ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Όμιλος Μυτιληναίος: Ισχυρές αντιστάσεις απέναντι σε αρνητικό εγχώριο και διεθνές περιβάλλον

Ο Όμιλος συνεχίζει την προσπάθεια για νέα, δραστική περικοπή της δομής κόστους μέχρι το τέλος του 2016, οπότε η Αλουμίνιον της Ελλάδος, θα επιτύχει επίπεδα κόστους ευθέως ανταγωνιστικά των φθηνότερων εργοστασίων παγκοσμίως δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αποφυγή αναταράξεων στη σημερινή μεγάλη κρίση και θέτοντας τις βάσεις για μακροχρόνια ανάπτυξη στο μέλλον.

alhellas_smΣτο Εννεάμηνο του 2015, ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ εξακολουθεί να καταγράφει ικανοποιητικά μεγέθη, παρά την πίεση που ασκούν το αδύναμο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον, οι αρνητικές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές των εμπορευμάτων (commodities) και οι καθυστερήσεις επενδύσεων σε νέα ενεργειακά έργα λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων σε διάφορες αγορές. Αναγνωρίζοντας τις παραπάνω προκλήσεις, ο Όμιλος έχει έγκαιρα προσαρμόσει τη στρατηγική του και εστιάζει στον αυστηρό έλεγχο του κόστους, στη διασφάλιση αυξημένης ρευστότητας, στη δραστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τομέων Μεταλλουργίας και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, στο Εννεάμηνο του 2015, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου, διαμορφώθηκε στα €884,4 εκατ., έναντι των €927,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014 (μείωση 4,7%). Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €150,3 εκατ. από €184,1 εκατ. το Εννεάμηνο του 2014 (μείωση 18,3%), ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε €34,9 εκατ., έναντι €44,9 εκατ. το προηγούμενο έτος, παρουσιάζοντας μείωση 22,4%.

Τα αποτελέσματα του Ομίλου για το εννεάμηνο του 2015 επιβαρύνει μια σειρά εξωγενών παραγόντων που επέδρασαν αρνητικά στους τρεις τομείς δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα, ο χρονισμός εκτέλεσης συμβάσεων επηρέασε συγκυριακά την επίδοση της ΜΕΤΚΑ στο Γ’ τρίμηνο, η έντονη πτώση στις τιμές των commodities και ειδικά των βασικών μετάλλων, μετά το Α’ τρίμηνο του έτους, επιδρά αρνητικά στον τομέα της Μεταλλουργίας.

Ο Τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων, παρά τη μειωμένη επίδοση στο Γ΄ Τρίμηνο, παρουσίασε ισχυρότερη επίδοση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, ο Τομέας κατέγραψε κύκλο εργασιών €421,0 εκατ., έναντι €344,0 εκατ. το 2014, σημειώνοντας αύξηση 22%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €85,9 εκατ., έναντι €55,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Η επίδοση αυτή κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική δεδομένου ότι πραγματοποιείται σε μία συγκυρία ιδιαίτερα χαμηλών τιμών Αλουμινίου, καθώς οι εξελίξεις στις αναδυόμενες οικονομίες και ιδιαίτερα στην Κίνα επηρεάζουν αρνητικά τις αγορές των μετάλλων. Ειδικότερα, στο Γ’ Τρίμηνο του έτους καταγράφηκε μείωση 20% των “all-in” τιμών του Αλουμινίου σε σχέση με το πρώτο Εξάμηνο του έτους με αποτέλεσμα οι τιμές να υποχωρήσουν πλέον σε νέα χαμηλά επίπεδα εξαετίας. Στον αντίποδα, η αποκλιμάκωση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά κυρίως η ενίσχυση της ισοτιμίας ΔΟΛ. ΗΠΑ / ΕΥΡΩ επιδρούν ενισχυτικά στα αποτελέσματα, ιδιαίτερα για τους πλήρως καθετοποιημένους παραγωγούς, όπως η Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Εν όψει των ασφυκτικών αυτών εξελίξεων στις διεθνείς αγορές, ο Όμιλος συνεχίζει την προσπάθεια για νέα, δραστική περικοπή της δομής κόστους υπό την ονομασία Excellence (είχε προηγηθεί το ΜΕΛΛΟΝ τη περίοδο 2013-2014). Εφόσον το Excellence ολοκληρωθεί, όπως έχει προγραμματιστεί, μέχρι το τέλος του 2016, η Αλουμίνιον της Ελλάδος, τόσο στην Αλουμίνα όσο και στο Αλουμίνιο, θα επιτύχει επίπεδα κόστους ευθέως ανταγωνιστικά των φθηνότερων εργοστασίων παγκοσμίως δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αποφυγή αναταράξεων στη σημερινή μεγάλη κρίση και θέτοντας τις βάσεις για μακροχρόνια ανάπτυξη στο μέλλον.

Κράτα το

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.