ΙΣΤΟΡΙΚΟΟ κλαδος του αλουμινιου

Αλουμίνιο: Ένα καθαρά ελληνικό προϊόν, με έντονα εξαγωγικό χαρακτήτα!

Η ελληνική βιομηχανία αλουμινίου είναι σήμερα ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Το αλουμίνιο είναι ένα καθαρά ελληνικό προϊόν, πλήρες καθετοποιημένο και αποτελεί ένα από τα βασικά υλικά σε ποικίλους τομείς εφαρμογών όπως η δόμηση, η συσκευασία, οι μεταφορές κ.λ.π. Στη χώρα μας άρχισε να χρησιμοποιείται έντονα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, αφού προηγήθηκε η κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» που λειτούργησε το 1965. Με την λειτουργία του αξιοποιήθηκε πλήρως ο ελληνικός βωξίτης – η πρώτη ύλη για την παραγωγή του – τα κοιτάσματα του οποίου στη χώρα μας είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Η ελληνική βιομηχανία αλουμινίου είναι σήμερα ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με το 80% του όγκου των προϊόντων της – τα περισσότερα υψηλής προστιθέμενης αξίας – να εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Ο κλάδος έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε ανεπτυγμένες αγορές, προσφέροντας τεχνογνωσία και προϊόντα υψηλής ποιότητας. Μάλιστα στα Βαλκάνια και σε πολλές χώρες της Ανατ. Ευρώπης, το ελληνικό αλουμίνιο έχει κυρίαρχη παρουσία ιδίως σε οικοδομικές εφαρμογές.

Η οικοδομή αποτελεί το σημαντικότερο τελικό καταναλωτή προϊόντων αλουμινίου στην χώρα μας και λέγοντας οικοδομή εννοούμε σαφώς την κατασκευή κουφωμάτων από αλουμίνιο, όπου η χρήση του φθάνει περίπου στο 75% σε σύγκριση με άλλα ανταγωνιστικά υλικά (PVC, ξύλο).

Τα κουφώματα από αλουμίνιο δίνουν τις σωστές και ενδεδειγμένες λύσεις τόσο στις περιπτώσεις κατασκευής μοντέρνων κτιρίων, όσο και σε περιπτώσεις ανακαίνισης ή συντήρησης παλαιών κτιρίων, ανταποκρίνονται δε απόλυτα στις προσδοκίες των μηχανικών και αρχιτεκτόνων από πλευράς μηχανικών αντοχών, λειτουργικότητας, ηχομόνωσης, θερμομόνωσης αλλά και αισθητικής.

Τα τελευταία 40 χρόνια, η κατανάλωση αλουμινίου για εφαρμογές στην οικοδομική δραστηριότητα τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, παρουσιάζει μια σταθερή και συνεχή αύξηση, αφού το εύρος των διαφορετικών χρήσεων που αυτό βρίσκει εφαρμογές, έχει διευρυνθεί σημαντικά.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.