ΚουφώματαΤΕΧΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ift Rosenheim: Πρακτικές λύσεις για την επίλυση του νομικού γρίφου της πυροπροστασίας

Του Γιώργου Μουστακίδη,
αντιπροσώπου στην Ελλάδα του ift Rosenheim
Η δομική πυροπροστασία αποτελεί ένα βασικό μέτρο για την προστασία των κτηρίων και της ανθρώπινης ζωής από τη φωτιά και τον καπνό, όπως αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά, στην τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο πολυώροφο κτήριο Grenfell Tower του Λονδίνου.

Περίπου 300 συμμετέχοντες παραβρέθηκαν στο Φόρουμ Πυροπροστασίας του ift Rosenheim και ενημερώθηκαν για τις αλλαγές των απαιτήσεων (MBO, MVV TB) και των προτύπων (EN 16034/EXAP), καθώς και τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά.

Η λεπτομερής ανάγνωση σχεδίων πυροπροστασίας κατέδειξε τη σημασία και τη βαρύτητα του σχεδιασμού, των πιστοποιητικών και των δοκιμών υλικών, ιδιαίτερα σε εξειδικευμένες κατασκευές. Υπό αυτό το πρίσμα, οι αξιόπιστες και αναπαραγώγιμες δοκιμές πυραντίστασης βάσει προτύπου, συμπεριλαμβανομένων των ολοκληρωτικών εκθέσεων δοκιμής, είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η ζωντανή δοκιμή που έγινε σε πυράντοχο υαλοπέτασμα της Hueck στο φούρνο καύσης 8×5 μέτρων του ift, έδειξε με εντυπωσιακό τρόπο ότι και οι ειδικές κατασκευές μπορούν να δοκιμαστούν ρεαλιστικά και αξιόπιστα.

Ο διευθυντής του ift Καθηγητής Ulrich Sieberath άνοιξε το 11o Φόρουμ Πυροπροστασίας, ενημερώνοντας τους παρευρισκομένους για το πρότυπο πυρασφάλειας EN 16034. Η πρώιμη έρευνα έχει ήδη αποδείξει ότι ο μόνος τρόπος για να προκύψουν «χρήσιμες» ταξινομήσεις είναι η λεπτομερής γνώση του συνόλου των προτύπων (συμπεριλαμβανομένων όλων των κανόνων EXAP) και των εθνικών και διεθνών απαιτήσεων, καθώς και η εκτεταμένη γνώση των προϊόντων σε συνδυασμό με μακροχρόνια εμπειρία δοκιμών.

Ο Δ/ντης του ift Rosenheim, Καθηγητής Ulrich Sieberath καλωσορίζει τους παρευρισκομένους στο 11ο Φόρουμ Πυροπροστασίας

Ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη εγκαταστάσεων διεξαγωγής δοκιμών, όπου μπορούν να «τεσταριστούν» ειδικές κατασκευές και να λάβουν χώρα μεγάλης κλίμακας δοκιμές με ασφάλεια, κατά αναπαραγώγιμο τρόπο και βάσει προτύπων. Διαφορετικά, απαιτούνται περαιτέρω μη προγραμματισμένες δοκιμές ή προκύπτουν δυσκολίες σχετικά με τις εκθέσεις ταξινόμησης και την αποδοχή τους από τις πολεοδομικές αρχές.

Επιπλέον, ο Καθηγητής Sieberath αναφέρθηκε στην επέκταση του κέντρου τεχνολογίας του ift (TC), το οποίο θα περιλαμβάνει πλέον έναν θάλαμο δοκιμών για οροφές και κολόνες, έναν μικρό φούρνο καύσης, καθώς και έναν θάλαμο δοκιμών SBI (Single Burning Item). Με βάση τα παραπάνω καθίσταται δυνατό να εκτελεστούν στο Rosenheim όλες οι απαραίτητες δοκιμές πυρκαγιάς, σε συνεργασία με την UL, ακολουθώντας την αρχή «Δοκιμασμένο στην Ευρώπη – Πιστοποιημένο για τον κόσμο».

