ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

49ο Συνέδριο Παραθύρων & Πετασμάτων του Rosenheim 12-13 Οκτωβρίου 2022

Μετάβαση στη νέα «κλιματική εποχή» - Mια ολοκληρωμένη επισκόπηση της ανακύκλωσης των κουφωμάτων, των αλλαγών στον νόμο για την ενέργεια των κτιρίων (GEG), της ανάπτυξης της αγοράς κουφωμάτων έως το 2025, της αξιολόγησης των νέων κανόνων επιδότησης και των νομικών κανονισμών.

Επί του παρόντος, όλες οι εταιρείες παλεύουν καθημερινά με τις ελλείψεις υλικών, την αύξηση του κόστους και την έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων. Ωστόσο, μια ματιά στο μέλλον δίνει αφορμή για αισιοδοξία, διότι η ενεργητική ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος και η μεγάλη ζήτηση για ζωτικό χώρο δε θα λειτουργήσουν χωρίς νέα κουφώματα και πετάσματα.

Οι νομικές απαιτήσεις και οι «κανόνες του παιχνιδιού» για τη χρηματοδότηση αλλάζουν. Συνεπώς, το 49ο Συνέδριο Παραθύρων & Πετασμάτων του Rosenheim θα παρέχει αξιόπιστες και επικαιροποιημένες πληροφορίες για το στρατηγικό σχεδιασμό από τις 12 έως τις 13 Οκτωβρίου 2022 – ιδίως μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της ανακύκλωσης των υλικών και του γυαλιού των κουφωμάτων, των αλλαγών στον νόμο για την ενέργεια των κτιρίων (GEG), της ανάπτυξης της αγοράς κουφωμάτων έως το 2025, της αξιολόγησης των νέων κανόνων επιδότησης και των νομικών κανονισμών, καθώς και της επιρροής της εμπορίας εκπομπών και της ψηφιοποίησης. Αυτό θα συμπληρωθεί με πρακτικές συμβουλές σχετικά με τη σφράγιση, τους μονωτικούς υαλοπίνακες με κενό ατμοσφαιρικού αέρος (VIG), την απλοποίηση της τοποθέτησης, την προστασία από πτώση ή την αντικατάσταση κουφωμάτων. Το “μικρό Oktoberfest” το βράδυ της Τετάρτης θα αποτελέσει και πάλι το τέλειο σκηνικό για προσωπικές ανταλλαγές και χαλάρωση μετά τις διαλέξεις.

Φέτος, για πρώτη φορά, οι διαλέξεις σε όλες τις αίθουσες θα μεταφράζονται ταυτόχρονα ζωντανά στα αγγλικά, προσφέροντας στους διεθνείς συμμετέχοντες την ευκαιρία να επιλέγουν ελεύθερα τις θεματολογίες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν.

Οι καιροί είναι σίγουρα ταραχώδεις διότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα προβλήματα με την προμήθεια υλικών και ενέργειας και η έλλειψη εξειδικευμένων εργατών ανεβάζουν το επίπεδο άγχους για όλους τους εμπλεκόμενους. Ωστόσο, οι προοπτικές για το μέλλον είναι καλές, διότι η προγραμματισμένη ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση και η μεγάλη ζήτηση για κατοικίες θα μπορούσαν να κρατήσουν τα βιβλία παραγγελιών του κλάδου γεμάτα για τα επόμενα χρόνια. Τα προϊόντα είναι επίσης κορυφαία, επειδή τα σύγχρονα παράθυρα, τα υαλοπετάσματα και οι υαλοπίνακες αποτελούν βασικό μέσο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό και η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της πολιτικής.

Το 49ο Συνέδριο Παραθύρων & Πετασμάτων του Rosenheim παρέχει αξιόπιστες και επικαιροποιημένες πληροφορίες για το στρατηγικό σχεδιασμό, καθώς και πολύτιμες συμβουλές για την επιχειρησιακή πρακτική. Κατόπιν ζήτησης του κοινού, το Συνέδριο Παραθύρων & Πετασμάτων μεταφέρθηκε για την Τετάρτη και την Πέμπτη, καθώς η επιστροφή την Παρασκευή, όταν η κίνηση είναι έντονη, είναι πολύ αγχωτική για τους περισσότερους επισκέπτες. Η βαυαρέζικη βραδιά, η οποία εκτιμάται από όλους τους συμμετέχοντες, θα πραγματοποιηθεί επιτέλους και πάλι μετά από ένα διετές «διάλειμμα Covid», με άφθονη μπύρα, πλούσιο βαυαρέζικο φαγητό και ατμόσφαιρα “Oktoberfest”. Το απόγευμα της Πέμπτης θα υπάρχουν ενδιαφέροντα πράγματα να δείτε κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στα νέα εργαστήρια ift Building Acoustics and Facades και ift Technology Center ή στην έκθεση του Rosenheim Ice Age – Man.Nature.Climate.”

