ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Έναρξη του “εξοικονομώ” στις 28 Φεβρουαρίου σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη!

Το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα ανοίξει 28 Φεβρουαρίου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας χθες στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, το οποίο διεξάγεται στην Πάτρα. “Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες, με ιδιαίτερη μέριμνα στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών. Η ΚΥΑ είναι σε στάδιο υπογραφών, αυτές τις ημέρες, ενώ χθες ανακοινώθηκε η δωρεά της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τις τράπεζες. Οι διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ ανέρχονται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων, αναμένεται να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ” κατέληξε ο υπουργός.

“Κλείδωσε” ο ενεργειακός στόχος

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ναυτεμπορική, έχει ήδη «κλειδώσει» ο ενεργειακός στόχος που θα πρέπει να επιτυγχάνεται με τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις, κάτι που αποτελούσε μία από τις τελευταίες εκκρεμότητες για να αρχίσει να «τρέχει» το πρόγραμμα. Όπως είχε γίνει γνωστό, σκοπός του ΥΠΕΝ ήταν ο ενεργειακός στόχος να συσχετισθεί με το εισόδημα του δικαιούχου, σε αντίθεση με το πρώτο «Εξοικονομώ», όπου δεν υπήρχε τέτοια πρόνοια.

Ο λόγος ήταν να περιοριστούν οι απαιτήσεις για τα χαμηλότερα εισοδήματα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν πιο εύκολα στο τμήμα του προϋπολογισμού των παρεμβάσεων που δεν θα καλύπτεται από την επιδότηση. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρόγραμμα θα προβλέπει πως οι παρεμβάσεις θα πρέπει να εξασφαλίζουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 40% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς, για τις δύο πρώτες κατηγορίες των δικαιούχων, δηλαδή για άτομα με ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 25.000. Από την άλλη πλευρά, για τις υπόλοιπες εισοδηματικές κατηγορίες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να πετυχαίνουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 70% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτηρίου αναφοράς.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.