Βαφή & ΑνοδίωσηΕπικαιροτηταΤΕΧΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑΧρωματισμοί

Οι χρωματισμοί στο αλουμίνιο και οι απεριόριστες επιλογές που προσφέρουν

Ανοδίωση
Διάφορες αποχρώσεις της ανοδίωσης αλουμινίου

Η σημερινή τεχνολογία διαθέτει τεχνικές που προσφέρουν μία μεγάλη ποικιλία βαμμένων προϊόντων αλουμινίου τα οποία προορίζονται για δομικές και αρχιτεκτονικές εφαρμογές και χρησιμοποιούνται ευρέως σε εξωτερικές κυρίως χρήσεις. Η βαφή της επιφάνειας του αλουμινίου εξασφαλίζει αντιδιαβρωτική προστασία, ενώ παράλληλα προσφέρει μεγάλες δυνατότητες αισθητικής έκφρασης σε αρχιτεκτονικές εφαρμογές.

Η ανοδίωση και η ηλεκτροστατική βαφή αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για το αλουμίνιο, ιδιαίτερα όταν αυτό χρησιμοποιείται σε αρχιτεκτονικές εφαρμογές. Με τις διαδικασίες αυτές, βελτιώνεται η αντιδιαβρωτική συμπεριφορά του αλουμινίου και επιτυγχάνεται η διακοσμητική εμφάνιση που απαιτείται στις αρχιτεκτονικές εφαρμογές.

ANODIOSI_PROFILΜε την ανοδίωση, μετασχηματίζεται η επιφάνεια του αλουμινίου και δημιουργείται, τεχνητά, ένα στρώμα οξειδίου (σκουριά). Επειδή η διαδικασία γίνεται σε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες, αυτό το στρώμα οξειδίου είναι πάρα πολύ συνεκτικό και σκληρό. Το στρώμα αυτό, επειδή είναι ήδη οξείδιο (σκουριά), όταν εκτίθεται στην ατμόσφαιρα δεν διαβρώνεται και έτσι προστατεύει το μέταλλο. Το ανοδικό επίστρωμα είναι διαφανές και η δομή του φέρει πόρους και επιτρέπει την ενσωμάτωση χρωστικών υλών για την επίτευξη του χρωματισμού.

Μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ανοδίωσης είναι:

  • Το στρώμα ανοδίωσης δημιουργείται από το ίδιο το μέταλλο, είναι πλήρως ενσωματωμένο σ’ αυτό και έτσι δεν υπάρχουν προβλήματα πρόσφυσης.
  • Η αντιδιαβρωτική συμπεριφορά της ανοδίωσης είναι πάρα πολύ καλή, εφ’ όσον τηρηθούν όλοι οι κανόνες παραγωγικής διαδικασίας, εφαρμογής και χρήσης.
  • Τα ανοδιωμένα προϊόντα αλουμινίου έχουν μεταλλική εμφάνιση.
  • Υπάρχει περιορισμός διαθέσιμων χρωματισμών.
Χρωματισμοί Ανοδίωσης αλουμινίου
anodiosi-asimi anodiosi-asimi-mat anodiosi-bronze anodiosi-2003 anodiosi-2005 anodiosi-black anodiosi-gold
ΑΣΗΜΙ
ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟ
ΑΣΗΜΙ
ΜΑΤ-B
BRONZE
ΚΑΦΕ-2003
ΚΑΦΕ-2005
ΜΑΥΡΟ
ΧΡΥΣΟ ΒΧ3

 

Με την ηλεκτροστατική βαφή, προστίθεται και επικαλύπτεται η επιφάνεια του αλουμινίου με ένα στρώμα πούδρας, το οποίο κατόπιν πολυμερίζεται σε ειδικούς φούρνους. Η κατάλληλη προεργασία της επιφάνειας, η σύσταση της πολυεστερικής βαφής και οι συνθήκες εφαρμογής, εξασφαλίζουν την προστασία της επιφάνειας του αλουμινίου από την διάβρωση.

Powder-coating
Η ηλεκτροστατική βαφή προσφέρει σήμερα μεγάλη ποικιλία χρωματικών επιλογών, με βαφές ματ, γυαλιστερές (RAL), σαγρέ κ.λ.π., δίνοντας απεριόριστες δυνατότητες στους μελετητές και στους αρχιτέκτονες για κατασκευές ιδιαίτερων αισθητικών απαιτήσεων.

Powder-coating-aluminiumΗ παραγωγή χρωμάτων πούδρας απαιτεί μεγάλη τεχνογνωσία και εξειδίκευση. Στην Ελλάδα, τα εργοστάσια βαφής χρησιμοποιούν πιστοποιημένες πούδρες που παράγονται από εργοστάσια με σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στο προϊόν (AkzoNobel, Neokem, Inver κά).

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της ηλεκτροστατικής βαφής είναι:

  • Η αντιδιαβρωτική προστασία που προσφέρει στο αλουμίνιο είναι πάρα πολύ καλή, εφ΄ όσον τηρηθούν όλες οι συνθήκες παραγωγικής διαδικασίας, εφαρμογής και χρήσης.
  • Η ηλεκτροστατική βαφή προσφέρει απεριόριστη επιλογή χρωμάτων.
  • Η βαφή είναι ένα στρώμα διαφορετικής σύστασης και υφής από το αλουμίνιο. Τα δύο υλικά παρουσιάζουν διαφορετική συμπεριφορά στις μηχανικές καταπονήσεις και καιρικές συνθήκες και έτσι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης αποκολλήσεων.
Χρωματολόγιο RAL
ral_colours

Κράτα το

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.