ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

SolarPower Europe: Τριπλασιασμός των φωτοβολταϊκών στις στέγες το 2030 στην Ελλάδα

Η εγχώρια αγορά φωτοβολταϊκών έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική και αναμένεται να εδραιώσει τη θέση της σε παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια.

Τριπλασιασμό των φωτοβολταϊκών (Φ/Β) στις στέγες βλέπει η έκθεση της SolarPower Europe για την ελληνική αγορά το 2030, η οποία έχει αποκτήσει τεράστια δυναμική και αναμένεται να εδραιώσει την θέση της ως παγκόσμιος ηγέτης τα επόμενα χρόνια.

Το 2022, 1,362 GW νέων Φ/Β έργων συνδέθηκαν στο δίκτυο, ανεβάζοντας την ισχύ στα 5,5 GW. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση που έχει σημειώσει ποτέ ο τομέας των Φ/Β. Οι επιδόσεις της αγοράς το 2023, αναμένεται να ξεπεράσουν τα προηγούμενα ρεκόρ και να θέσουν σε λειτουργία περίπου 2 GW ηλιακής ισχύος. Όσον αφορά τώρα την εγκατεστημένη Φ/Β ισχύ ανά κάτοικο η Ελλάδα φιγουράρει στη δέκατη θέση με 531 W/κάτοικο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές τάσεις, η Ελλάδα αναθεωρεί τον Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), τοποθετώντας στο κέντρο την ηλιακή ενέργεια: Οι φιλόδοξοι στόχοι για τα Φ/Β, βλέπουν αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα 14,1 GW από 5 GW σήμερα και στόχο τα 34 GW για το 2050.

Σύμφωνα με την έκθεση το σημαντικότερο εμπόδιο παραμένει η διαθεσιμότητα της χωρητικότητας του δικτύου. Τα περισσότερα από τα δίκτυα μέσης τάσης είναι τώρα υπερφορτωμένα και αυτό είναι πιθανό να συμβεί και με τα δίκτυα υψηλής και υπερυψηλής τάσης. Η κυβέρνηση παρουσίασε έναν κατάλογο προτεραιότητας για τη σύνδεση με το δίκτυο τον Αύγουστο του 2022 και στη συνέχεια τον επικαιροποίησε τον Ιανουάριο του 2023.

Δημιουργήθηκαν παράπονα από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και ως αποτέλεσμα καταρτίστηκε ένας οδικός χάρτης για την επιβολή και την ανάπτυξη του δικτύου τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η όρεξη των επενδυτών υπερβαίνει αυτόν τον σχεδιασμό.

Θετική η πορεία του τομέα αυτοκατανάλωσης

Ιδιαίτερα θετικά αξιολογεί η έκθεση τον τομέα της αυτοκατανάλωσης (Φ/Β στη στέγη). Για πρώτη φορά, οι ετήσιες εγκαταστάσεις Φ/Β στη στέγη ξεπέρασαν το 2022 το ορόσημο των 100 MW (110,8 MW συνδέθηκαν το 2022) και το 2023 αναμένεται να είναι άλλη μια χρονιά ρεκόρ για τα συστήματα αυτά, με την αγορά να τριπλασιάζει το μέγεθός της.

Ο Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φ/Β είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της ημερίδας «το μέλλον των Φ/Β» πως παρά τα προβλήματα (κυρίως με την επάρκεια των δικτύων) υπάρχει σημαντική ανάπτυξη του κλάδου. Το 2015 ο κύκλος εργασιών της εγχώριας αγοράς Φ/Β ήταν της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και συναφές ερευνητικό έργο.

Για άλλη μια φορά, το 2022, η ετήσια αγορά κυριαρχείται από έργα μεσαίου μεγέθους μεταξύ 10 και 1.000 kW. Ωστόσο, τα μεγάλα Φ/Β και τα μικρότερα για οικιακή αυτοκατανάλωση παρουσιάζουν για πρώτη φορά αξιοσημείωτη ανάπτυξη. Ο καλός καιρός σε όλη τη χώρα βοήθησε τα Φ/Β να συμβάλουν περίπου στο 13,5% της συνολικής ελληνικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2022, σπάζοντας ένα ακόμη ρεκόρ. Αυτό ξεπέρασε το αναμενόμενο μερίδιο 10% της ηλιακής ενέργειας στην κάλυψη της ακαθάριστης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: powergame.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.