ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Γεώργιος Μυλωνάς, Πρόεδρος ALUMIL: Αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης και με την παρουσία οικογένειας, συνεργατών και φίλων, ο κ. Μυλωνάς αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων, του ΠΑΜΑΚ.

Σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο απόγευμα, ο Γεώργιος Μυλωνάς, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος του Ομίλου ALUMIL, υπό την παρουσία οικογένειας, συνεργατών και φίλων, αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Την ειδική συνεδρίαση του Τμήματος, που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου, παρακολούθησαν θεσμικοί άρχοντες της πόλης και της Περιφέρειας, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, αλλά και μέλη της Εκκλησίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του επιχειρηματικού κόσμου και του διπλωματικού σώματος.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους παρευρισκόμενους της τιμητικής εκδήλωσης βρίσκονταν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Δικτύων, Πάρις Μπίλιας, ο μέχρι πρόσφατα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γεώργιος Γεωργαντάς, η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη, ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, Δρ. Δημήτρης Τζοβάρας, ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Ηelexpo, Τάσος Τζήκας κ.ά.

«Ένας ακέραιος άνθρωπος που διατηρεί μέχρι σήμερα ανόθευτο το χάρισμα και την ικανότητα να εμπνέει» Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Κατά το ξεκίνημα της εκδήλωσης, τον λόγο έλαβε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, ο οποίος έκανε ειδική μνεία στην προσωπικότητα του κυρίου Μυλωνά, τονίζοντας πως πρόκειται για «έναν ακέραιο άνθρωπο, που στη διάρκεια του πλούσιου σε εμπειρίες, συναισθήματα και παραστάσεις βίου του, διατηρεί μέχρι σήμερα ανόθευτο το χάρισμα και την ικανότητα να εμπνέει».

Στη συνέχεια, μίλησε ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητής Χρήστος Νεγκάκης, που εστίασε στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ALUMIL δεν ακολούθησε την πεπατημένη, αλλά αγωνίστηκε για να κατακτήσει τα όνειρά του, ενώ όπως είπε, «αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους φοιτητές μας».

«Στο πρόσωπο του Γεωργίου Μυλωνά το Τμήμα τιμά το ευ επιχειρείν» Βασίλειος Αλετράς, Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Έπειτα, ήρθε η σειρά του Προέδρου του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητή Βασιλείου Αλετρά, που υπογράμμισε ότι ο κ. Μυλωνάς είναι ένα διακεκριμένο μέλος της ελληνικής επιχειρηματικής οικογένειας, σημειώνοντας πως στο πρόσωπό του το Τμήμα τιμά το «ευ επιχειρείν», καθώς εν μέσω ασταθούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως ανέφερε, η ALUMIL κατάφερε να έχει αξιοθαύμαστα οικονομικά αποτελέσματα.

Τέλος, ο καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και πρώην Πρύτανης, Γεώργιος Τσιότρας, εκφώνησε τον Έπαινο προς το τιμώμενο πρόσωπο. Ο κ. Τσιότρας έκανε μια αναδρομή στην πορεία του κ. Μυλωνά, αναφέρθηκε στη γνωριμία τους κατά την περίοδο των φοιτητικών τους χρόνων, τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο London School of Economics και τη μετέπειτα σταδιοδρομία του με την ALUMIL και την ανάδειξή της σε πολυεθνικό Όμιλο με 30 θυγατρικές και αναγνωρισμένη αριστεία σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο κ. Τσιότρας, καταλήγοντας, ανέφερε πως ο τιμώμενος είναι αφοσιωμένος στους ανθρώπους του, ενώ σημείωσε ότι «το όνομα του Γιώργου Μυλωνά έχει ταυτιστεί με το αλουμίνιο, ένα μέταλλο που δεν σκουριάζει, ανοξείδωτο. Όπως και ο χαρακτήρας του, ο οποίος παραμένει ακέραιος και αναλλοίωτος όλα αυτά τα χρόνια».

Μετά τις ανωτέρω τοποθετήσεις, ακολούθησε η αναγόρευση του κ. Μυλωνά σε Επίτιμο Διδάκτορα, η περιένδυσή του με την τήβεννο του Τμήματος και το διάσημο του Πανεπιστημίου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, κ. Αλετρά, καθώς και η επίδοση αναμνηστικής πλακέτας από τον Πρύτανη, κ. Κατρανίδη.

