ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΣυνεντευξεις
Trending

Στέλιος Λαμπρακόπουλος: «Το εγχείρημα της εκπαίδευσης κρίνεται άκρως επιτυχημένο!»

O Δρ. Στέλιος Λαμπρακόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης της ΠΟΒΑΣ σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη κάνει έναν απολογισμό των πεπραγμένων μέχρι τώρα και αποκαλύπτει που θα δώσει βάρος η Πανελλήνια Ομοσπονδία από εδώ και πέρα.

Ο τομέας της εκπαίδευσης είναι ένας τομέας που η ΠΟΒΑΣ δίνει ιδιαίτερα μεγάλο βάρος και έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες ώστε να αναπτυχθούν οι κατάλληλες συνέργειες για να λειτουργούν τα προγράμματα τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης των παραγωγών  αρχιτεκτονικών συστημάτων σε ένα βέλτιστο πλαίσιο.

Απώτερος στόχος είναι επιμόρφωση των επαγγελματιών του κλάδου και η μεταλαμπάδευση της απαραίτητης γνώσης για την ορθή εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών κατασκευής και εγκατάστασης αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου για τη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας στον χώρο των κατασκευών.

O Δρ. Στέλιος Λαμπρακόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης της ΠΟΒΑΣ, ο οποίος έχει επωμιστεί σε μεγάλο βαθμό το κομμάτι της εκπαίδευσης μας μιλά για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα και μας δίνει μία πρόγευση για το τι να περιμένουμε στο μέλλον από την Πανελλήνια Ομοσπονδία. Ακολουθεί η άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Λαμπρακόπουλου.

  • Ποια είναι περίπου η ηλιακή διαβάθμιση των κατασκευαστών που δηλώνουν συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα του κλάδου;

Αν και δεν έχω επίσημα στατιστικά στοιχεία για αυτή την ερώτηση, είναι σίγουρο ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είναι μικρής προς μέσης ηλικίας. Υπάρχουν βέβαια και συμμετέχοντες, οι οποίοι βρίσκονται προς το τέλος της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, αλλά αυτοί αποτελούν τη μειοψηφία, αν και είναι άκρως τιμητικό για αυτούς που αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο για να παρακολουθήσουν το σεμινάριο των 50 ωρών.

Οι συμμετοχές από τους εκπαιδευόμενους μικρότερης ηλικίας πιστεύω ότι είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για το μέλλον του κλάδου. Δείχνει ότι υπάρχει θέληση για μάθηση, βελτίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων και αλλαγής της κουλτούρας του κλάδου.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που πρέπει να αναφέρω, είναι η συμμετοχή του γυναικείου φύλλου, η οποία είναι βέβαια μικρή, αλλά θεωρώ ότι είναι σημαντική εάν λάβουμε υπόψιν και τις αναλογίες των εργαζομένων που υπάρχουν στον κλάδο, καθώς αυτός είναι ανδροκρατούμενος.

  • Ποιο κομμάτι θεωρείτε ότι δυσκολεύει περισσότερο τους επαγγελματίες του κλάδου, το θεωρητικό ή το τεχνικό; Σε ποια πεδία κρίνετε ότι θέλουν μεγαλύτερη βοήθεια οι κατασκευαστές;

Οι επαγγελματίες του κλάδου, σαφώς και δυσκολεύονται περισσότερο από τις θεωρητικές θεματικές ενότητες του σεμιναρίου των 50 ωρών. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πρώτη φορά διεξάγεται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κοινής αποδοχής από τον κλάδο, το οποίο συνδυάζει τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση. Αυτή είναι άλλωστε και η σημαντικότερη καινοτομία του.

Οι κατασκευαστές είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τα τεχνικά θέματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στα πρακτικά θέματα δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, όπως νέες πρακτικές στην κατασκευή και εγκατάσταση, χρήση νέων υλικών κ.ά.

Ταυτόχρονα λόγω φιλοσοφίας και κουλτούρας, οι κατασκευαστές δεν έχουν ιδιαίτερη έφεση προς τη θεωρητική εκπαίδευση. Βέβαια θεματολογίες που διδάσκονται στο θεωρητικό τμήμα του σεμιναρίου, όπως η κοστολόγηση, οι πωλήσεις, το marketing κ.ά. τυγχάνουν ιδιαίτερα θετικής αποδοχής και η ανταπόκριση των κατασκευαστών είναι μεγάλη.

…Οι συμμετοχές από τους εκπαιδευόμενους μικρότερης ηλικίας πιστεύω ότι είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για το μέλλον του κλάδου. Δείχνει ότι υπάρχει θέληση για μάθηση… Στέλιος Λαμπρακόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΠΟΒΑΣ

Αυτό συμβαίνει καθώς οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται ότι οφείλουν πλέον να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν εντός του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που δραστηριοποιούνται. Άλλωστε η βελτίωση του ανθρωπίνου δυναμικού του κλάδου σε όλα τα επίπεδα αποτελεί ένα βασικό στόχο των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προ- γραμμάτων.

