕΝΑΚ.

Η αγορά είναι έτοιμη…αλλά το υπουργείο καθυστερεί

Τελικές εγκρίσεις καθυστερούν το πρόγραμμα σύμφωνα με πληροφορίες και παγώνουν την αγορά. Σύμφωνα με το b2green.gr, ο πρώην υπουργός Ενέργειας, κ. Μανιάτης μιλώντας την Πέμπτη σε συνέδριο για την ενέργεια που διοργάνωσε το Energy & Sustainability Club, ανέφερε ότι το Εξοικονομώ Ι «θωράκισε ενεργειακά 40.000 κατοικίες και δημιούργησε 12.000 θέσεις εργασίας. Η αγορά σε αυτό τον τομέα είναι ανύπαρκτη, επομένως πρέπει να τη δημιουργήσουμε με άλλους τρόπους όπως για παράδειγμα δίνοντας λελογισμένες φοροαπαλλαγές».

Οι εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών είναι έτοιμες να προετοιμάσουν τους φακέλους για τα νοικοκυριά, οι ενεργειακοί επιθεωρητές αναμένουν να αναλάβουν δράση καθώς η πτώση της κατασκευής έχει μειώσει σημαντικά την απασχόληση στον κλάδο και οι εταιρείες δομικών υλικών (μονώσεις κλπ) και τα άμεσα και έμμεσα τεχνικά επαγγέλματα αναμένουν την έναρξη του προγράμματος.

Παράλληλα, σε συνέδριο που πραγματοποίησε πρόσφατα για την ενέργεια το ΙΕΝΕ η αγορά του φυσικού αερίου δήλωσε έτοιμη να υποστηρίξει. Η κα Μαρία Φαντριδάκη, Συντονίστρια Διευθύντρια Οικονομικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο» ενώ προς την ίδια κατεύθυνση ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ Αττικής, κ. Μπαλάσκας σημείωσε ότι η αγορά του φυσικού αερίου είναι έτοιμη να προσφέρει λύσεις στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.