ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Εντυπωσιακή η πρώτη γνωριμία με το Κέντρο Πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

pkisn1

Στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων με τίτλο «Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο», που φιλοξενούνται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) έως και τις 26 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη ξενάγηση, για πρώτη φορά, σε όλους τους χώρους και τις εγκαταστάσεις του Κέντρου.

Αναδημοσίευση: naftemporiki.gr

«Η αρχιτεκτονική είναι ένα παράδοξο επάγγελμα, προσφέρουμε κάτι μεγάλο και όμορφο, εμπνέουμε τους άλλους και παίρνουμε έμπνευση και από αυτούς. Δίνουμε ελπίδα και ομορφιά και αυτό είναι σημαντικό μέσα στην κρίση», ανέφερε ο αρχιτέκτονας του έργου, ο διάσημος Renzo Piano, κατά την παρουσίαση του ΚΠΙΣΝ στον Τύπο. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας, μεταξύ άλλων, εστίασε στη βελτίωση της σύνδεσης  του Κέντρου Πολιτισμού με την υπόλοιπη πόλη, με τη βοήθεια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

«Αν το κράτος διαχειριστεί σωστά την υποδομή, το Ίδρυμα μπορεί να σταθεί δίπλα, όχι να το αντικαταστήσει, αλλά πιθανότατα να βοηθήσει, χρηματοδοτώντας διάφορα προγράμματα», ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος.

Όπως εξήγησε ο κ. Δρακόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των τετραήμερων εκδηλώσεων και μέχρι την παράδοση του έργου στο ελληνικό κράτος, το Πάρκο, η Όπερα και η Βιβλιοθήκη θα παραμείνουν κλειστά. Ωστόσο, το κοινό θα έχει πρόσβαση στις αθλητικές υποδομές που υπάρχουν στα δυτικά του συγκροτήματος, στην Αγορά και στην έκθεση «Φως και Χρώμα ελληνικό στη ζωγραφική του Τέτση», που λειτουργεί μέχρι τις 31 Ιουλίου στο κτήριο υποδοχής της Αγοράς, τον χώρο, δηλαδή, που ενώνει τα κτήρια της Όπερας και της Βιβλιοθήκης. Επίσης, όλο τον Ιούλιο θα φιλοξενείται σειρά εκδηλώσεων στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού. Όπως επεσήμανε ο κ. Δρακόπουλος, υπάρχει η σκέψη να ανοίξει για το κοινό και το Πάρκο.

pkisn2

Το έργο, ως φυσικό αντικείμενο, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένουν οι τελικές δοκιμές, κυρίως δοκιμές λειτουργίας και συστημάτων. Επίσης, συνεχίζονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές, που, πλέον, γίνονται σε περιορισμένη έκταση ενάμισι στρέμματος, και τις έχει αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού.

Έως τα τέλη Ιουλίου, αναμένεται να παραδώσει ο εργολάβος το έργο στο Ίδρυμα Νιάρχος, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία παράδοσης της μίας και μοναδικής μετοχής της εταιρείας «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΑΕ» από το Ίδρυμα στο ελληνικό Δημόσιο. Στη συνέχεια, το σύνολο του σημερινού διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας θα παραιτηθεί και θα διοριστεί νέο από το Δημόσιο. Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στα νέα κτήρια, ενώ το Κέντρο Πολιτισμού αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το δεύτερο τρίμηνο του 2017.  Το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι υπεύθυνο, ως ιδιοκτήτης, για τη διαχείριση και λειτουργία του έργου.

pkisn4

Με κυρίαρχο στοιχείο το νερό και όλα τα μαγικά συστατικά της Μεσογείου, σε σχεδόν 210 στρέμματα ωφέλιμου χώρου, το ΚΠΙΣΝ «κλέβει» τις εντυπώσεις και μόνο με μία βόλτα στις εγκαταστάσεις του.

«Πράσινα» κτήρια, βιοκλιματικά, σταθερά σε σεισμούς με εξαιρετικά λεπτή οροφή και λεπτούς τοίχους και πραγματικά πολύ μπετόν, άβαφο, που όμως δεν αποτελεί παραφωνία.

Το κεντρικό κτήριο φτάνει τα 32 μέτρα ύψος, με οπτική 360 μοιρών σε όλο το λεκανοπέδιο, από τον  Σαρωνικό έως την Ακρόπολη.

Το σπουδαίο έργο, μεγάλης αξίας για την πόλη, άνοιξε τις πόρτες του και γεμίζει κόσμο. Με ελεύθερη είσοδο καλωσορίζει το κοινό και παρουσιάζει περισσότερους από 400 καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο σε μία γιορτή πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για όλους.

Συγκεκριμένα, μία πρόγευση του ολοκληρωμένου πια έργου μπορεί να πάρει το κοινό μέσα από το τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων «Metamorphosis», το οποίο θα διαρκέσει έως την Κυριακή. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος έχει η γενική διευθύντρια συναυλιών και διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, Λίμορ Τόμερ και προσκεκλημένη καλλιτεχνική διευθύντρια του προγράμματος είναι η διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Λόρι Άντερσον. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

pkisn3

Το ΚΠΙΣΝ, στο σύνολό του – κτήρια και ανοικτοί χώροι, μπορεί να φιλοξενήσει έως 32.000 επισκέπτες ανά δεδομένη στιγμή. Από αυτούς, 4.000 επισκέπτες μπορούν να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα εντός των κτηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), συμπεριλαμβανομένων των αιθουσών παραστάσεων, χώρων υποδοχής, του Φάρου, κ.λπ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 596 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που συμπεριλαμβάνει δύο δωρεές αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ έκαστη, προς την ΕΒΕ και την ΕΛΣ, για τη μετάβαση στα νέα τους κτήρια. Σχεδιασμένο από τον Renzo Piano, το ΚΠΙΣΝ αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας, καθώς και μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.