ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

LME: Αυξημένη ζήτηση και προβλήματα στην προσφορά εκτόξευσαν την τιμή αλουμινίου!

Ένα κοκτέιλ παραγόντων που περιλαμβάνει ένα αδύναμο δολάριο, στενότητα στη φυσική αγορά, ανησυχίες στην Κίνα σε επίπεδο προσφοράς και μειούμενα αποθέματα στο LME, εκτόξευσε την τιμή του πρωτόχυτου αλουμινίου σε πολυετή υψηλά και πάνω από το ψυχολογικό όριο των $2.500/mt.

Στους παραπάνω λόγους έρχεται να προστεθεί η ευφορία των αγορών, καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού τρέχουν παγκοσμίως με μεγάλη ταχύτητα αλλά και η γενικότερα υποστηρικτική στάση των κεντρικών τραπεζών.

Οι ανησυχίες που αφορούν σε διαταραχές της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας της βιομηχανίας αλουμινίου συνεχίζουν να παρέχουν ένα ισχυρό υποστηρικτικό πλαίσιο στην τιμή του πρωτόχυτου μετάλλου στο LME.

Στο παραπάνω έρχεται να προστεθεί η προσπάθεια της Κίνας να κλείσει τις ρυπογόνες βιομηχανίες της (μεταξύ των οποίων και πολλές μονάδες παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου), τη ίδια στιγμή που η προστριβή της ασιατικής χώρας με την Αυστραλία (που παράγει μεγάλες ποσότητες βωξίτη και αλουμίνας) εντείνεται. Το αποτέλεσμα είναι η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα αλουμινίου να δέχεται επιπλέον πιέσεις.

Τα προβλήματα σε επίπεδο προσφοράς σε ένα περιβάλλον που η ζήτηση βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς ο πλανήτης επιστρέφει την κανονικότητα σημαίνει ότι η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα ενδεχομένως και σε ακόμη υψηλότερα.

Τα αποθέματα στο LME από τα μέσα Μαρτίου εμφανίζουν πτωτικές τάσεις, ενώ το γνωστό πρόβλημα του «κλειδώματος» ακόμη και για χρόνια μετάλλου εκτός φυσικής αγοράς λόγω οικονομικών συμφωνιών δεν βοηθά. Το αντίθετο δημιούργει περαιτέρω στενότητα στην αγορά όσον αφορά στη διαθεσιμότητα του μέταλλου.

Η ζήτηση πάντως στις τελικές αγορές των μεταφορών, συσκευασίας και δόμησης εμφανίζεται καλύτερη του αναμενομένου, παρέχοντας έξτρα στήριξη στο ράλι της τιμής πρωτόχυτου στο LME. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ζήτηση εκτός Κίνας αναμένεται να καταγράψει αύξηση της τάξης του 10% την τρέχουσα χρόνια.

Σε γενικές γραμμές τα αυξημένα κόστη μεταφοράς, η ισχυροποίηση της ζήτησης και η στενότητα της προσφοράς τόσο σε πρωτόχυτο όσο και σκραπ αλουμινίου θα συνεχίσουν να παρέχουν ένα ισχυρό υποστηρικτικό πλαίσιο για την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου.

Σωτήρης Κρουστάλλης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.