Η ζωντανή δοκιμή πυραντίστασης είναι παραδοσιακά ένα από τα σημεία αναφοράς του Φόρουμ Πυροπροστασίας του ift. To πυράντοχο υαλοπέτασμα της εταιρείας Hueck πέτυχε, με ασφάλεια, την ταξινόμηση EI30, ενώ κατάφερε επίσης μερικά ακόμη λεπτά «πρόσθετου χρόνου», ο οποίος είναι σημαντικός για την εφαρμογή των διαφόρων κανόνων EXAP.

Ο φούρνος καύσης είχε μια υποδειγματική απόδοση όσον αφορά την ανάπτυξη και την κατανομή της θερμοκρασίας, καθώς και τις αναλογίες πίεσης στο εσωτερικό του, που αποτελούν σημαντικά κριτήρια για τις τυποποιημένες δοκιμές και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Οι πολυάριθμοι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από τις δυνατότητες των δοκιμών του τεχνολογικού κέντρου του καταξιωμένου γερμανικού ινστιτούτου. Στο ift μπορούν να γίνουν πλέον, γρήγορα και με αξιοπιστία, όλες οι απαραίτητες δοκιμές, με τον καινούριο φούρνο 8×5 μέτρων, τον φούρνο 5×5 μέτρων από τη Νυρεμβέργη, καθώς και τους τρεις επιπλέον φούρνους, οι οποίοι σχεδιάστηκαν, κατασκευάστηκαν και καλιμπραρίστηκαν από την ift MessTec, για τους συνεργάτες του ινστιτούτου, όπως η UL. Χάρη στη συνεργασία με την UL, τα αποτελέσματα των δοκιμών στο Rosenheim μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και τις σημαντικές αγορές της Ασίας.

Ειδικής μνείας χρήζουν οι εξειδικευμένες διαλέξεις εξωτερικών ομιλητών και ομιλητών του ift κατά τη διάρκεια του Φόρουμ. Ο Δόκτωρ Gerhard Wackerbauer (ift) ανέδειξε τις περιπλοκές παγίδες των διαφορετικών προτύπων πυρασφάλειας ως ένα «γρίφο πυροπροστασίας». Ενημέρωσε δεόντως το κοινό όχι μόνο για τις βασικές απαιτήσεις αλλά και για τις σχετικές λεπτομέρειες των προτύπων και εξήγησε τι κρύβεται πίσω από τις «ασήμαντες υποσημειώσεις», όπως, για παράδειγμα, η αναφορά του στο αναγκαίο κλείσιμο με γλώσσα κλειδαριάς, στις εκδόσεις του πρωτότυπου κανονισμού κτηρίων ή/και του περιφερειακού κώδικα κτηρίων.

Η γνώση τέτοιων λεπτομερειών είναι σημαντική και θα πρέπει να σημειωθεί στην έκθεση ταξινόμησης, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην αίτηση και την εξέταση από τις πολεοδομικές αρχές. Ο κατασκευαστής πυράντοχων οικοδομικών στοιχείων αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για την ορθότητα των τιμών και των δηλώσεων με την υπογραφή του στη δήλωση επίδοσης. Ως εκ τούτου, η ικανότητα και η εμπειρία του φορέα δοκιμών και η πιστοποίησή του είναι πολύ σημαντική.

Η ζωντανή δοκιμή πυραντίστασης που έγινε σε υαλοπέτασμα της Hueck στο ift, στέφθηκε με επιτυχία

Στη συνέχεια, η Maja Tiemann (DIBt) παρουσίασε λεπτομερώς το «Ευρωπαϊκό Έγγραφο Αξιολόγησης» (EAD). Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αν δεν υπάρχει έγκυρο εναρμονισμένο πρότυπο προϊόντος (hEN) ή αν το προϊόν δεν μπορεί να καλυφθεί πλήρως από το πρότυπο hEN. Ακόμη και αν αυτός ο τρόπος δεν είναι ο ευκολότερος, είναι ακόμα ο ταχύτερος και επομένως χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές εσωτερικών θυρών, που δεν θέλουν να περιμένουν πλέον την εφαρμογή του προτύπου EN 14351-2.