«Διασχίζοντας τον Ωκεανό»

Τον λόγο, τότε, έλαβε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ALUMIL. Ο τίτλος της ομιλίας του κ. Μυλωνά, «Διασχίζοντας τον Ωκεανό», ήταν ενδεικτικός του μηνύματος που ήθελε να μεταδώσει στο ακροατήριο.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε την ευχάριστη έκπληξή του, αλλά και το αίσθημα ευθύνης που γεννά μια τέτοια τιμή. Σε έναν παραλληλισμό με την προσωπική του διαδρομή, σημείωσε πως «το πρώτο πράγμα που σου μαθαίνουν όταν ξεκινάς το σκι είναι πώς να σηκώνεσαι όταν πέφτεις. Γιατί είναι σίγουρο ότι θα πέσεις. Είτε είσαι αρχάριος, ανίδεος και άπειρος, είτε είσαι προχωρημένος και προσπαθείς να ξεπεράσεις τα όριά σου. Σου μαθαίνουν και πως δεν πρέπει να φοβάσαι. Ο φόβος είναι ο πιο ανασταλτικός παράγοντας για την πρόοδο, την ελευθερία».

«Τις δύσκολες καταστάσεις τις διαχειρίζεσαι, όσο αντίξοες και αν είναι» Γεώργιος Μυλωνάς, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος του Ομίλου ALUMIL

Συνεχίζοντας, στάθηκε για λίγο στην περιπέτεια της απαγωγής του το 2008, αλλά και στην παγκόσμια οικονομική κρίση την ίδια χρονιά, με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Σε αυτό το σημείο, δήλωσε πως «για μένα η παγκόσμια κρίση ήταν απλώς θέμα διαχείρισης. Τις δύσκολες καταστάσεις τις διαχειρίζεσαι. Όσο δύσκολες, αντίξοες, καταστροφικές και ό,τι άλλο είναι. Δεν τις αφήνεις να σε πάρουν από κάτω. Σηκώνεις τα μανίκια και αγωνίζεσαι!».

Ανατρέχοντας στη δύσκολη και απαιτητική περίοδο της οικονομικής κρίσης, ο επικεφαλής της ALUMIL αναφέρθηκε σε ένα πλάνο 5ετίας που κατέστρωσε τότε μαζί με την ομάδα του, για αναδιοργάνωση της εταιρείας σε όλα τα επίπεδα, με στόχο να γίνει ανθεκτικότερη, καινοτόμα και περιβαλλοντικά υπεύθυνη.

Όπως τόνισε, «Δεν θέλαμε απλώς να περάσουμε τη μπόρα. Θέλαμε να περάσουμε απέναντι. Να διασχίσουμε το Ωκεανό», εντείνοντας τη συγκίνηση στην αίθουσα. «Επενδύσαμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο (σήμερα η ALUMIL απασχολεί πάνω από 3.300 ανθρώπους). Επενδύσαμε στη γνώση. Πιστέψαμε ότι είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει μια Θεσσαλονικιώτικη εταιρεία στην παγκόσμια αγορά», σημείωσε.

«Δεν θέλαμε απλώς να περάσουμε τη μπόρα. Θέλαμε να περάσουμε απέναντι» Γεώργιος Μυλωνάς, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος του Ομίλου ALUMIL

Στη συνέχεια, ο κ. Μυλωνάς έκανε αναφορές στις απανωτές κρίσεις -υγειονομική, ενεργειακή, πόλεμος Ουκρανίας- και υπογράμμισε την ικανότητα της εταιρείας να προσαρμόζεται και να στέκεται στο ύψος της, παρά τις αντιξοότητες.

Κατά τη φορτισμένη ολοκλήρωση της ομιλίας του και λίγο πριν λάβει το θερμό χειροκρότημα από όσους και όσες παραβρέθηκαν στην τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα, ο ισχυρός άνδρας της ALUMIL είπε: «Εύχομαι, στα χρόνια που θα μου χαρίσει ο Θεός, να έχω την ανείπωτη χαρά να προσφέρω στην πόλη μου, στους νέους της, στο μέλλον της. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από αυτή της προσφοράς. Χωρίς ανταλλάγματα!».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.