ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Από Σεπτέμβριο και βλέπουμε η έναρξη του νέου προγράμματος “εξοικονομώ”…

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σε χθεσινή ενημερωτική ημερίδα του ΚΑΠΕ με θέμα «Μηχανισμοί & Δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Request2action, φάνηκε ότι το πρόγραμμα “εξοικονομώ” πηγαίνει ακόμη πιο πίσω! Η κα Νίκου, Προϊσταμένη Μονάδας Α’ Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του ΥΠΕΝ, ανέφερε κατά τη διάρκεια σχετικής ομιλίας της, ότι το νέο πρόγραμμα κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο. Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, με χρήση των κωδικών του taxis, ενώ η σχετική πλατφόρμα του νέου “εξοικονομώ” είναι σχεδόν έτοιμη. Η επιλογή της τράπεζας (σε περίπτωση δανεισμού) θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας και η επαφή με την τράπεζα ουσιαστικά θα περιορίζεται μόνο στην υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Ακόμη, αναφέρθηκε ότι ο νέος ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται ήδη στο στάδιο των υπογραφών, ενώ εκκρεμούν ακόμα οι τεχνικές οδηγίες εφαρμογής του καθώς και η ολοκλήρωση του νέου λογισμικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να μην τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το περιεχόμενο του νέου νόμου.

Στον νέο ΚΕΝΑΚ δεν έχει ενταχθεί ο ορισμός και οι λεπτομέρειες που αφορούν στα nZEB κτίρια (κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας), των οποίων η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2017 – αρχές του 2018. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ήδη, με την ισχύουσα νομοθεσία, μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2018 τα νέα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες αρχές ή είναι ιδιοκτησίας τους, πρέπει να είναι nZEB, οπότε και η καθυστέρηση ορισμού προδιαγραφών από το ελληνικό κράτος ενδέχεται να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα σε κατασκευές που θα ολοκληρωθούν τότε, οι οποίες θα βασίζονται σε μελέτες και δημοπρατήσεις με προδιαγραφές που απέχουν από τις αναμενόμενες για τα nZEB κτίρια.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.