ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

ArXellence 2: Η μεγάλη γιορτή της ALUMIL και της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής στη Θεσσαλονίκη

Η καρδιά της αρχιτεκτονικής χτύπησε δυνατά στην πόλη της Θεσσαλονίκης χάρη στη σημαντική πρωτοβουλία της ALUMIL να πραγματοποιήσει διεθνή διαγωνισμό για τον επανασχεδιασμό του δυτικού παράλιου μετώπου της συμπρωτεύουσας.

Για 2 εβδομάδες, από τις 11 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου, η καρδιά της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κοινότητας χτυπούσε δυνατά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η επίσημη έκθεση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ArXellence 2 της ALUMIL πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, συγκεντρώνοντας εξαιρετικές κριτικές από τον αρχιτεκτονικό κόσμο, τους θεσμικούς φορείς και κυρίως από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Η Καινοτομία

Το μεγάλο ζητούμενο της έκθεσης ArXellence 2 ήταν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να γίνουν κοινωνοί αυτής της προσπάθειας και να συνειδητοποιήσουν το πόσο μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές έχει η περιοχή του δυτικού παράλιου μετώπου.

Σε αυτή τη λογική, η έκθεση εισήγαγε μια ξεχωριστή καινοτομία: έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη να σκανάρει με το κινητό το ειδικό barcode που βρισκόταν κάτω από κάθε πρόταση και να ψηφίσει τη μελέτη που του άρεσε περισσότερο! Έτσι, ο επισκέπτης όχι μόνο έβλεπε ποια μπορεί να είναι η μετεξέλιξη της δυτικής εισόδου αλλά επίσης συμμετείχε ενεργά, στηρίζοντας αυτό που προτιμάει για την πόλη.

Τα Εκθέματα

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ψηφιακών Δεξιοτήτων – Cisco στα Παλαιά Σφαγεία και σε αυτό προβλήθηκαν οι 173 αρχιτεκτονικές προτάσεις από γραφεία όλου του κόσμου, για τον επανασχεδιασμό του δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας.

Στα εντυπωσιακά φωτιζόμενα πάνελ, οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν τις εικόνες μιας διαφορετικής δυτικής εισόδου, να διαβάσουν το όραμα των αρχιτεκτόνων μέσα από τα δικά τους λόγια και να διαπιστώσουν μέσα από τα master plan τις λεπτομέρειες της εκάστοτε μελέτης.

Παράλληλα, ένα εντυπωσιακό ιστορικό τόσο της περιοχής του διαγωνισμού, όσο και της ίδιας της πόλης, ήταν εκτυπωμένο σε μεγάλες διαστάσεις στην είσοδο της έκθεσης και έδινε στους επισκέπτες μια σφαιρική εικόνα, ενώνοντας το παρελθόν με το μέλλον.

Η Στρογγυλή Τράπεζα

Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, στις 11 π.μ., στο περιθώριο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης ArXellence 2, διοργανώθηκε η στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Αναζητώντας το εφικτό και το υποχρεωτικό στη σχέση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής». Συντονιστής της συζήτησης, την οποία παρακολούθησαν διαδικτυακά σχεδόν 1.000 άτομα, ήταν ο αρχιτέκτων – επαγγελματικός σύμβουλος του διαγωνισμού, Ευάγγελος Λυρούδιας.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ALUMIL, Γεώργιος Μυλωνάς

Το πάνελ των ομιλητών τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτά μέλη της ευρύτερης αρχιτεκτονικής κοινότητας, πολιτικοί μηχανικοί, αλλά και γενικότερα επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται γύρω από τον αστικό σχεδιασμό.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση του επικεφαλής της πρωτοβουλίας ArXellence και Δ/ντή του τμήματος Innovation της ALUMIL, Νικόλαου Σαλπιγγίδη, που σημείωσε πως «αρχιτέκτονες από 90 χώρες οραματίστηκαν για την πόλης μας και το μέλλον της. Εκείνο που θέλαμε με τον διαγωνισμό ήταν να βρούμε δρόμους, με τους οποίους θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στο μέλλον τέτοια έργα και να μην παραμείνουν ιδέες στο χαρτί».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης οι εισηγητές και εισηγήτριες τοποθετήθηκαν πάνω στο μείζον ζήτημα της ανάπλασης και του επανασχεδιασμού του δυτικού μετώπου και έδωσαν τη δική τους οπτική πάνω σε θέματα αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού.

Οι Θεματικοί Περίπατοι

Η ALUMIL, σε συνεργασία με τη Thessaloniki Walking Tours και τη SYMVOLΙ | Conference & Cultural Management, προσέφερε δωρεάν στο κοινό ένα πρόγραμμα περιηγήσεων στην ευρύτερη περιοχή του δυτικού παράλιου μετώπου.

Η περιήγηση με τίτλο «Στη Δυτική Είσοδο», ανασυνέθεσε το ψηφιδωτό μιας περιοχής με πλούσιο παρελθόν: από τη βίλα Πετρίδη, την οδό Σαπφούς και την περιοχή του γκέτο του Βαρώνου Χιρς, μέχρι τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, τον Μύλο, τη ΒΙΛΚΑ, το ΦΙΞ, το Μουσείο Ύδρευσης και το Ψυγείο των Γάλλων, κάθε σημείο «αφηγήθηκε» τη δική του ιστορία, αποτελώντας ιστορικό σταθμό της διαδρομής. Οι περιηγήσεις ολοκληρώνονταν στο προαύλιο του εμβληματικού κτιρίου των Παλαιών Σφαγείων, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση του ArXellence 2.

Πέραν των περιπάτων που προσέφερε η ALUMIL, το διήμερο 25 & 26 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκαν οι «περίπατοι βιομηχανικής κληρονομιάς» στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki. Οι περίπατοι είχαν ως σημείο εκκίνησης τη Βίλκα και διέτρεχαν όλη την περιοχή πέριξ της οδού 26 Οκτωβρίου, με στάσεις στα σημαντικότερα κτίρια. Τελευταίος σταθμός των περιπάτων του Open House ήταν και πάλι το προαύλιο των Παλαιών Σφαγείων και η έκθεση του ArXellence 2.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ALUMIL ήταν για ακόμη μια φορά μεγάλος χορηγός του Open House Thessaloniki, στηρίζοντας έμπρακτα τις δραστηριότητες του θεσμού.

Με το Βλέμμα στο Μέλλον

Το ArXellence 2 αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα για την ALUMIL. Η εταιρεία, πάντα πρωτοπόρος στους τομείς δραστηριοποίησής της, έφερε εις πέρας μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά χρονικά αποστολή: να διοργανώσει έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με τη στήριξη της Διεθνούς Ενώσεως Αρχιτεκτόνων (UIA) και να στρέψει το βλέμμα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κοινότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η πρωτοβουλία της ALUMIL αγκαλιάστηκε από τους αρχιτέκτονες διεθνώς, χαιρετίστηκε από τους εκπροσώπους θεσμικών φορέων της πόλης και -όπως έδειξε και η προσέλευση- γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση από τους κατοίκους της πόλης.

Μια μεγάλη πλατφόρμα αρχιτεκτονικών ιδεών για το μέλλον του δυτικού παράλιου μετώπου είναι στη διάθεση της Πολιτείας. Αυτό που μένει είναι η βούληση και η επίσπευση των κατάλληλων διαδικασιών, ώστε να γίνει πράξη το όραμα της ALUMIL για μια Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.