ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΤΕΧΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διορθωμένος συντελεστής Uw & πρόσθετη θερμική αντίσταση από εξώφυλλα

Για να υπολογίσουμε τον διορθωμένο συντελεστή Uw,διορθ. είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την πρόσθετη θερμική αντίσταση Rrb που προσφέρει στο κούφωμα η χρήση εξωτερικού προστατευτικού φύλλου

Του Δρ. Στέλιου Λαμπρακόπουλου

Υπεύθυνου Εκπαίδευσης & Πιστοποιήσεων ΠΟΒΑΣ

slamprako@gmail.com

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται αρκετός λόγος για τον υπολογισμό του διορθωμένου συντελεστή θερμοπερατότητας των κουφωμάτων (Uw,διορθ). Σύμφωνα με τις νέες ΤΟΤΕΕ έκδοσης 2017 θα πρέπει να γίνεται υπολογισμός του διορθωμένου συντελεστή θερμοπερατότητας των κουφωμάτων Uw,διορθ. [W/(m2K)], εφόσον μαζί με το κούφωμα τοποθετείται και εξώφυλλο (ρολό ή παντζούρι).

Ο υπολογισμός (Uw,διορθ) αυτός θα χρησιμοποιείται από τον ενεργειακό επιθεωρητή και θα καταχωρείται στο λογισμικό, το οποίο υπολογίζει τις ενεργειακές καταναλώσεις και κατατάσσει τις οικίες στις ανάλογες κατηγορίες.

Προσοχή όμως, ο διορθωμένος συντελεστής θερμοπερατότητας δε χρησιμοποιείται για να δούμε εάν εκπληρώνονται οι απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ για τα κουφώματα, ανάλογα με τη ζώνη στην οποία βρίσκεται η οικία, ούτε για τη λήψη του αντίστοιχου ποσού επιδότησης από το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ».

Η χρήση εξωφύλλων (ρολών ή παντζουριών) κατά τη διάρκεια της νύχτας, ειδικά σε κτήρια κατοικίας, είναι συνηθισμένη πρακτική και βελτιώνει σημαντικά την ενεργειακή συμπεριφορά των κουφωμάτων. Κατά τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας τα εξώφυλλα θεωρείται ότι παραμένουν ανοικτά.

Γι’ αυτό και η πραγματική ενεργειακή συμπεριφορά του κουφώματος είναι απόρροια μιας ενδιάμεσης κατάστασης του κουφώματος, δηλαδή αυτής με το ρολό ή το εξώφυλλο σε ανοικτή θέση και εκείνης σε κλειστή θέση και εκφράζεται με έναν διορθωμένο συντελεστή θερμοπερατότητας κουφώματος (Uw,διορθ). Για τον υπολογισμό του διορθωμένου συντελεστή λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος χρήσης του ρολού ή του εξωφύλλου, σύμφωνα με τον παρακάτω τύπο, ο οποίος αναφέρεται στην ΤΟΤΕΕ 20701 – 2/2017.

Όπου UW,διορθ. [W/(m²K)] είναι ο διορθωμένος συντελεστής θερμοπερατότητας του κουφώματος με χρήση ρολού ή εξωφύλλου. Ο UW,rb [ W/(m2K) ]είναι ο συντελεστής θερμοπερατότητας του κουφώματος με το ρολό ή το εξώφυλλο σε κλειστή θέση. Ο UW [ W/(m2K) ] είναι ο συντελεστής θερμοπερατότητας κουφώματος και frb [ – ] είναι ο συντελεστής χρήσης του ρολού ή του εξωφύλλου (σε ποσοστιαία έκφραση), ο οποίος λαμβάνεται ίσος με 0,5.

Ο συντελεστής θερμοπερατότητας κουφώματος με ρολό ή εξώφυλλο (παντζούρι) σε κλειστή θέση προκύπτει από τον τύπο:

Όπου Uw,rb  [W/(m²K)] είναι ο συντελεστής θερμοπερατότητας του κουφώματος με τα εξωτερικά προστατευτικά φύλλα σε κλειστή θέση. Ο Uw  [W/(m²K)] είναι ο συντελεστής θερμοπερατότητας του κουφώματος και Rrb  [W/(m²K)]-1 είναι η θερμική αντίσταση που προσφέρει η χρήση του εξωτερικού προστατευτικού φύλλου.

Άρα όπως μπορούμε να συμπεράνουμε από τους ανωτέρω τύπους, για να υπολογίσουμε τον διορθωμένο συντελεστή Uw,διορθ. είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την πρόσθετη θερμική αντίσταση Rrb που προσφέρει στο κούφωμα η χρήση εξωτερικού προστατευτικού φύλλου.

Η θερμική αντίσταση (Rrb στις ΤΟΤΕΕ ή ΔR στο ΕΝ 13125) που προσφέρει η χρήση του εξωφύλλου, υπολογίζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του προτύπου ΕΝ 13125 και εξαρτάται από την αεροπερατότητά του και τη θερμική αντίσταση του υλικού (Rsh), από το οποίο έχει κατασκευαστεί.

Η αεροπερατότητα εξώφυλλου σχετίζεται με τα κενά που αφήνει το εξώφυλλο περιμετρικά όταν βρίσκεται σε κλειστή θέση. Τα κενά αυτά υπολογίζονται από τη σχέση etot = e1+ e2 + e3. Υπάρχουν 5 κλάσεις αεροπερατότητας (Class 1-5) και αντίστοιχα προκύπτει η θερμική αντίσταση (Rrb ή ΔR).

Τα παντζούρια αλουμινίου κατατάσσονται στην Κλάση 1 γιατί έχουν σχισμές όταν βρίσκονται και αφήνουν τον αέρα να περνάει. Τα ρολά, τα οποία δεν έχουν σχισμές όταν βρίσκονται σε κλειστή θέση και έχουν λάστιχο στο κατωκάσι και λάστιχο ή βουρτσάκι στους οδηγούς και στο τμήμα του κουτιού όπου εισέρχεται η ψάθα, θεωρείται ότι επιτυγχάνουν Κλάση 4 ή 5. Όταν ο κατασκευαστής του ρολού ισχυριστεί ότι το ρολό είναι Κλάση 5, θα πρέπει να δίνει και κατάλληλες οδηγίες για την τοποθέτηση αυτών μαζί με το προϊόν, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η επίτευξη της συγκεκριμένης κλάσης.

Η Θερμική αντίσταση του υλικού (Rsh) κατασκευής για τα φυλλαράκια αλουμινίου είναι Rsh = 0,01 m2K/W (ΕΝ ISO 10077-1). Για τα φυλλαράκια αλουμινίου πολυουρεθάνης θα πρέπει να γίνει κατάλληλος υπολογισμός σύμφωνα με το EN ISO 10211-1.

Συνοψίζοντας τα ανωτέρω, μπορούμε να πούμε ότι ο κατασκευαστής των κουφωμάτων μπορεί να χρησιμοποιήσει την τιμή 0,08 σύμφωνα με το ΕΝ 13125 ή 0,09 σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ 20701 – 2/2017 για πρόσθετη θερμική αντίσταση Rrb που προσφέρει ένα παντζούρι και το κατασκευάζει ο ίδιος. Για το ρολό, το πιο σωστό είναι να λάβει την αντίστοιχη τιμή από τη Δήλωση Επιδόσεων του κατασκευαστή του ρολού και στη συνέχεια να τη χρησιμοποιήσει για τους υπολογισμούς του.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.