Οι διαλέξεις της ολομέλειας προσφέρουν μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των αλλαγών στις σχετικές πολιτικές, τεχνικές και εμπορικές συνθήκες. Η πρώτη διάλεξη της Τετάρτης θα δοθεί από τον Prof. Jörn Peter Lass, διευθυντή του Ινστιτούτου, με θέμα «Αειφόρο κτίριο – Παράθυρα, πόρτες και πετάσματα ως δομικά στοιχεία της ενεργειακής στροφής και των πόρων». Θα υπάρξει επίσης μια τεκμηριωμένη ανάλυση της αγοράς κουφωμάτων στη Γερμανία και την Ευρώπη έως το 2025 από τον Martin Langen (B+L Markdaten). Την Πέμπτη, ο Prof. Christian Niemöller (SMNG) θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε με επιδεξιότητα τα «αναπόφευκτα γεγονότα» στη σύμβαση οικοδόμησης, στα οποία περιλαμβάνονται σήμερα οι ανυπολόγιστες αυξήσεις των τιμών των υλικών.

Το Power-Workshop το απόγευμα της Τρίτης (11/10/2022) προσφέρει πολύτιμες συμβουλές σχετικά με την «Απλοποίηση της τοποθέτησης παραθύρων με εξοικονόμηση κόστους και χρόνου μέσω ψηφιακών βοηθών» (Marc Schütt, Δημόσια διορισμένος και ορκωτός εμπειρογνώμονας στο επάγγελμα του ξυλουργού), την «Τοποθέτηση στοιχείων για προστασία από πτώσεις» (Martin Heßler, ift Rosenheim), μια πρακτική έκθεση με θέμα «Ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση με παράθυρα από την οπτική γωνία ενός ενεργειακού συμβούλου» (Dieter Tausch, Γραφείο Μηχανικών για την Ενέργεια των Κτιρίων και την Τεχνολογία Παραθύρων) και πρακτικές συμβουλές για τον σωστό σχεδιασμό, την προετοιμασία της παραγγελίας και την εγκατάσταση των πρόσθετων προφίλ κάσας! (Ingo Leuschner, ift Rosenheim).

Την Τετάρτη, θα υπάρξουν δύο ακόμη θεματικές ενότητες πριν από τη βαυαρική εορταστική βραδιά στις 7.30 μ.μ. Η πρώτη ενότητα με θέμα «Κυκλική οικονομία» ασχολείται λεπτομερώς με τις υπάρχουσες δυνατότητες ανακύκλωσης, επειδή αυτές θα απαιτηθούν σύντομα από τον νομοθέτη. Ο Michael Vetter (Rewindo GmbH) και ο Walter Lonsinger (A|U|F e.V.) θα παράσχουν πληροφορίες σχετικά με την ανακύκλωση κουφωμάτων από αλουμίνιο και PVC, ο Jochen Grönegräs (Bundesverband Flachglas e.V.) με θέμα «Ενεργειακά βελτιστοποιημένη παραγωγή και ολοκληρωμένη ανακύκλωση επίπεδου γυαλιού» και ο Gerald Feigenbutz (QKE e.V.) με θέμα «Νέα κατευθυντήρια γραμμή για βιώσιμες κατασκευές – Σχεδιασμός για την ανακύκλωση».

Η δεύτερη ενότητα με θέμα «Κτιριακή πρακτική» θα επικεντρωθεί στην επιρροή του νόμου για την ενέργεια των κτιρίων (GEG), τη στεγανοποίηση και τους μονωτικούς υαλοπίνακες με κενό ατμοσφαιρικού αέρος. Ο Dr.-Ing. Stephan Schlitzberger (Ingenieurbüro Prof. Dr. Hauser) θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με την «Αναθεώρηση του GEG – Μελλοντικές απαιτήσεις για το γυαλί, τα παράθυρα και τις προσόψεις», ο Wolfgang Jehl (ift Rosenheim) θα ενημερώσει για τη σημαντική διεπαφή της δομικής στεγανοποίησης και θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του σχεδιαζόμενου κώδικα πρακτικής για τη «Δομική σύνδεση επιδαπέδιων στοιχείων» και οι Peter Schober (Holzforschung Austria) και Dr. techn. Ulrich Pont (TU Wien) ενημερώνουν για το θέμα «Θερμική ανακαίνιση παραθύρων τύπου κουτιού με μονωτικούς υαλοπίνακες με κενό ατμοσφαιρικού αέρος (VIG) – μεταφορά από το εργαστήριο στην πραγματικότητα».

