ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Οι τουριστικές περιοχές συμβάλλουν στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας!

oikodomes

Ανοδική είναι πλέον η τάση στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, καθώς τα τουριστικά έργα σε διάφορες περιοχές της επικράτειας λειτουργούν υπέρ της ανάκαμψης του κλάδου. Οι ανακαινίσεις και επεκτάσεις υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων, αλλά και πρόσθετα έργα υποδομής τουριστικού χαρακτήρα, όπως π.χ. οι αναβαθμίσεις υφιστάμενων αεροδρομίων (π.χ. Πάρος), βρέθηκαν και φέτος στην ημερήσια διάταξη, με αποτέλεσμα σταδιακά να καταγράφεται μια πρώτη βελτίωση της σχετικής τάσης, αλλά και η ανάσχεση του ρυθμού της πτώσης σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 1.382 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 258,1 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.203,4 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 36% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 32,6% στην επιφάνεια και κατά 38,3% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Ενδεικτικό της βελτίωσης που καταγράφεται τον φετινό Ιούλιο, είναι οι μεγάλες αυξήσεις της οικοδομικής δραστηριότητας με βάση τον όγκο σε διάφορες περιφέρειες της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κρήτη, όπου εντοπίζονται και οι περισσότερες επενδύσεις σε νέες ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές. Ειδικότερα, η αύξηση του όγκου ανήλθε στο 291,8% σε ετήσια βάση, και ακολουθούν η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας με αύξηση 220%, εκείνη της Αν. Μακεδονίας και Θράκης με 144,2% και της Ηπείρου με 101%. Στον αντίποδα, πτώση της τάξεως του 53,8% καταγράφεται στη Στερεά Ελλάδα, ελέω και της ένδειας νέων οικοδομικών έργων στην Αττική, όπως επίσης και στην περιφέρεια του Β. Αιγαίου, όπου η κάμψη άγγιξε το 21,5%.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι επενδύσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών στην Ελλάδα έχουν καταγράψει συνολική πτώση της τάξεως του 95% κατά το διάστημα από το 2007 μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχουν μειωθεί στην Ελλάδα από 10,8% το 2007 σε μόλις 0,8% το 2015.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button