ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Architectural Aluminium Academy: Βραβεία και συνεργασίες στη δράση ανοικτής καινοτομίας Confluence Challenge

Μία πρωτοβουλία των κέντρων ικανοτήτων Architectural Aluminium Academy και I4byDESIGN με τη συμμετοχή κορυφαίων βιομηχανιών της χώρας όπως ALUMIL, ISOMAT και KLEEMANN.

Με την εκδήλωση παρουσίασης και βράβευσης των καινοτόμων ομάδων, ολοκληρώθηκε η δράση ανοιχτής καινοτομίας Confluence Challenge που διοργανώνουν τα κέντρα ικανοτήτων I4byDESIGN και Architectural luminium Academy (AAA).

Μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες επιταχύνθηκε η σύνδεση των βιομηχανιών με τους ερευνητές και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, γεγονός που επισφραγίστηκε με την υπογραφή οκτώ ιδιωτικών συμφωνητικών (MoUs/ LOI) μεταξύ των συμμετεχόντων και των βιομηχανιών ALUMIL, ISOMAT και KLEEMANN.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ., η Γενική Δ/ντρια της AAA, Βασιλική Τζίκα υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες, λέγοντας ότι η ανοιχτή καινοτομία αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ του κόσμου της βιομηχανίας και εκείνου της καινοτομίας. «Καταφέραμε οι βιομηχανίες να εξοικειωθούν με το οικοσύστημα καινοτομίας, και να δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και αυτό που περιμένουμε είναι να δούμε πώς οι ιδέες των ομάδων θα συμβάλλουν στην εξέλιξη των βιομηχανιών μας και στη δημιουργία ενός καλύτερου, πιο αειφόρου μέλλοντος».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Δ/ντής του Κέντρου Ικανοτήτων I4byDESIGN, Φωκίων Τζούρδας, τόνισε πως τώρα το Confluence Challenge μπαίνει στην πλέον ουσιαστική του φάση, αυτή της υπογραφής MoUs και της συνεργασίας των βιομηχανιών με τα ερευνητικά σχήματα για την ανάπτυξη τελικών προϊόντων που απαντούν στις προκλήσεις που τέθηκαν.

Τέλος, ευχήθηκε τόσο η ανοιχτή καινοτομία όσο ο τρόπος που χειρίστηκαν τη δράση οι τρεις κορυφαίες βιομηχανίες, να αποτελέσουν καλή πρακτική και οδηγό για την πλειοψηφία των ελληνικών μικρομεσαίων μεταποιητικών μονάδων.

Οι ομάδες που βραβεύτηκαν

Οι δεκαεφτά ερευνητικές ομάδες, εταιρείες τεχνοβλαστοί και startups που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του Confluence Challenge, παρουσίασαν στην κριτική επιτροπή τις λύσεις τους στις προκλήσεις που έθεσαν οι πολυεθνικές βιομηχανίες ALUMIL, ISOMAT και KLEEMANN.

Εντυπωσιάζοντας με το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, η επιτροπή αξιολόγησης που απαρτίζονταν από εκπροσώπους των βιομηχανιών, τους διοργανωτές, αλλά και τους υποστηρικτές της δράσης, αποφάσισε να δώσει διπλά βραβεία σε δύο κατηγορίες.

Το βραβείο “Confluence Excellence Award”, απονεμήθηκε σε δύο ομάδες. Στην ομάδα “HazLab” και στην ομάδα «Εξάντα», μια εταιρεία τεχνοβλαστός από το Α.Π.Θ. Το βραβείο συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ. Το βραβείο “Market Disruption Award” απονεμήθηκε στην ομάδα “SmartLoc”, μια startup με μέλη στην Ελλάδα και τη Γερμανία και συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ.

Το βραβείο “Innovation for Society Award”, απονεμήθηκε στην ομάδα “LPRE” από το ΕΚΕΤΑ, για τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Το βραβείο συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 5.000 ερυώ, προσφορά του One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το βραβείο “Technology Innovation Award”, κατέκτησαν δυο ομάδες, η “PROMISE”, εταιρεία τεχνοβλαστός από το ΕΚΕΤΑ και η νεοφυείς επιχείρηση “Intelli.ware”, καθώς ανέπτυξαν το πιο καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία. Το βραβείο συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, προσφορά του Κέντρου Καινοτομίας  και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης Thess INTEC.

Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας απένειμε σε τέσσερις ομάδες το “Incubation Services Αward” για υπηρεσίες φιλοξενίας της έδρας τους αξίας 6.000 ευρώ. Οι ομάδες που επιλέχθηκαν είναι “WeLink” (startup), “CargoWatch” (εταιρεία τεχνοβλαστός του ΕΚΕΤΑ), “M4D Vision” (εταιρεία τεχνοβλαστός του ΕΚΕΤΑ), “Ecomateria” (εταιρεία τεχνοβλαστός του ΕΚΕΤΑ).