Την Πέμπτη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες. Στην ενότητα «Τρέχοντα θέματα», ο Roland Fischer (ift Rosenheim) θα αναφερθεί στο θέμα «Τρόποι για το σήμα συμμόρφωσης UKCA» και ο Prof. Dr.-Ing. Winfried Heusler (Ostwestfalen-Lippe University of Applied Sciences, Schüco International) στο θέμα «Αειφορία και ψηφιοποίηση – ευκαιρίες για τη βιομηχανία κουφωμάτων και πετασμάτων».

Η ενότητα «Αρχιτεκτονική και Τεχνολογία» έχει πολλά καινοτόμα πράγματα να προσφέρει. Ο καθηγητής Dr. Jochen Stopper (TH Rosenheim) παρουσιάζει την τρέχουσα κατάσταση του έργου Rosenheim Solar Decathlon και παρουσιάζει καινοτομίες σε μονωτικούς υαλοπίνακες με κενό ατμοσφαιρικού αέρος, παράθυρα και συναφή. Ο Jürgen Einck (Dress & Sommer) παρουσιάζει στη διάλεξή του «Η νέα Εθνική Πινακοθήκη – Τεχνολογία και Αρχιτεκτονική» πώς η προστασία των μνημείων και η ενεργειακή απόδοση μπορούν να συμβαδίσουν μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας.

Στη συνέχεια, η ενότητα «Πρόκληση για την προστασία του κλίματος» είναι αφιερωμένη στο μεγαλύτερο έργο της εποχής μας. Ο Thomas Drinkuth (Representation Transparent Building Envelope) φέρνει τις τελευταίες πληροφορίες από το Βερολίνο και αναφέρει τα μέτρα ρυθμιστικής πολιτικής και επιδότησης με τα οποία η κυβέρνηση θέλει να επιτύχει ένα κλιματικά ουδέτερο κτιριακό απόθεμα. Ο Frank Lange (Verband Fenster + Fassade, VFF) θα μιλήσει με θέμα «Προστασία του κλίματος και των πόρων μέσω της αποδοτικότητας – προκλήσεις και ευκαιρίες σχετικά με την αγορά παραθύρων και θυρών εισόδου».

Στην ενότητα «Έρευνα» παρουσιάζονται ενδιαφέροντα αποτελέσματα από την Έρευνα και Ανάπτυξη. Ο Norbert Sack (ift Rosenheim) και η Dr. Nicole Krueger (Fraunhofer Institute for Building Physics, IBP) παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις «Επιφάνειες με αντιμικροβιακές ιδιότητες – έρευνες για την ανθεκτικότητα» και ο Prof. Dr. Benno Eierle (TH Rosenheim) δείχνει πώς μπορεί να αποδειχθεί καλύτερα η στερέωση των δομικών στοιχείων για προστασία από πτώσεις χωρίς να απαιτούνται εκτεταμένες δοκιμές.

Εκτός από τις διαλέξεις, θα υπάρχει φυσικά αρκετός χρόνος, χώρος και η κατάλληλη ατμόσφαιρα για να ανταλλάξουν οι επισκέπτες ιδέες μεταξύ τους ή με τους εμπειρογνώμονες του ift στο δημοφιλές “Meeting-Point”. Το πλήρες πρόγραμμα και το έντυπο εγγραφής μπορείτε να το βρείτε στη διεύθυνση www.fenstertage.de.

Πλαίσιο πληροφοριών “Συνέδριο Παραθύρων & Πετασμάτων”

Ημερομηνία Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022
Τοποθεσία Kultur + Kongresszentrum Rosenheim, Kufsteiner Straße 4, 83022 Rosenheim
Κόστος 849,00 € συν ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένης της βαυαρέζικης εορταστικής βραδιάς.

289,00 € συν ΦΠΑ για το Power-Workshop την Τρίτη 11/10/2022, συμπεριλαμβανομένης της βραδινής συνάντησης.

Ισχύουν ειδικοί όροι για τα μέλη του ift, τους χορηγούς και τους φοιτητές.

Εγγραφή www.fenstertage.de
Ερωτήσεις +30 2310 695520  –  hellas@ift-rosenheim.de

Αλέξανδρος Συμεωνίδης, Μηχανικός Δοκιμών, Τμήμα Δοκιμών Δομικών Στοιχείων

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.