ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

European Aluminium Award 2016: 992 εκθέτες από 58 χώρες!

Η «καρδιά» του αλουμινίου «χτύπησε» και φέτος στο Ντίσελντορφ, σε μια λαμπρή εκδήλωση, όπου βραβεύτηκαν εντυπωσιακές και πολλά υποσχόμενες για το μέλλον των κατασκευών εφαρμογές του «λευκού χρυσού»

Με περισσότερες συμμετοχές, πιο διεθνοποιημένη και πιο επαγγελματικά διοργανωμένη, η φετινή εκδήλωση των Ευρωπαϊκών Βραβείων Αλουμινίου στο Ντίσελντορφ έσπασε –για ακόμη μία φορά– κάθε ρεκόρ σε όλους τους τομείς. Συνολικά, 6% περισσότεροι εκθέτες, 2% περισσότεροι επισκέπτες και 65% αύξηση των διεθνών συμμετοχών είναι ένας σύντομος απολογισμός των φετινών, ενδέκατων κατά σειρά, βραβείων, αποδεικνύοντας πως η δυναμική και οι προοπτικές των «ελαφρών» λύσεων στις κατασκευές διεθνώς ενισχύονται διαρκώς και με γρήγορους ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα, 992 εκθέτες από 58 χώρες και 24.748 εμπορικοί επισκέπτες έδωσαν το «παρών» στη μεγαλύτερη παγκοσμίως εμπορική έκθεση του κλάδου του αλουμινίου.

«Με αυτήν την εικόνα, τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Αλουμινίου ανήκουν πλέον σε μια επίλεκτη ομάδα κλαδικών εκδηλώσεων, που γίνονται όλο και πιο μεγάλες κάθε φορά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Hans-Joachim Erbel, διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας Reed Exhibitions Deutschland GmbH. Ενδεικτικά, από τη διοργάνωση των πρώτων βραβείων το 1997 έως και σήμερα ο αριθμός των εταιρειών-εκθετών έχει εκτιναχθεί σχεδόν στο πενταπλάσιο και ο αντίστοιχος των επισκεπτών στο τετραπλάσιο.

Στο πλαίσιο των φετινών βραβείων, που διεξήχθησαν το διάστημα 29 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 2016, απονεμήθηκαν διακρίσεις στις πιο δημιουργικές και ασυνήθιστες σύγχρονες κατασκευές του κλάδου του αλουμινίου, οι οποίες περιελάμβαναν μια τρισδιάστατα εκτυπωμένη μοτοσικλέτα μέχρι και ένα πολύ προηγμένο τεχνολογικά πέτασμα κτηρίου, σχεδιασμένο από τη διάσημη ιρακινοβρετανή αρχιτέκτονα Zaha Hadid.

Συνολικά, βραβεύτηκαν πέντε πρωτοποριακά έργα στις εξής τέσσερις διαγωνιστικές κατηγορίες:

  • Αρχιτεκτονική και Κατασκευές (Architecture & Constructions)
  • Αυτοκινητοβιομηχανία και Μεταφορές (Automotive & Transportation)
  • Σχεδιασμός και Τρόπος Ζωής (Design & Lifestyle)
  • Τεχνικές Παραγωγής, Εργαλεία και Μηχανήματα (Production Techniques, Tools & Machinery)

Επιπλέον, η κριτική επιτροπή απένειμε τέσσερα επιπρόσθετα ιδιαίτερα βραβεία, που ήταν το «Ειδικό Βραβείο», το «Βραβείο Νέων Ταλέντων 2016», το «Γενικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής» και το «Βραβείο ALUMINIUM για Επίτευγμα Ζωής». Το τελευταίο, μάλιστα, εισήχθη για πρώτη φορά στην τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Αλουμινίου και το απέσπασε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία AUDI για τα ξεχωριστά και πρωτοποριακά της επιτεύγματα στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας αλουμινίου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο νικητής του καθιερωμένου βραβείου του κοινού, δηλαδή του «Δημοσίου Βραβείου», αναδείχθηκε κατόπιν ανοικτής διαδικτυακής ψηφοφορίας, που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, με το έργο ViaLuce να επικρατεί τελικά με 2.346 ψήφους.

