ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΚουφώματαΤΕΧΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι προβλέπουν για τα κουφώματα οι νέες Τεχνικές Οδηγίες ΤΕΕ

Στις 17 Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε στο Τεύχος Β’ 4003 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης η Αριθμ. ΔΕΠΕΑ/οικ. 182365 Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία εγκρίνονται οι ΤΟΤΕΕ 2017. Με τη συγκεκριμένη απόφαση αρχίζει να εφαρμόζεται ο ΚΕΝΑΚ έκδοσης 2017, ο οποίος περιγράφεται στην Αριθμ. ΔΕΠΕΑ/οικ.178581 (ΦΕΚ 2367/Β΄ 12.07.2017).

Στη συνέχεια περιγράφονται οι προσθήκες / επικαιροποιήσεις που επιφέρουν οι νέες ΤΟΤΕΕ και αφορούν τις κατασκευές κουφωμάτων (διαφανή στοιχεία ενός κτηρίου).

  1. Η τιμή του συντελεστή θερμοπερατότητας του κουφώματος (υπολογισμός ή πιστοποιημένη τιμή) οφείλει να είναι μικρότερη ή ίση της μέγιστης επιτρεπόμενης, που ορίζει ο ΚΕΝΑΚ.

  2. Συστήνεται να υπολογίζεται ο συντελεστής θερμοπερατότητας κάθε κουφώματος διαφορετικού μεγέθους ξεχωριστά.

  3. Στην περίπτωση ύπαρξης επικαθήμενου ρολού σε ένα άνοιγμα, τότε στο συντελεστή θερμοπερατότητας του κουφώματος συνυπολογίζεται και η θερμοπερατότητα του κουτιού του ρολού. Άρα ό κατασκευαστής θα πρέπει κατά τον υπολογισμού του Uw να λαμβάνει υπόψιν του και τη θερμοπερατότητα του κουτιού του ρολού. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πιστοποίηση για τη θερμοπερατότητα του κουτιού, τότε αυτή θα λαμβάνει τιμές από σχετικό πίνακα της ΤΟΤΕΕ 20701-2. Η χρήση κρύου κουτιού αρχίζει και καθίσταται πλέον απαγορευτική.

  4. Όταν στο κούφωμα περιλαμβάνονται και αδιαφανή τμήματα (π.χ. πάνελ), πέραν του πλαισίου, λαμβάνονται υπόψη και αυτά στον υπολογισμό της θερμοπερατότητας.

  5. Όσον αφορά τον υαλοπίνακα προτρέπει τους ενεργειακούς επιθεωρητές να πιστοποιούν τον τύπο του με επί τόπου ελέγχους (π.χ. χρήση απλών εργαλείων για τη μέτρηση του πάχους των υαλοπινάκων και της μεταξύ τους απόστασης, την ύπαρξη μεμβράνης χαμηλής εκπεμπτικότητας κ.ά.).

  6. Θα πρέπει να γίνεται υπολογισμός του διορθωμένου συντελεστή θερμοπερατότητας κουφωμάτων Uw, διορθ. [W/(m2*K)] εφόσον μαζί με το κούφωμα τοποθετείται και εξώφυλλο (ρολό ή παντζούρι). Για τον υπολογισμό του διορθωμένου συντελεστή θερμοπερατότητας του κουφώματος είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την πρόσθετη θερμική αντίσταση Rrb που προσφέρει στο κούφωμα η χρήση εξωτερικού προστατευτικού φύλλου ανάλογα με το βαθμό αεροστεγανότητας του εξώφυλλου.

  7. Οι εξώπορτες με περιθώριο στο κάτω μέρος >1,0cm και επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον επηρεάζουν την διείσδυση αέρα στη ζώνη οπότε κατά παραδοχή πρέπει να δηλώνονται και σαν θυρίδες αερισμού. Τότε η διείσδυση αέρα μέσω αυτής λαμβάνεται ίση με 10 m3/h αν το περιθώριο μεταξύ της θύρας και του δαπέδου είναι μεγαλύτερο του 1,0 cm και μηδενική αν είναι μικρότερο. Άρα θέλει προσοχή το περιθώριο μεταξύ της θύρας και του δαπέδου να μην ξεπερνά ποτέ το 1cm.

  8. Εισέρχεται για πρώτη φορά η πιστοποιημένη κλάση αεροπερατότητας σύμφωνα με τις δοκιμές τύπου. Εάν ο κατασκευαστής μπορεί να δώσει τη σχετική πιστοποίηση, τότε ο ενεργειακός επιθεωρητής θα χρησιμοποιήσει τις τιμές του παρακάτω πίνακα όσον αφορά τη διείσδυση του αέρα από τα κουφώματα:

Κλάση

Διείσδυση του αέρα [m3/h/m2]

Κλάση αεροπερατότητας με βάση τη συνολική επιφάνεια του κουφώματος:

1

7,7

2

4,1

3

1,4

4

0,5

Σε περίπτωση μη ύπαρξης πιστοποίησης οι τιμές που θα χρησιμοποιήσει ο ενεργειακός επιθεωρητής είναι 7-8 [m3/h/m2] στην καλύτερη περίπτωση. Άρα ο κατασκευαστής θα πρέπει να προωθήσει το πιστοποιημένο κούφωμα προς όφελος του πελάτη του αλλά και του ιδίου.

  1. Για τον υπολογισμό του συντελεστή ηλιακού θερμικού κέρδους υαλοπινάκων και κουφωμάτων ο κατασκευαστής θα πρέπει να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το ποσοστό του πλαισίου στο κούφωμα και το συντελεστή ηλιακού κέρδους g του υαλοπίνακα.

Στέλιος Λαμπρακόπουλος
slamprako@gmail.com
Επιστημονικός Σύμβουλος ΠΟΒΑΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.