ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

LME: Η νέα παράταση στη RUSAL καθησύχασε τις αγορές

Με τη νέα παράταση προς τη RUSAL να στέλνει το μήνυμα στις αγορές ότι οι τελικές κυρώσεις θα είναι ηπιότερες, οι ανησυχίες για πιθανή έλλειψη πρώτης ύλης από τη δευτερογενή αγορά μετριάστηκαν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ειδικά μετά τις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, επικράτησε η λογική και εδόθη νέα παράταση (07 Ιανουαρίου 2019) στον ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα να πουλήσει το πλειοψηφικό του πακέτο στη RUSAL οπότε και οι ανησυχίες σχετικά με την προσφορά πρώτης ύλης κατευνάστηκαν.

Οι αγορές υποδέχτηκαν τη νέα παράταση με συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ βλέπουν την κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης ως κάποιας μορφής αναγέννηση της λογικής στις ΗΠΑ. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν ότι οι συνεχείς μετακινήσεις της καταληκτικής ημερομηνίας, αποτελούν προάγγελο της αλλαγής στάσης της κυβέρνησης Τραμπ και πιθανότερα (στο τέλος) ελαφρύτερης μορφής κυρώσεων προς τον ρωσικό κολοσσό παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου.

Συνακόλουθα, οι εύλογοι προβληματισμοί των παραγωγών ημιτελικών προϊόντων αλουμινίου, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον ρωσικό κολοσσό για την προμήθεια πρώτης ύλης, μετριάστηκαν και δεν πέσαμε σε νέα κρίση πανικού λόγω ενδεχόμενης έλλειψης πρωτόχυτου από τη φυσική αγορά, η οποία θα εκτόξευε την τιμή στο LME.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι τιμές στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου αργά αλλά σταθερά ακολούθησαν πτωτική πορεία και άρχισαν να φλερτάρουν με το ψυχολογικό όριο των $1.900/mt όπου και βρήκαν όμως μεγάλη αντίσταση.

Ο Δεκέμβριος βρήκε το ελαφρύ μέταλλο να ξεκινά ένα μίνι ανοδικό ράλι, το όποιο έληξε σύντομα μετά από καθοδικές πιέσεις λόγω της γενικότερης αδυναμίας στην χρηματιστηριακή αγορά.

Βαίνει μειούμενη η έλλειψη της αγοράς

Το 9μηνο του 2018 η παγκόσμια αγορά πρωτόχυτου αλουμινίου παρουσίασε σύμφωνα με το WBMS έλλειμμα ύψους 206 χιλ. τόνων. Η ζήτηση πρωτόχυτου αλουμινίου το διάστημα Ιαν. – Σεπ. 2018 άγγιξε τους 44,7 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 675 χιλ. τόνους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η παραγωγή στο 9μηνο του 2018 κατέγραψε αύξηση 0,3% κατά 118 χιλ. τόνους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τον Σεπτέμβριο, η παγκόσμια παραγωγή αλουμινίου άγγιξε τους 4,934 εκατ. τόνους, ενώ η κατανάλωση έφτασε τους 4,897 εκατ. τόνους.

Η κινεζική παραγωγή εκτιμάται ότι έφτασε τους 24,99 εκατ. τόνους που ισοδυναμεί με το 56% της παγκόσμιας παραγωγής. Η κινεζική ζήτηση (δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο ασιατικός γίγαντας είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ελαφρού μετάλλου στον κόσμο), κατέγραψε αύξηση 1,3% το διάστημα Ιαν. – Σεπ. 2018.

Οι καθαρές κινεζικές εξαγωγές ακατέργαστου αλουμινίου έφτασαν τους 291 χιλ. τόνους το 9μηνο του τρέχοντος έτους, αυξημένες από τους 275 χιλ. του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Το 9μηνο του 2018, οι κινεζικές εξαγωγές ημιτελικών προϊόντων αλουμινίου έφτασαν τους 3,683 εκατ. τόνους, αρκετά αυξημένες σε σύγκριση με τους 2,916 εκατ. τόνους του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Τα συνολικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 136 χιλ. τόνους τον Σεπτέμβριο και στο μέλος του μήνα ήταν χαμηλότερα κατά 38 χιλ. τόνους σε σύγκριση με τα επίπεδα που ήταν έναν χρόνο πριν. Τα συνολικά αποθέματα στα τέσσερα χρηματιστήρια μετάλλων σε Λονδίνο, Σαγκάη, ΗΠΑ και Τόκυο στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν στους 1,828 εκατ. τόνους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.