ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΤΕΧΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλεκτρονικό παρατηρητήριο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στην ΕΕ

Ένα νέο εργαλείο για την παρακολούθηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων στην Ευρώπη έχει εδώ και λίγο καιρό στη διάθεσή της η ΕΕ. Το νέο αυτό εργαλείο είναι ουσιαστικά ένα ηλεκτρονικό “παρατηρητήριο”, εξ ου και ονομάζεται “EU Building Stock Observatory”. Ουσιαστικά, το Παρατηρητήριο παρακολουθεί την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στην ΕΕ και αξιολογεί το πώς τα βήματα που γίνονται σε αυτό τον τομέα επηρεάζουν την πραγματική κατανάλωση ενέργειας στον κτιριακό τομέα συνολικά.

Συγκεκριμένα, το Παρατηρητήριο παρακολουθεί πολλές διαφορετικές πτυχές, μεταξύ των οποίων και οι εξής:

  • επίπεδα ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων σε μεμονωμένες χώρες της ΕΕ, αλλά και συνολικά στην ΕΕ
  • διαφορετικά συστήματα πιστοποίησης και ο τρόπος εφαρμογής τους
  • διαθέσιμη χρηματοδότηση για την ανακαίνιση κτιρίων
  • επίπεδα ενεργειακής φτώχειας στην ΕΕ.

Ως προς τον τρόπο παρουσίασης των στοιχείων αυτών, το Παρατηρητήριο προσφέρει αρκετές δυνατότητες, όπως βάση δεδομένων, διαδραστικό χάρτη και διάφορα άλλα στοιχεία.

Με αργούς ρυθμούς η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στην ΕΕ

Από τα στοιχεία που μπορεί να βρει κανείς στο Παρατηρητήριο προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων σε όλη την Ευρώπη χρησιμοποιούνται για οικιστικούς σκοπούς, ενώ πολλά εξ αυτών χτίστηκαν προτού υιοθετηθούν κανονισμοί για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (οι οποίοι τέθηκαν για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 1970), με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο αποδοτικά ενεργειακά. Σε κάποιες χώρες όμως, όπως η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιρλανδία, η ενεργειακή απόδοση του κτιριακού αποθέματος είναι σχετικά υψηλή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις χώρες αυτές ένα μεγαλύτερο ποσοστό των κτιρίων κατασκευάστηκαν αφότου εισήχθησαν κανονισμοί ενεργειακής απόδοσης.

Επίσης, στο Παρατηρητήριο μπορεί να βρει κανείς και αναλυτικές πληροφορίες για τα κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, στις περιπτώσεις που στα διάφορα κτίσματα συντελούνται ανακαινίσεις μεγάλης κλίμακας, τότε θα πρέπει, εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό, να τηρηθούν οι  ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης.

Παρότι σχετικές πληροφορίες δεν είναι διαθέσιμες για όλες τις χώρες, το Παρατηρητήριο δείχνει ότι η ανανέωση του κτιριακού στόλου μέσα από τέτοιες μεγάλης έκτασης ανακαινίσεις προχωρά με βραδείς ρυθμούς. Για παράδειγμα, σε Ισπανία, Πολωνία, Ιταλία και Σουηδία, τέτοιες μεγάλης κλίμακας ανακαινίσεις αφορούν λιγότερο από το 1% των κτιρίων ετησίως, με το ποσοστό αυτό να είναι κάπως μεγαλύτερο (πάνω από 1,5%) σε Γερμανία, Γαλλία και Αυστρία.

Η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων αντιστοιχεί περίπου στο 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ. Έτσι λοιπόν, πέραν της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης, ζητούμενο είναι και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια. Προς τούτο, η Κομισιόν έχει ήδη δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της από το Νοέμβριο.

Πηγή: energypress.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.