Ελπιδοφόρα η συνεργασία βιομηχανιών με ερευνητές και startups

Με τη βούληση από τις βιομηχανίες και τους φορείς να πραγματοποιηθεί νέος κύκλος της δράσης, έκλεισε η τελετή βράβευσης, καθώς όπως όλοι τόνισαν αυτή αποτελεί τομή για το οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα.

«Η συμμετοχή στη δράση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, αποδεικνύοντας ότι η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος» τόνισε ο κ. Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ALUMIL, σημειώνοντας ότι οι συνεργασίες που αναπτύχθηκαν δείχνουν ότι έχουν τη δυναμική να καρποφορήσουν με την ελπίδα το Confluence Challenge, να έχει τη στήριξη και τη συνέχεια που της αξίζει.

«Εντυπωσιακές» χαρακτήρισε τις ιδέες που προέκυψαν η κα. Ιωάννα Τζιρίτη, Group Marketing Director του Ομίλου ISOMAT, υπογραμμίζοντας ότι μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα, προσδίδοντας σημαντικά οφέλη στη βιομηχανία και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βιώσιμη ανάπτυξη. «Ελπίζουμε σύντομα σε έναν ακόμη πιο δυναμικό 2ο κύκλο, καθώς θα μπορέσουμε κι εμείς από την πλευρά μας να θέσουμε σε όλα αυτά τα νέα και λαμπρά μυαλά, ακόμα πιο ενδιαφέρουσες προκλήσεις αλλά και να προχωρήσουμε σε εποικοδομητικές συνεργασίες μαζί τους, οι οποίες θα αποφέρουν καινοτόμες λύσεις!», ανέφερε κλείνοντας η κα. Τζιρίτη.

Παραγωγική χαρακτήρισε την συμμετοχή στην δράση ανοιχτής καινοτομίας ο κ. Νικόλαος N. Κουκούντζος, Δ/νων Σύμβουλος του ομίλου KLEEMANN. «Η εξαιρετική συνεργασία με τις ομάδες εργασίας ήταν καθοριστική για τα πολύ καλά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα» σημείωσε ο κ. Κουκούντζος, ενώ συνεχάρη τους νικητές, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες για τον επαγγελματισμό και τη συνεισφορά τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο κ. Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Ανάπτυξης, ο κ. Νικόλας Τζόλας, περιφερειακός σύμβουλος και Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΠΚΜ, ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Thess INTEC, ο Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, Αντιπρόεδρος, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ο Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου, Αντιπρύτανης Εξωστρέφειας & Διεθνών Σχέσεων ΠΑΜΑΚ, ο Νίκος Μιχαηλίδης, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών & Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Ικανοτήτων AAA.

Η δράση διοργανώθηκε από τα Κέντρα Ικανοτήτων AAA και I4byDesign με σχεδιασμό και υλοποίηση από τις εξειδικευμένες στην υποστήριξη της καινοτομίας εταιρείες, Ατλαντίς Συμβουλευτική, Anthology Ventures και Ideas Forward.

Οι συνεργασίες των Ομάδων με τις Βιομηχανίες

Exanta, τεχνοβλαστός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: Σύστημα προηγμένης πρόβλεψης πωλήσεων, σε συνεργασία με την ALUMIL.

HazLab, ομάδα ερευνητών ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ: Διευκόλυνση της συμμόρφωσης στο κανονιστικό πλαίσιο της χημικής βιομηχανίας, σε συνεργασία με την ISOMAT.

CDXi Solutions, τεχνοβλαστός του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ: Μείωση του σκραπ κατά την παραγωγή προφίλ αλουμινίου, σε συνεργασία με την ALUMIL.

Intelli.ware, σύμπραξη των startups Rhoé και Embneusys: Βέλτιστη εκμετάλλευση αποθηκευτικών υποδομών, σε συνεργασία με την KLEEMANN.

SmartLoC, νεοφυείς επιχείρηση με έδρα στη Γερμανία και ανάπτυξη στην Ελλάδα: Έξυπνη διαδικασία ενέγγυων πιστώσεων, σε συνεργασία με την ALUMIL.

Εργαστήριο Μηχανικής Αντιδράσεων Πολυμερών του ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ: Ανάπτυξη βελτιωμένων μεθόδων για τη βαφή σύνθετων υλικών, σε συνεργασία με την ALUMIL.

WeLink, startup από τη Θεσσαλονίκη: Κυκλική διαχείριση υλικών συσκευασίας, σε συνεργασία με την ISOMAT.

CDXi Solutions, τεχνοβλαστός του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ: Αποδοτικότερος έλεγχος της διαδικασίας χύτευσης αλουμινίου, σε συνεργασία με την ALUMIL.

CDXi Solutions, τεχνοβλαστός του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ: Βελτιστοποίηση του προγραμματισμού μεταφορών, σε συνεργασία με την KLEEMANN.

CDXi Solutions, τεχνοβλαστός του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ: Βελτιστοποίηση διαμόρφωσης Bill of Materials (κατάλογος υλικών), σε συνεργασία με την ISOMAT.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.