ΕΦΑΡΜΟΓΕΣΤΕΧΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι σύγχρονες τάσεις στα αρχιτεκτονικά χρώματα πούδρας

«Χρω θα πει δέρμα. Οι παλαιοί ζωγράφοι έλεγαν ότι το χρώμα της γης έμοιαζε με το ανθρώπινο δέρμα και έτσι το χρησιμοποίησαν σαν υλικό για να αισθάνονται την ομοιότητα, και ονομάστηκε αυτό το χρώμα ώχρα με αναγραμματισμό.», Τάσης Παπαϊωάννου, «Αρχιτεκτονική και χρώμα»


Του Ν. Βλαχάκη, Δ/νοντα
Συμβούλου NEOKEM
Το χρώμα στα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου προστατεύει, διακοσμεί και αναβαθμίζει αισθητικά την κατασκευή, προσφέροντας απεριόριστες χρωματικές δυνατότητες. Δυνατότητες που δεν προσφέρουν άλλα υλικά.

Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα απολαμβάνουμε 250 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο που είναι ο πλέον σημαντικός λόγος ύπαρξης της μεγάλης τουριστικής σεζόν, η οποία επιμηκύνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως, τόσο για τα νησιά, τα γραφικά τοπία, την πλούσια ιστορία, τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων της, όσο και για την αυξημένη ηλιοφάνεια που δημιουργεί ένα ζεστό και ευχάριστο κλίμα. Ταυτόχρονα, όμως, η αυξημένη ηλιοφάνεια φθείρει το χρώμα των συστημάτων αλουμινίου, όπως φθείρει το ανθρώπινο δέρμα.

Με δεδομένη τη διαβάθμιση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας, είναι αναγκαία η χρήση διαφορετικής κατηγορίας χρώματος σε κάθε περιοχή, για να επιτευχθεί καλή αντοχή στη φυσική γήρανση. Στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη αρκεί η χρήση χρώματος απλής ανθεκτικότητας. Στην περιοχή της Μεσογείου όμως, λόγω της πολύ υψηλής έντασης ακτινοβολίας, για βέλτιστο αποτέλεσμα απαιτείται η χρήση υπερανθεκτικού χρώματος.

Κατηγορίες & κλάσεις αρχιτεκτονικών χρωμάτων πούδρας

Στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο χρησιμοποιούνται 2 κατηγορίες χρωμάτων πούδρας, πιστοποιημένες από τον φορέα πιστοποίησης Qualicoat:

  • Class 1 Χρώματα πούδρας απλής ανθεκτικότητας
  • Class 2 Υπερανθεκτικά χρώματα πούδρας

Τα υπερανθεκτικά χρώματα πούδρας έχουν αντοχή στη φυσική γήρανση τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη από τα χρώματα απλής ανθεκτικότητας. Στις κατηγορίες υπερανθεκτικών χρωμάτων πούδρας Class 2 έχουμε τα:

  • Υπερανθεκτικά ειδικών εφέ
  • Υπερανθεκτικά RAL με υφή αμμοβολισμένης επιφάνειας

Βασικές εφαρμογές των χρωμάτων πούδρας σε κτίρια τουριστικής χρήσης

Οι βασικές εφαρμογές των χρωμάτων πούδρας στα ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, μουσεία, καταστήματα και εστιατόρια, είναι σε πόρτες και παράθυρα αλουμινίου, προσόψεις, αίθρια, πέργκολες, κάγκελα και γκαραζόπορτες.

Οι κατασκευές για τον τουριστικό τομέα έχουν υψηλές απαιτήσεις

Οι κατασκευές στον τουριστικό τομέα είναι σημαντικές και μεγάλες επενδύσεις, όπου ο συνδυασμός της άψογης αισθητικής και της υψηλής αντοχής στη φυσική γήρανση έχει τον πρωταρχικό ρόλο.

Οι βασικοί λόγοι που η βαφή των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου ενός ξενοδοχείου είναι μια απαιτητική εφαρμογή είναι:

  • Η υψηλή αξία κατασκευής
  • Η απαίτηση για υψηλή αισθητική. Τα στάνταρ είναι πιο υψηλά σε σχέση με άλλες κατασκευές
  • Η απαίτηση για αντοχή του χρώματος στην ηλιακή ακτινοβολία
  • Η απαίτηση για προστασία από τις φθορές στην επιφάνεια του χρώματος από την έντονη χρήση
  • Η αδυναμία επαναβαφής

Με την επιλογή υπερανθεκτικών χρώματων πούδρας με υφή αμμοβολισμένης επιφάνειας επιτυγχάνουμε:

  • Μακροχρόνια διατήρηση απόχρωσης & αισθητικής
  • Μείωση κόστους συντήρησης
  • Αναβάθμιση αξίας αρχιτεκτονικής κατασκευής
  • Υψηλή αντοχή στις φθορές από χτυπήματα, χάραξη και τριβή

Είναι εμφανές λοιπόν, ότι η χρήση υπερανθεκτικών χρωμάτων πούδρας είναι μονόδρομος για έργα υψηλών απαιτήσεων, που είναι επιθυμητή η μεγάλη αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία.

Τέτοιου είδους έργα είναι τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα των οποίων η κορυφαία αισθητική αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αξίας τους, η οποία πρέπει να μένει κατά το δυνατόν αναλλοίωτη από τους εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Στο παραπάνω πρόβλημα η λύση είναι τα υπερανθεκτικά χρώματα πούδρας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.