ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΠΩΛΗΣΕΙΣ-ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Κλάδος Αλουμινίου: Γενικευμένη άνοδος των πωλήσεων 35-40% το 2021!

Διάχυτη, αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η θετική εικόνα θα συνεχιστεί και φέτος, παρά τις συνεχείς αυξήσεις των πρώτων υλών και της ενέργειας.

Σε γενικές γραμμές η εικόνα των εταιριών του κλάδου αλουμινίου, παρά τη βαριά σκιά της πανδημίας, με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο ψυχολογίας της αγοράς και εμπορικής δραστηριότητας, ήταν πολύ καλή την περσινή χρονιά. Η πλειοψηφία των εταιρειών κατέγραψε αύξηση των πωλήσεων, που μπορούμε να πούμε ότι μεσοσταθμικά κινείται στο 35-40%.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο εξαγωγικός χαρακτήρας της εγχώριας βιομηχανίας αλουμινίου διατηρήθηκε αλώβητος, με τις ελληνικές διελάσεις κυρίως, να εμφανίζουν έντονη εξωστρέφεια, συμβάλλοντας σημαντικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία (δείτε σχετικό πίνακα) που συγκέντρωσε το περιοδικό “Aluminium Magazine” από τις ίδιες τις εταιρίες, οι διελάσεις έκλεισαν την περσινή χρονιά με σημαντική αύξηση των πωλήσεων που υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 41%! Υπάρχουν περιπτώσεις που η αύξηση του τζίρου ξεπέρασε το 50%, όπως στην περίπτωση της EXALCO που άγγιξε το εντυπωσιακό 56%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι καμία εταιρεία στον χώρο της διέλασης δεν εμφανίζει αύξηση πωλήσεων μικρότερη από 30% (τουλάχιστον όσες μας έδωσαν σχετικά στοιχεία), δείγμα της ανοδικής δυναμικής που κατέγραψε ο κλάδος κόντρα στο ρεύμα.

Ανάλογη αύξηση σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε καταγράφονται και για τις άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με τα κουφώματα, όπως εμπορικές εταιρείες, παραγωγοί και εισαγωγείς αξεσουάρ κ.λπ. Οι περισσότερες εταιρείες δήλωσαν ικανοποιημένες με την αναπτυξιακή τους πορεία το 2021. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι επιχειρήσεις όλου του φάσματος της αλυσίδας αξίας του εγχώριου κλάδου αλουμινίου κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις σε μία χρονιά που είχε ιδιαιτερότητες. Είναι πλέον επίσημο ότι ο ελληνικός κλάδος αλουμινίου, στο σύνολό του βγαίνει δυνατότερος από μία ακόμη κρίση.

Ο κλάδος διατηρεί τον εξαγωγικό του χαρακτήρα

Μία προσεκτική ματιά στα στοιχεία του πίνακα των πωλήσεων φανερώνει τον υψηλό εξαγωγικό χαρακτήρα των εταιριών, ο οποίος κρατά ψηλά την ελληνική σημαία, διαφημίζοντας το επώνυμο ελληνικό προϊόν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης!

Τόσο σε επίπεδο διέλασης, με τις εταιρείες ALUMIL (77%), ELVIAL (73%) και COSMOS ALUMINIUM (99%!) να πρωτοστατούν στις εξαγωγές, όσο και σε επίπεδο έλασης, όπου η ELVALHALCOR καταγράψει σταθερά υψηλές πωλήσεις στο εξωτερικό που αγγίζουν το 90% επί του συνόλου, είναι εμφανές ότι ο κλάδος παραμένει εξαιρετικά εξωστρεφής ακόμα και στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η εξωστρέφεια του κλάδου δεν εξαντλείται στις μεγάλες βιομηχανίες. Πολλές μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις παράγουν ποιοτικό επώνυμο προϊόν, το όποιο διοχετεύουν στις αγορές του εξωτερικού και καταγράφουν εξαιρετικά επίπεδα εξαγωγών όπως π.χ. η IDECO (σήτες) ή η TEXNH (πάνελ αλουμινίου) που εμφανίζουν ποσοστά εξαγωγών άνω του 70% επί του συνόλου των πωλήσεων.

Εξαιρετικά εξωστρεφής είναι και η ELVAL COLOUR, μία εταιρεία από τον χώρο των σύνθετων πάνελ αλουμινίου και βαφικών συστημάτων, της οποίας οι εξαγωγές αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 90% των συνολικών πωλήσεων κάθε χρόνο.

Καθίσταται για μία ακόμη φορά σαφές ότι σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας, από τη βαριά βιομηχανία μέχρι τις μικρότερες επιχειρήσεις, η έννοια της εξωστρέφειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το DNA και την κουλτούρα του εγχώριου κλάδου αλουμινίου.

Πωλήσεις εταιριών διέλασης σε εκατ. ευρώ και ποσοστό εξαγωγών

Εταιρίες 2021 Εξαγωγές 2020 Μεταβολή
ΑΛΟΥΜΥΛ Α.Ε. 315,00 80% 241,00 31%
ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. 181,80 60% 116,60 56%
COSMOS ALUMINIUM A.Ε. 157,00 99% 113,00 39%
ΕΛΒΙΑΛ Α.Ε. 115,90 72% 81,70 42%
ΑΛΟΥΜΙΝΚΟ Α.Ε. 51,50 54% 37,50 37%

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2022

Η ομολογουμένως εξαιρετική περσινή χρονιά δημιούργησε δικαίως ένα κλίμα ευφορίας στην αγορά και για τις επιδόσεις του κλάδου την τρέχουσα χρονιά. Ωστόσο, λίγο οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και υλικών, λίγο η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, έχουν ψαλιδίσει λίγο τις προσδοκίες για τη φετινή χρονιά.

Παρά το «μούδιασμα» ωστόσο, οι προβλέψεις μιλούν για μία εξίσου θετική χρονιά, απλά αναμένεται ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι κάπως μικρότερος σε σύγκριση με το 2021. Την παραπάνω εικόνα αποκομίσαμε και μέσα από τις συζητήσεις μας με στελέχη της αγοράς που βλέπουν τη νέα χρονιά με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι παρά την τρέχουσα συγκυρία των υψηλών τιμών και της ακριβής ενέργειας, η ζήτηση αλουμινίου παγκοσμίως καταγράψει σημαντικές αυξήσεις και οι προοπτικές για το ελαφρύ μέταλλο είναι εξαιρετικές. Καταγράφεται μία παγκόσμια στροφή προς το ελαφρύ μέταλλο, το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει σε τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, συσκευασία, δόμηση κ.λπ. τα επόμενα χρόνια, με την κατανάλωσή να σημειώνει ραγδαία άνοδο τις επόμενες δεκαετίες.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.