ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Θετικά αποτελέσματα το 2017 και αναμένονται ακόμη καλύτερα για φέτος

Ως επιστέγασμα των προσπαθειών που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια μέσα από μεγάλες επενδύσεις αλλά και μέσα από τη σημαντική εξοικονόμηση στα κόστη λειτουργίας, των εργοστασίων του αλουμινίου και του χαλκού, χαρακτηρίζει η διοίκηση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ τα θετικά αποτελέσματα του 2017 που ανακοινώθηκαν.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα των προσπαθειών αυτών που οδήγησαν σε βελτιωμένη κερδοφορία αποτελεί το εργοστάσιο παραγωγής πλατέων προϊόντων χαλκού στη Βουλγαρία, το οποίο μετά τις απαραίτητες επενδύσεις έχει ξεφύγει από την παραγωγή προϊόντων που τιμολογούνται ως commodities και παράγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, με σαφώς βελτιωμένα περιθώρια κέρδους. Το ίδιο ισχύει για όλη την γκάμα προϊόντων χαλκού και αλουμινίου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία ανακοίνωσε ετησιοποιημένο κύκλο εργασιών 1,863 δισ. ευρώ (έναντι 1,534 δισ. το 2016) και λειτουργικά κέρδη EBITDA 160,5 εκατ. ευρώ (από 124,8 εκατ. ευρώ το 2016). Εδώ να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα που περιλαμβάνονται στις δημοσιοποιημένες καταστάσεις είναι κατ’ ουσίαν τα μεγέθη της ΕΛΒΑΛ (οι πωλήσεις 1,15 δις και τα λειτουργικά κέρδη EBITDA 113 εκατ. αφορούν στο 12μηνο της ΕΛΒΑΛ και μόνο ένα μήνα της ΧΑΛΚΟΡ μετά δηλαδή τη δημιουργία του νέου σχήματος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ).

Σύμφωνα με διοικητικές πηγές της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, τα μεγέθη του νέου ενοποιημένου σχήματος στο οποίο ενσωματώθηκαν οι δραστηριότητες σε αλουμίνιο και χαλκό, αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το 2020 με τους ίδιους ρυθμούς: το αλουμίνιο ήδη δουλεύει σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα ενώ θα υπάρξουν βελτιώσεις στο χαλκό. Με βελτιώσεις στην παραγωγή και καλύτερο προγραμματισμό, εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί αύξηση όγκου πωλήσεων της τάξης του 3 έως 4% ετησίως. Από το 2020 και μετά όταν δηλαδή θα μπει σε λειτουργία η νέα επένδυση, τότε αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη της παραγωγής. Όπως έχει τονίσει και στο παρελθόν η διοίκηση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με τη νέα επένδυση , ανοίγουν νέες αγορές καθώς η βιομηχανία εντάσσεται στη μεγάλη κατηγορία των Ευρωπαίων παραγωγών αλουμινίου.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης, με βάση τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν, η σημαντική βελτίωση στο κομμάτι του δανεισμού. Η σχέση δανεισμού προς EBITDA βρίσκεται πλέον σε υγιή επίπεδα και βελτιώνει συνολικά την εικόνα του ισολογισμού της εταιρείας.

Επιδόσεις

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από την εταιρεία κατά την περυσινή χρήση, ο κλάδος του αλουμινίου παρουσίασε αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 3,2% και της αξίας κατά 13,8%, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε Ευρώ 959 εκατ. Τα κέρδη του κλάδου πριν από φόρους ανήλθαν σε Ευρώ 53,8 εκατ. έναντι Ευρώ 33,3 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Σε ό,τι αφορά τέλος τον κλάδο χαλκού σε επίπεδο όγκου πωλήσεων είχε σημαντική αύξηση, κατά 15,4% έναντι της χρήσης 2016 και η αυξημένη εκμετάλλευση της εγκατεστημένης παραγωγικής δυναμικότητας οδήγησε στη βελτίωση του αποτελέσματος. Τα κέρδη πριν από φόρους ανήλθαν σε 10,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,0 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Πηγή: capital.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.