ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

LME: Υψηλά δύο ετών για το αλουμίνιο!

Οι προσπάθειες της Κίνας να περιορίσει τη δυναμικότητα της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής αλουμινίου και η νομισματική χαλάρωση των ΗΠΑ εκτόξευσαν το ελαφρύ μέταλλο πάνω από τα $2.700/mt στο LME.

Το αλουμίνιο άγγιξε υψηλά δύο ετών στο LME, καθώς η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός του πλανήτη, ενίσχυσε τους ελέγχους δυναμικότητας στις μονάδες παραγωγής πρωτόχυτου, σε μια προσπάθεια να επιτύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών άνθρακα.

Το ελαφρύ μέταλλο που χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από κουφώματα παραθύρων έως ηλιακούς συλλέκτες έχει καταγράψει αυξήσεις φέτος, χάρη στη νομισματική χαλάρωση των ΗΠΑ και την προσπάθεια του Πεκίνου να διασώσει τον τομέα του real estate στη χώρα, που συνακόλουθα ενίσχυσε τη ζήτηση αλουμινίου. Η τιμή πρωτόχυτου από τα χαμηλά του Ιανουαρίου κοντά στα $2.153/mt, έχει σημειώσει αύξηση της τάξης του 24% και κινείται τη στιγμή που γράφεται το άρθρο στα $2.670/mt.

Επιπρόσθετα, το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας δεσμεύτηκε να κάνει πιο αυστηρά τα όρια παραγωγικής δυναμικότητας στις βαριές βιομηχανίες όπως του χάλυβα και της αλουμίνας, σε ένα σχέδιο που στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του άνθρακα τη διετία 2024-2025. Η κίνηση για περιορισμό της επιπρόσθετης προσφοράς αλουμινίου έρχεται σε μια στιγμή, που η μετάβαση σε πιο πράσινη ενέργεια ενισχύει περαιτέρω τη ζήτηση για το ελαφρύ μέταλλο.

Το Πεκίνο επίσης επανάφερε την αυστηρή εφαρμογή του «σχεδίου ανταλλαγής αλουμινίου» δηλαδή την απαίτηση οποιοδήποτε νέα μονάδα παραγωγής να συνδυάζεται με το κλείσιμο μίας υπάρχουσας. Επιπρόσθετα, κάθε νέα δυναμικότητα που εισέρχεται στο σύνολο της κινεζικής παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου, θα πρέπει να πληροί υψηλά επίπεδα ενεργειακής απόδοσης.

Η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου ξεπέρασε το όριο των $2.700/mt πριν μερικές μέρες (3μηνο προθεσμιακό συμβόλαιο), αγγίζοντας τα $2.741/mt, ωστόσο έκτοτε έχει λάβει χώρα μικρή διόρθωση, με το ελαφρύ μέταλλο να υποχωρεί στα $2.670/mt, όπως προείπαμε. Οι προοπτικές πάντως για τον ελαφρύ μέταλλο εμφανίζονται ανοδικές για την μετέπειτα πορεία του, καθώς η ζήτηση αναμένεται να είναι σταθερά ισχυρή.

Του Σωτήρη Κρουστάλλη

Του Σωτήρη Κρουστάλλη

Αρχισυντάκτης “Aluminium Magazine”

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.