ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Πρωτοποριακή συνεργασία της ΑτΕ με την General Electric για τη μείωση του κόστους ενέργειας

Η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ (ΑτΕ), και η General Electric- Power υπέγραψαν στο Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) δεκαετή συμφωνία με αντικείμενο την υλοποίηση του πρώτου στον κόσμο Digital Smelter, της πρώτης διεθνώς ψηφιακής λύσης στην ηλεκτρόλυση, που θα επιτρέψει στην ΑτΕ να βελτιστοποιήσει περαιτέρω τη διεργασία ηλεκτρόλυσης του αλουμινίου και θα συμβάλει στην αύξηση της λειτουργικής απόδοσης και της παραγωγικότητας της εταιρείας.

Οι ψηφιακές εφαρμογές αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στην οργάνωση της επόμενης γενιάς της διεργασίας της ηλεκτρόλυσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Δημήτρης Στεφανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ, και ο Joseph Anis, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Τομέα Ενεργειακών Υπηρεσιών της GE (GE Power) για τη Μ. Ανατολή και την Αφρική, παρουσία ανώτερων στελεχών και από τις δύο εταιρείες, στο Ντουμπάι.

«Ως η μεγαλύτερη πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξετάζουμε διαρκώς καινοτόμες τεχνολογίες ώστε να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας. Η εφαρμογή ψηφιακών βιομηχανικών λύσεων αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να επιτύχουμε τη βελτιστοποίηση των διεργασιών στο σύνολο των εργασιών μας και να αυξήσουμε την παραγωγικότητα», δήλωσε ο Δημήτρης Στεφανίδης. «Η εφαρμογή της ψηφιακής λύσης στις εργασίες ηλεκτρόλυσης της GE θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτιά για τον κλάδο του αλουμινίου, που θα συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργικής μας απόδοσης και θα θέσει νέα πρότυπα αναφοράς για τον κλάδο».

Αναδεικνύοντας τις ισχυρές διεθνείς συνεργασίες, την εμπειρία στην αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών και τη βιομηχανική τεχνογνωσία της GE, η ψηφιακή λύση για τις εργασίες ηλεκτρόλυσης αναπτύσσεται από μια ομάδα μηχανικών και στελεχών ανάπτυξης λογισμικού που εργάζονται στο Σαν Ραμόν (ΗΠΑ), Digital Smelter Center of Excellence (COE) της GE Power στο Ντουμπάι (ΗΑΕ) και το Διεθνές Κέντρο Ερευνών της GE Power στο Μπανγκαλόρ (Ινδία). Το έργο θα εκτελεστεί από την ομάδα του Digital Smelter Center of Excellence (COE) στο Ντουμπάι, ενώ η εγκατάσταση στην οποία θα υλοποιηθεί η ψηφιακή αυτή λύση βρίσκεται στην Ελλάδα στον Αγ. Νικόλαο, Βοιωτίας.

«Η GE βρίσκεται στην πρωτοπορία της ψηφιοποίησης του μέλλοντος του κλάδου, τόσο παγκοσμίως όσο και στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, παρέχοντας – μεταξύ άλλων – ψηφιακές βιομηχανικές λύσεις για την παραγωγή Ενέργειας και τον κλάδο Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG)», δήλωσε ο Joseph. Anis. «Συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα των ομάδων μας που βρίσκονται ανά τον κόσμο, με αυτά του Digital Smelter Center of Excellence (COE) στο Ντουμπάι, θα συνεργαστούμε με την ΑτΕ ώστε να γράψουμε ένα ακόμα νέο κεφάλαιο, αυτή τη φορά στη ιστορία των εργασιών ηλεκτρόλυσης».

Η GE υπήρξε για παραπάνω από δύο δεκαετίες σταθερός συνεργάτης του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, μέσω της συνεργασίας της με την ΜΕΤΚΑ Α.Ε. σε έργα EPC και μετέπειτα με την ΑτΕ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων ανάπτυξης της εταιρείας, προμηθεύοντας την ΑτΕ με προηγμένες τεχνολογίες και υπογράφοντας πολυετείς συμβάσεις συντήρησης αεριοστροβίλων και των συνδεδεμένων με αυτούς γεννητριών.

Η ψηφιακή λύση στις εργασίες ηλεκτρόλυσης θα λειτουργεί στο υπολογιστικό νέφος (cloud), βασισμένη στο Predix, το λειτουργικό σύστημα της GE για το Βιομηχανικό Διαδίκτυο. Εικονικοί αισθητήρες θα διευκολύνουν τη διαρκή αξιολόγηση παραμέτρων όπως η θερμοκρασία και η χημική ισορροπία, που συνήθως δεν παρακολουθούνται σε συνεχή βάση σε πραγματικό χρόνο. Με τη σειρά του, αυτό θα βοηθήσει την εκ των προτέρων εκτίμηση της βιωσιμότητας και της συνολικής κατάστασης των λεκανών ηλεκτρόλυσης, παρέχοντας έγκαιρες αναφορές παρακολούθησης των λειτουργιών της γραμμής ηλεκτρόλυσης.

«Θα είμαστε σε θέση να αναπαράγουμε το ψηφιακό ισοδύναμο μίας πραγματικής ηλεκτρόλυσης, που δημιουργείται χρησιμοποιώντας μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και μοντέλα βασισμένα στη φυσική», δήλωσε ο Bhanu Shekhar, Επικεφαλής Ψηφιακών Τεχνολογιών (Chief Digital Officer) της GE Power στη Μ. Ανατολή και την Αφρική. «Πρόκειται για ένα ζωντανό ψηφιακό μοντέλο που θα παράγει συνεχώς στοιχεία για τη λειτουργία της ηλεκτρόλυσης και θα αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν να κάνουν με τη χρήση ενέργειας και την κατανάλωση πρώτων υλών στον κλάδο της ηλεκτρόλυσης».

«Η εφαρμογή της ψηφιακής λύσης στις εργασίες ηλεκτρόλυσης θα συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ, μειώνοντας, σε ετήσια βάση, το κόστος πρώτων υλών, την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος αποκατάστασης των τρυπημάτων στις λεκάνες ηλεκτρόλυσης», κατέληξε ο Δημήτρης Στεφανίδης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.