Κατηγορία «Αρχιτεκτονική και Κατασκευές»

Έργο: Barco One Campus – Atrium Walls
Εταιρεία: AVC Doors & Walls
Χώρα: Βέλγιο

Η AVC Doors & Walls ανέπτυξε, σχεδίασε και κατασκεύασε εσωτερικά κυρτά πετάσματα από αλουμίνιο και plexiglass για λογαριασμό του Barco One Campus, τα οποία εγκατέστησε πάνω στις οβάλ επιφάνειες των ορόφων του κτηρίου, δημιουργώντας μια τέλεια πρόσοψη ελαφριάς κατασκευής. Τα μπαλκόνια στο χώρο του ατρίου είναι προσαρμοσμένα στο οβάλ σχήμα των ορόφων, ενώ οι μινιμαλιστικού τύπου τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από πλαίσια αλουμινίου.

Έργο: Λιμεναρχείο Αμβέρσας
Εταιρεία:
Groven+
Χώρα: Βέλγιο

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολυχρηστικότητας του αλουμινίου στο χώρο των κατασκευών. Στο φτιαγμένο από αλουμίνιο και γυαλί «Nieuw Havenhuis», όπως αποκαλείται, λειτουργούν τα κεντρικά γραφεία της λιμενικής αρχής της Αμβέρσας. Η κυματοειδής κυρτή κατασκευή παραπέμπει στην ιδιαίτερη τοποθεσία του κτίσματος, το οποίο βρίσκεται πάνω στη θάλασσα, αντανακλώντας παράλληλα και τον ιστορικό χαρακτήρα της Αμβέρσας, ως της πόλης κοπής και διακίνησης του μεγαλυτέρου αριθμού διαμαντιών στον κόσμο. Το έργο σχεδιάστηκε από τη διάσημη αρχιτέκτονα Dame Zaha Hadid, που έφυγε απρόσμενα από τη ζωή λίγο προτού ολοκληρωθεί.

Κατηγορία «Αυτοκινητοβιομηχανία και Μεταφορές»

Έργο: REALCAR
Εταιρεία:
Jaguar Land Rover/Novelis
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο/Ελβετία

Ως ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον χαρακτήρισε η κριτική επιτροπή των βραβείων το αυτοκίνητο από ανακυκλωμένο αλουμίνιο REALCAR, το οποίο παρουσίασε από κοινού η Jaguar Land Rover με τη Novelis, με το βασικό σκεπτικό ότι η ανακύκλωση αποτελεί το κλειδί για τη μετατροπή του αλουμινίου σε μια ανεξάντλητη πρώτη ύλη. Έτσι, προς αυτήν την κατεύθυνση, η Novelis δημιούργησε το RC5754, έναν νέο τύπο κράματος αλουμινίου για την αυτοκινητοβιομηχανία, που εμπεριέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα σκραπ αλουμινίου που έχει ποτέ υπάρξει σε κράμα.

Κατηγορία «Σχεδιασμός και Τρόπος Ζωής»

Έργο: ATTACH
Εταιρεία:
Grumdesign/Lammhults
Χώρα: Δανία/Σουηδία

Πρόκειται για ένα σύστημα τραπεζιού με κομψό σχεδιασμό και εξαιρετική ευελιξία-προσαρμοστικότητα σε σχήματα και μεγέθη, το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η δανική Grumdesign και η σουηδική Lammhults. Ωστόσο, η ιδιαιτερότητά του έγκειται στη μέθοδο παραγωγής και την επιλογή του υλικού κατασκευής, καθώς αποτελείται αποκλειστικά από μία εξωθημένη ράβδο αλουμινίου και ένα χυτό πόδι αλουμινίου.

Κατηγορία «Τεχνικές Παραγωγής, Εργαλεία και Μηχανήματα»

Έργο: ALUMASTER
Εταιρεία:
August Rüggeberg
Χώρα: Γερμανία

Ο τροχός υψηλής ταχύτητας ALUMASTER είναι ένα μοναδικό εργαλείο με εξαιρετικές επιδόσεις κοπής, το οποίο αναπτύχθηκε ειδικά για τροχιστικές μηχανές γωνιών. Τα περιστρεφόμενα ένθετα κοπής καρβιδίου δεν φθείρονται εύκολα, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι ανθεκτικά στη βαριά χρήση. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν το συγκεκριμένο εργαλείο χειρός ιδανικό για την κατεργασία αλουμινίου, καθότι δεν επιτρέπει τη δημιουργία επικίνδυνης ή εκρηκτικής σκόνης. Ο ιδιαίτερος σχεδιασμός του εγγυάται τη μέγιστη ασφάλεια.

