ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Τον Μάιο ξεκινά το “εξοικονόμηση κατ’οίκον” σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΤΕΑΝ!

Το Μάιο ανοίγει το νέο “εξοικονόμηση κατ’ οίκον” σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κωνσταντίνου Γαλιάτσου, προέδρου του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), στην Κοζάνη. Συγκεκριμένα, ο κ. Γαλιάτσος, σε τοποθέτησή του σε εσπερίδα που διοργάνωσε το Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, δήλωσε πως το νέο πρόγραμμα ανοίγει το Μάιο, με καλύτερους όρους και μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης, ενώ το ποσό που θα διατεθεί στους ωφελούμενους θα κυμανθεί από 400 έως 600 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, σημείωσε πως οι δικαιούχοι του νέου “εξοικονομώ” θα είναι περισσότεροι από το παλαιό πρόγραμμα, με διαφορετικά κριτήρια και με διαχειριστή το ΕΤΕΑΝ.

Δείτε παρακάτω το σχετικό video από το kozani.tv

Υποχρεωτικά στη Β’ ενεργειακή κλάση η αναβάθμιση κατοικιών;

Υποχρεωτικά στη Β’ ενεργειακή κλάση θα πρέπει να αναβαθμίζονται οι κατοικίες μέσω του αναμενόμενου νέου προγράμματος εξοικονόμησης κατ’ οίκον, με κριτήριο το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών (ΠΣΥΠΕΝΕΠ), κ. Κωνσταντίνος Λάσκος σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος στα πλαίσια του Building Green Open Space, στην Building Green Expo 2017.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Λάσκο, βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση μεταξύ των αρμόδιων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών φορέων, με τους τελευταίους να ζητούν την υποχρεωτική αναβάθμιση των κατοικιών μέσω του νέου «εξοικονομώ», κατ’ ελάχιστον στη Β’ ενεργειακή κλάση, με εισοδηματικά κριτήρια. Οι έξι εισοδηματικές κλίμακες του νέου προγράμματος φαίνεται πως θα είναι της τάξης των 20, 25, 30, 35, 40 και 45 χιλιάδων ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαϊκοί φορείς ζητούν ιδιαίτερα χαμηλό οικονομικό κριτήριο για την υποχρεωτική αναβάθμιση στη Β’ κλάση (ακόμα και τις 25.000 ευρώ).

Αν τελικά επικρατήσει αυτή η αλλαγή (και ειδικά αν εφαρμοστεί στα χαμηλότερα εισοδήματα) θα είναι καθοριστική για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το νέο «εξοικονομώ» μιας και θα αυξηθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός της κάθε παρέμβασης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία του κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλή ενεργειακή κλάση (σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΝ).

Μια τέτοια εξέλιξη θα απέτρεπε πολλούς από τους ενδιαφερόμενους που βασίζονται στις προϋποθέσεις του παλαιού προγράμματος (δηλαδή την κατ’ ελάχιστον αναβάθμιση κατά μία ενεργειακή κλάση), από το να υποβάλουν αίτηση. Στα θετικά του νέου προγράμματος πάντως προσμετράται η δυνατότητα χρήσης ιδίων κεφαλαίων για την πραγματοποίηση των παρεμβάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, τόσο σχετικά με το οριστικό περιεχόμενο του νέου «εξοικονομώ», όσο και με την οριστική ημερομηνία έναρξής του, σε συνδυασμό με τον πολυαναμενόμενο νέο ΚΕΝΑΚ.

Πηγή: b2green.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.