ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Έτοιμο το νέο “Εξοικονομώ” για 20 χιλ. σπίτια αποκάλυψε ο Γ. Σταθάκης στην εκδήλωση της ΕΕΑ

Από δεξιά Γ. Δουκίδης, Πρόεδρος ΕΕΑ, Γ. Σταθάκης, ΥΠΕΝ, Χ. Σταϊκούρας, τέως Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωπος της ΝΔ και Π. Παπάζογλου, Δ/νων Σύμβουλος ΕΥ

Στην επιτυχημένη εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου (ΕΕΑ), όπου παρουσιάστηκε η έρευνα του ΙΟΒΕ για τον κλάδο, μεταξύ άλλων ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης αποκάλυψε ότι σε περίπου ένα μήνα θα ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον” που θα αφορά σε επιδότηση ενεργειακών παρεμβάσεων για 20 χιλ. κατοικίες.

Ο ΥΠΕΝ, Γ. Σταθάκης ανακοίνωσε την ύπαρξη νέου προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον” που θα έρθει σε περίπου ένα μήνα

Βεβαίως με την ημερομηνία των επόμενων εθνικών εκλογών να είναι ακόμα ρευστή, το νέο “Εξοικονομώ” είναι πιθανό να κάνει παραπάνω από ένα μήνα για να “τρέξει”, καθώς η έναρξή του μπορεί να είναι μέρος του εκλογικού σχεδιασμού. Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι από τα πλέον επίσημα χείλη επιβεβαιώθηκε ότι έχουν βρεθεί οι πόροι για να γίνει πραγματικότητα το “Εξοικονομώ” της τρέχουσας χρονιάς.

Την εκδήλωση της ΕΕΑ άνοιξε ο Πρόεδρός της Γιώργος Δουκίδης, που στάθηκε στα θετικά οικονομικά μεγέθη και επιδόσεις του ελληνικού κλάδου αλουμινίου, καθώς και τη μεγάλη εξωστρέφεια που αυτός δείχνει.

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ, από τον Γενικό Δ/ντή του Ιδρύματος και Καθηγητή, Νίκο Βέττα, ο οποίος τόνισε ότι μετά την πτώση της οικοδομής, ο κλάδος βρήκε διέξοδο στις αγορές του εξωτερικού για να σταθεί στα πόδια του, τονίζοντας ότι η εγχώρια βιομηχανία αλουμινίου πλέον είναι παγκόσμιος παίκτης. Εξήρε την υψηλή τεχνολογική κατάρτιση του κλάδου και τόνισε ότι έμμεσα ή άμεσα αυτός στηρίζει περίπου το 2,3% του ΑΕΠ της χώρας.

Για το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Βέττας τόνισε ότι με εφαλτήριο πλέον την εδραιωμένη πρόσβαση στις αγορές του εξωτερικού και με δεδομένο ότι η κατάσταση στο εσωτερικό κανονικοποιείται, η ελληνική βιομηχανία μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος και ο τέως Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωπος της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Παναγιώτης Παπάζογλου, Δ/νων Σύμβουλος ΕΥ, με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις. Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι αυτό, μεταξύ των άλλων, θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της οικοδομής και σε φορολογικά κίνητρα για ενεργειακές παρεμβάσεις στις κατοικίες.

Η εκδήλωση έκλεισε με ελεύθερο διάλογο του υπουργού Γ. Σταθάκη και του  Χρ. Σταϊκούρα με στελέχη της βιομηχανίας αλουμινίου και συγκεκριμένα με τον Γιώργο Μυλωνά και την Ασημίνα Τζίκα, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στην ανεύρεση εξειδικευμένων στελεχών, αλλά και στην έλλειψη αναπτυξιακής κουλτούρας στη δομή του κρατικού μηχανισμού.

Έρευνα ΙΟΒΕ: Η βιομηχανία αλουμινίου συγκαταλέγεται στους έξι κλάδους με την ταχύτερη ανάκαμψη κατά την κρίση

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας παρουσίασε μελέτη του ιδρύματος για τη βιομηχανία αλουμινίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, με 1,9 εκατ. τόνους παραγωγής βωξίτη το 2017, η χώρα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και τη 12η παγκοσμίως. Στην παραγωγή αλουμίνας, η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη υψηλότερη θέση στην ΕΕ το 2017, μετά την Ιρλανδία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Υψηλά βρίσκεται η χώρα και στην παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου – πέμπτη στην ΕΕ μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Ρουμανία.

Επιπλέον:

  • Η βιομηχανία αλουμινίου συγκαταλέγεται στους έξι κλάδους της εγχώριας βιομηχανίας με την ταχύτερη ανάκαμψη κατά την περίοδο της κρίσης.
  • Το 2018, η αξία των εξαγωγών εγχώριων προϊόντων αλουμινίου ανήλθε στα 1,9 δισ. ευρώ, σε υπερδιπλάσιο επίπεδο σε σύγκριση με το 2009 (852 εκατ. ευρώ). Μεταξύ των βιομηχανικών προϊόντων, τα προϊόντα αλουμινίου έχουν το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα (0,8 δισ. ευρώ το 2018). Συνεισφέρουν διαχρονικά περίπου το 10% με 11% των βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας, όταν το αντίστοιχο μερίδιο σε επίπεδο ΕΕ είναι μόλις στο 1,3% με 1,4%.
  • Οι προοπτικές του αλουμινίου είναι θετικές, καθώς η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας και της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των τιμών ενέργειας, η παραγωγή αλουμινίου στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, αν και με ελαφρώς επιβραδυνόμενους ρυθμούς. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτηριακό τομέα, η κατασκευή οικοδομικών προϊόντων από αλουμίνιο ενδέχεται να πετύχει διψήφιους ρυθμούς ανόδου την τριετία 2020-2022.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.