Τα νέα EAD χρειάζονται περίπου ένα χρόνο για να τεθούν σε ισχύ. Ήδη έχουν ξεκινήσει με την Επιτροπή περαιτέρω προσπάθειες για την επιτάχυνση των επίσημων διαδικασιών. Πολύ σημαντικό στοιχείο στην όλη διαδικασία είναι η ύπαρξη ενός αρμοδίου εργαστηρίου δοκιμών, το οποίο γνωρίζει τις διεργασίες και του οποίου οι δοκιμές είναι αναμφισβήτητα συμβατές και αναπαραγώγιμες. Ωστόσο, λόγω της εισαγωγής και της σήμανσης CE, σύμφωνα με το πρότυπο EN 16034, μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος για τον έλεγχο αξιολόγησης των εθνικών αιτήσεων έγκρισης, έτσι ώστε να προσφέρονται σημαντικές δυνατότητες στο DIBt, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για την εντατικοποίηση της εποπτείας της αγοράς.

Οι ομιλητές του ift παρουσίασαν την απλή και τυποποιημένη χρήση πολλών προτύπων για να λύσουν «τον γρίφο της πυροπροστασίας». Οι δυνατότητες εφαρμογής περιγράφονται σαφώς από τους κανόνες EXAP για ολόκληρη την Ευρώπη, κάτι που δεν υπάρχει για άλλες ιδιότητες δομικών στοιχείων και αποτελεί επομένως πλεονέκτημα για τους κατασκευαστές που θέλουν να πωλούν τα προϊόντα τους σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Η ειδικός για τον καπνό Christine Schmaus (ift) περιέγραψε εκτενώς και με παραδείγματα, τον προσδιορισμό των ιδανικών δειγμάτων δοκιμής για τη χρήση όλων των κανόνων μεταφοράς αποτελεσμάτων και με όσο το δυνατόν λιγότερες δοκιμές για καπνό, πυροπροστασία και αντοχή σε ανοιγοκλεισίματα.

Ο David Hepp (ift) ενημέρωσε για την αρχική εμπειρία με το πρότυπο EN 16034 και ιδίως για την εφαρμογή ενός ελέγχου παραγωγής στο εργοστάσιο (FPC), τη σήμανση CE και τη Δήλωση Επίδοσης. Η επιτήρηση του ελέγχου παραγωγής στο εργοστάσιο (FPC) είναι υποχρεωτική για τα δομικά στοιχεία πυροπροστασίας και προστασίας καπνού ως βάση για τη σήμανση CE.

Στην πράξη, οι περισσότερες εταιρείες δεν έχουν δυσκολίες στην παραγωγή αλλά με «το γριφο της πυροπροστασίας» που δημιουργούν τα πολλά έγγραφα. Οι εκθέσεις ταξινόμησης και EXAP είναι συχνά 100 ή και περισσοτέρων σελίδων και η χρήση τους είναι δύσκολη για τον κατασκευαστή. Παρ’ όλα αυτά, η σύγκριση μεταξύ δοκιμασμένου και κατασκευασμένου προϊόντος, καθώς και η γνώση και η τήρηση των ορίων εφαρμογής (διαστάσεις, υλικά, κ.λπ.) συνιστά μια βασική απαίτηση του FPC.

Ως εκ τούτου, το ift Rosenheim έχει αναπτύξει ένα σύστημα στο οποίο (σε συνεργασία με τον πάροχο του συστήματος και τον κατασκευαστή) προετοιμάζονται όλα. Αποτέλεσμα είναι, οι απαραίτητες πληροφορίες και έγγραφα να είναι διαθέσιμα σε κάθε βήμα του σχεδιασμού και της παραγωγής.

Επομένως, η επιτήρηση από επιθεωρητές του ift, δεν είναι μόνο ένας απλός έλεγχος χαρτιών και εγγράφων αλλά μια ενεργή υποστήριξη για τη βελτίωση της ποιότητας. Το παραπάνω δίνει ασφάλεια στη εφαρμογή του προτύπου FPC και προστατεύει από αξιώσεις αποζημίωσης για λάθος σήμανση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.