  • Αν κάνετε έναν απολογισμό μετά από περίπου μία πενταετία λειτουργίας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πως κρίνετε το εγχείρημα και ποιος περιμένετε να είναι ο αντίκτυπος στην αγορά;

Για την ακρίβεια τον Οκτώβριο του 2025 κλείνουμε 4 χρόνια από την έναρξη του 1ου  προγράμματος εκπαίδευσης από το EUROPA THE LAB. Στη συνέχεια ακολούθησε, η ARCHITECTURAL ALUMINIUM ACADEMY, το EXALCO EDUCATIONAL INSTITUTE, το ELVIAL TRAINING CENTRE, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία της και η ALUMINIUM TRAINING ACADEMY.

Έως τώρα έχουν υλοποιηθεί 50 κύκλοι εκπαιδευτικών προγραμμάτων και έχουν εκπαιδευτεί περίπου 1.000 άτομα από όλους τους συνεργαζόμενους, με την Ομοσπονδία, φορείς.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων προέρχεται από τον κλάδο, αλλά υπήρξαν και εκπαιδευόμενοι από συναφείς κλάδους, οι οποίοι επιθυμούσαν να λάβουν γνώσεις σχετικές με τις αρχιτεκτονικές κατασκευές αλουμινίου, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τα προϊόντα με στόχο να βελτιώσουν τις καθημερινές τους εργασίες στο πεδίο.

Το εγχείρημα κρίνεται επιτυχημένο, καθώς υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει ζήτηση. Επιπροσθέτως, εάν λάβουμε υπόψιν τις κριτικές και τα σχόλια των συμμετεχόντων, τότε το εγχείρημα κρίνεται άκρως επιτυχημένο.

Ο αντίκτυπος στην αγορά πιστεύω ότι θα είναι θετικός και θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση όλου του κλάδου. Αναμένουμε βελτίωση τόσο της τεχνικής επάρκειας των κατασκευαστών, όσο και των καθημερινών επιχειρηματικών λειτουργιών που εκτελούν. Πιστεύω ότι θα επέλθει μία αλλαγή της κουλτούρας που επικρατεί, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει ενδυνάμωση των συμμετεχόντων για να αντιμετωπίσουν το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ως τελικό αποτέλεσμα αναμένουμε τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, των παρεχόμενων υπηρεσιών και του κλάδου γενικότερα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο τελικός καταναλωτής να απολαμβάνει μεγαλύτερα οφέλη από τα προϊόντα που αγοράζει και χρησιμοποιεί.

  • Ποιες είναι οι στοχεύσεις της ΠΟΒΑΣ από εδώ και στο εξής όσον αφορά στο κομμάτι της εκπαίδευσης των επαγγελματιών του κλάδου;

Η ΠΟΒΑΣ, όπως άλλωστε το έχει αποδείξει τα τελευταία έτη, θα συνεχίσει προσανατολισμένη στη βελτίωση του επιπέδου των επαγγελματιών του κλάδου. Στην Ομοσπονδία πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση είναι το σημαντικότερο εργαλείο για τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας του κλάδου. Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε εκπαιδευτικό υλικό και να υποστηρίζουμε προγράμματα με στόχο, τόσο την αναβάθμιση των υφιστάμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, όσο και την ενσωμάτωση νέων. Αυτό θα αποτυπωθεί τόσο σε ολοκληρωμένα προγράμματα εκπαίδευσης, όπως αυτό των 50 ωρών, όσο και σε μικρότερα και πιο στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες.

…Εάν λάβουμε υπόψιν τις κριτικές και τα σχόλια των συμμετεχόντων, τότε το εγχείρημα των προγραμμάτων εκπαίδευσης κρίνεται άκρως επιτυχημένο… Στέλιος Λαμπρακόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΠΟΒΑΣ

Ένας βασικός στόχος μας είναι η διασύνδεση της παρεχόμενης εκπαίδευσης με την αδειοδότηση του επαγγέλματος, καθώς και την επαγγελματική εξειδίκευση.

Τέλος ένας άλλος βασικός μας στόχος είναι η είσοδος του επαγγέλματος στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση του τυπικού συστήματος εκπαίδευσης. Αν και δεν απευθύνεται τόσο πολύ σε υφιστάμενους επαγγελματίες του κλάδου, πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να ενεργοποιήσει τις νεότερες ηλικίες, με απώτερο στόχο να τροφοδοτήσει τον κλάδο με νέους και κατάλληλα εκπαιδευμένους εργαζόμενους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button