ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΚουφώματαΤΕΧΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι αλλαγές που προβλέπονται για τα κουφώματα σύμφωνα με τον νέο ΚΕΝΑΚ

Οι βασικότερες αλλαγές που επηρεάζουν και τον τομέα των κουφωμάτων, σύμφωνα με τον νέο  ΚΕΝΑΚ που δημοσιεύθηκε ήδη στο ΦΕΚ και είναι πλέον νόμος του κράτους, είναι σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΒΑΣ, οι εξής:

1. Πλέον γίνεται διαχωρισμός σε υφιστάμενα και νέα κτίρια όπου ισχύουν διαφορετικές τιμές θερμοπερατότητας. Στα νέα κτήρια εφαρμόζονται αυστηρότερες απαιτήσεις (χαμηλότερες τιμές θερμοπερατότητας). Για τα υφιστάμενα κτίρια ισχύουν οι υπάρχουσες τιμές.

2. Γίνεται διαχωρισμός σε κουφώματα και γυάλινες προσόψεις κτιρίων που βρίσκονται σε επαφή με εξωτερικό αέρα ή σε επαφή με μη θερμαινόμενο χώρο (π.χ. πόρτα διαμερίσματος πολυκατοικίας). Τα κουφώματα που βρίσκονται σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα έχουν χαμηλότερες τιμές θερμοπερατότητας. Ο διαχωρισμός αυτός δεν υπήρχε στον προηγούμενο ΚΕΝΑΚ.

3. Γίνεται διαχωρισμός σε κούφωμα με υαλοπίνακα ή χωρίς υαλοπίνακα (π.χ. πόρτα με πάνελ). Εδώ δεν υπάρχει διαφοροποίηση στις τιμές θερμοπερατότητας.

Στους πίνακες που ακολουθούν παρουσιάζονται αναλυτικά οι απαιτήσεις θερμοπερατότητας για τα δομικά στοιχεία του κλάδου του αλουμινίου.

Πίνακας 1. Μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής θερμοπερατότητας δομικών στοιχείων, ανά κλιματική ζώνη, για νέα κτίρια

Πίνακας 2. Μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής θερμοπερατότητας δομικών στοιχείων, ανά κλιματική ζώνη, για υφιστάμενα κτίρια

Οι κλιματικές ζώνες στις οποίες χωρίζεται η Ελληνική Επικράτεια δε μεταβάλλονται.

Η ισχύς της απόφασης αρχίζει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί εγκρίσεως των ΤΟΤΕΕ.

Στέλιος Λαμπρακόπουλος
slamprako@gmail.com
Επιστημονικός Σύμβουλος ΠΟΒΑΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.