ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

LME: Οι κυρώσεις στο ρωσικό μέταλλο εκτόξευσαν το αλουμίνιο – Πώς επηρεάζεται η εγχώρια αγορά

Κοντά στο όριο των $2.700/mt εκτοξεύτηκε το αλουμίνιο στο LME αμέσως μετά την επιβολή κυρώσεων από Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ στο ρωσικό μέταλλο, ενώ στη συνέχεια φαίνεται να σταθεροποιείται σε ένα όριο κοντά στα $2.600/mt.

Το αλουμίνιο σημείωσε μεγάλα κέρδη στο LME μετά την επιβολή κυρώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ που ουσιαστικά απαγορεύουν τη συναλλαγή νέου ρωσικού μετάλλου σε δύο από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου.

Το ελαφρύ μέταλλο γνώρισε εντυπωσιακή άνοδο, αγγίζοντας τα $2.660,50/mt αφότου η βρετανική και η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσαν την παράδοση νέου ρωσικού μετάλλου στο London Metal Exchange και στο Chicago Mercantile Exchange αντίστοιχα, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε ελαφρώς και τη στιγμή που ανανεώνεται το άρθρο, σταθεροποιείται λίγο κάτω από το όριο των $2.600/mt.

Το LME σε ανακοίνωσή του δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να εισάγεται στις αποθήκες του ρωσικό μέταλλο που παράγεται μετά τη 13η του Απρίλη. Μέταλλο που έχει παραχθεί πριν την παραπάνω ημερομηνία, μπορεί να εισέλθει κανονικά στο σύστημα αλλά τοποθετείται σε ξεχωριστή κατηγορία.

Η μεγαλύτερη αγορά μετάλλων στον κόσμο παλεύει για μεγάλο διάστημα με τη ραγδαία συσσώρευση αποθεμάτων αλουμινίου ρωσικής προέλευσης στις αποθήκες της, με περισσότερο από το 90% των αποθεμάτων του LME να θεωρείται ότι είναι ρωσικής προέλευσης. Εξαιτίας του παραπάνω εκφράζονταν ανησυχίες ότι η τιμή του πρωτόχυτου αλουμινίου στο LME έχει μεγάλη απόκλιση από την πραγματικότητα της φυσικής αγοράς.

Εκ μέρους της RUSAL, εκπρόσωπος του ρωσικού κολοσσού, τόνισε ότι οι κυρώσεις δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην εταιρεία και ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ρωσικό αλουμίνιο παγκοσμίως. Αγορές όπως η Κίνα, Ινδία και Τουρκία είναι από τις επικρατέστερες όσον αφορά στην απορρόφηση του ρωσικού αλουμινίου από εδώ και πέρα.

Πώς θα επηρεαστεί η ελληνική αγορά

Οι πρόσφατες αυξήσεις στην τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου παρά τις σταθεροποιητικές τάσεις των τελευταίων ημερών, λογικά θα επηρεάσουν και την ελληνική αγορά, καθώς όπως πληροφορούμαστε από παράγοντες της εγχώριας βιομηχανίας, έχουν δρομολογηθεί ήδη αυξήσεις.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.