Ειδικό Βραβείο

Έργο: Πρόσοψη σιδηροδρομικού σταθμού στάθμευσης και επιβίβασης (P+R) του Ελστ
Εταιρεία:
Van Campen Industries
Χώρα: Ολλανδία

Στην πρόσοψη αυτήν απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο του διαγωνισμού για τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζει, αξιοποιεί και αναδεικνύει μοναδικά τις τεράστιες δυνατότητες του αλουμινίου στο χώρο των κατασκευών. Τα προκατασκευασμένα μέρη της πρόσοψης του σιδηροδρομικού σταθμού στάθμευσης και επιβίβασης του Ελστ αποτελούνται από συστρεφόμενα πτερύγια αλουμινίου. Το οπτικό αποτέλεσμα που δημιουργείται από το πέτασμα αποπνέει δυναμισμό και βάθος στην κατασκευή, μεταμορφώνοντας το κτήριο σε μια κινούμενη φιγούρα. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις παρακείμενες σιδηροδρομικές γραμμές ο χώρος στάθμευσης και επιβίβασης «δένει» αρμονικά με το δυναμισμό του σιδηροδρόμου.

Βραβείο Νέων Ταλέντων 2016

Έργο: Light Rider
Εταιρεία:
Niels GrafenTU München/Airbus APworks
Χώρα: Γερμανία

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό δημιούργημα, καθώς είναι η πρώτη παγκοσμίως τρισδιάστατα εκτυπωμένη (3D-printed) μοτοσικλέτα. Έτσι, ο φοιτητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου (TU München) Niels Grafen γίνεται ο πρώτος σχεδιαστής που βγάζει στους δρόμους ένα μικρού βάρους όχημα (μόλις 35 κιλών) εξολοκλήρου φτιαγμένο από τρισδιάστατα εκτυπωμένα, πολύ ελαφριά και παράλληλα πολύ ανθεκτικά εξαρτήματα. Η σχεδιαστική προσέγγιση του Grafen –δηλαδή η βελτιστοποίηση της τοπολογίας σε συνδυασμό με την τρισδιάστατη εκτύπωση– δίνει μια νέα πνοή και άποψη στις αστικές μετακινήσεις.

Γενικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής

Έργο: Ηλιακός δακτύλιος
Εταιρεία: Philipp Griesacker/Austria Druckguss
Χώρα: Αυστρία

Ο ηλιακός δακτύλιος αποτελεί ένα δείγμα έξυπνης χρήσης του αλουμινίου, που αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε πλεονέκτημα του μετάλλου, όπως το περιορισμένο του βάρος και την ευχυτότητά του. Η χυτή αυτή βάση, η οποία χρησιμοποιείται για τη στήριξη επίγειων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε σημεία εκτεθειμένα σε ισχυρούς ανέμους, καταδεικνύει τις δυνατότητες της χύτευσης με πίεση ως μέθοδος παραγωγής δομικών εξαρτημάτων για κατασκευές παραγωγής εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Βραβείο ALUMINIUM για Επίτευγμα Ζωής

Έργο: Αυτοκίνητα αλουμινίου
Εταιρεία:
AUDI AG
Χώρα: Γερμανία

Το πολύ ιδιαίτερο αυτό βραβείο – το οποίο απονεμήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά του διαγωνισμού– απέσπασε η AUDI AG, ως αναγνώριση της πρωτοπόρου και καινοτόμου δράσης της στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας αλουμινίου. Η εταιρεία, μάλιστα, είχε κερδίσει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αλουμινίου στην κατηγορία της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά τα έτη 1994 και 2000 για τα μοντέλα της Α2 και Α8. Έχοντας εισάγει στην αγορά το πρώτο αυτοκίνητο από αλουμίνιο, το A8, η AUDI AG ηγείται του χώρου της αυτοκινητοβιομηχανίας αλουμινίου για παραπάνω από δύο δεκαετίες.

Δημόσιο Βραβείο

Έργο: ViaLuce
Εταιρεία:
Project 21c/SAPA Extrusions Raeren
Χώρα: Βέλγιο

Το ViaLuce είναι ένας στύλος φωτισμού για ιδιωτικούς ή/και δημόσιους χώρους, με τεχνικές προδιαγραφές που δεν συναντώνται στους απλούς-συμβατούς στύλους φωτισμού. Για τη λειτουργία του δεν απαιτείται εξωτερική ηλεκτροδότηση, καθώς καταναλώνει ηλιακή ενέργεια που συγκεντρώνει μέσω ηλιακών πάνελ, γεγονός το οποίο καθιστά μη αναγκαία την εκτέλεση εργασιών εγκατάστασης στον περιβάλλοντα χώρο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.