ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Ασημίνα Τζίκα: Στόχος μας οι εξαγωγές το 2017 να φτάσουν το 80% του τζίρου

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ELVIAL μιλά στο περιοδικό Aluminium Magazine για τους λόγους της διαρκούς ανοδικής πορείας της βορειοελλαδικής βιομηχανίας διέλασης και εξηγεί το εταιρικό δόγμα «Μένουμε Ελλάδα, κοιτάμε παγκόσμια».

Όταν σε καιρούς καθίζησης της εγχώριας οικονομίας, λήψης ολοένα και πιο σκληρών δημοσιονομικών-φορολογικών μέτρων για εταιρείες και επιχειρήσεις από το κράτος και αύξησης της έντασης του διεθνούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού υπάρχουν ακόμη ελληνικές εταιρείες που όχι απλά καταφέρνουν να επιτύχουν την επιβίωσή τους, αλλά αναπτύσσονται και επεκτείνουν με αξιώσεις την παρουσία τους στις αγορές του εξωτερικού, τότε σίγουρα το στοιχείο αυτό από μόνο του αποτελεί ένα πολύ αισιόδοξο σημάδι ζωής για το μέλλον του ιδιωτικού-επιχειρηματικού τομέα στην Ελλάδα. Παράλληλα, και αυτονόητα βέβαια, υποδηλώνει την ύπαρξη καλά οργανωμένων και επεξεργασμένων σχεδίων δράσης και θωράκισης των οργανισμών αυτών εντός του δυσμενούς πλαισίου που καλούνται να λειτουργήσουν.

Μία τέτοια περίπτωση πρότυπου εταιρικού οργανισμού έχει την τύχη να διαθέτει στις τάξεις του ο ελληνικός κλάδος αλουμινίου και αυτή είναι η ELVIAL. Πρόκειται για μια εταιρεία διέλασης από την Κεντρική Μακεδονία, με υπερσύγχρονες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Νέα Σάντα του Κιλκίς, η οποία σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες ζωής κατόρθωσε με αργά αλλά σταθερά βήματα να καθιερωθεί μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών συστημάτων προφίλ αλουμινίου στην Ελλάδα, έχοντας πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά «ανοίγματα» και στο εξωτερικό.

Με κεκτημένη ταχύτητα από τις επιδόσεις του έτους 2015, οπότε και πέτυχε αύξηση του τζίρου της κατά 26%, υπερδιπλασιάζοντας, παράλληλα, τα κέρδη της μέσω της κατακόρυφης αύξησης των εξαγωγών και της εντονότερης διείσδυσής της στις ευρωπαϊκές αγορές, ο ρυθμός ανάπτυξης της εταιρείας για το 2016 έκλεισε πάνω από το 20%, όπως αποκάλυψε στο περιοδικό μας η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Ασημίνα Τζίκα, ενώ αυτήν την περίοδο «τρέχει» και ένα πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Με την Ασημίνα Τζίκα είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία για την πορεία και τους στόχους της εταιρείας, την οποία και σας μεταφέρουμε παρακάτω:

  • Τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας για τη χρήση του 2016 επιβεβαιώνουν, για ακόμη μία χρονιά, την ανοδική πορεία και την αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει μπει η ELVIAL, αποσπώντας μάλιστα σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις. Ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι-αγορές στις οποίες σκοπεύετε να επεκταθείτε τα επόμενα χρόνια;

Πράγματι το 2016 έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 20%, με όχημα την πετυχημένη διείσδυσή στην ευρωπαϊκή αγορά και τα νέα καινοτόμα προϊόντα που έχει δημιουργήσει η εταιρεία. Ο κύκλος εργασιών ήταν στα 56 εκατ. ευρώ έναντι 46,3 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη υπολογίζονται στα 5 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ποσοστό των εξαγωγών άγγιξε το 70% του τζίρου έναντι ποσοστού 28% που ήταν το 2010, 48% το 2014 και 56% το 2015, καταφέρνοντας έτσι να περάσει αλώβητη από τη συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς.


Οι διακρίσεις είναι πράγματι τιμητικές και ευχαριστούμε με την ευκαιρία και δημοσίως όλους τους φορείς που μας τίμησαν. Κάθε μία από αυτές έχει τη δική της ιδιαίτερη αξία, είτε προέρχεται από το εξωτερικό είτε από τη χώρα μας, γιατί κερδήθηκε με σκληρή δουλειά, μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, όπως είναι αυτό της χώρας μας. Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι η πολύ καλή σημερινή πορεία δεν διασφαλίζει το μέλλον, για αυτό και είμαστε σε συνεχή εγρήγορση προκειμένου να πετυχαίνουμε πάντα τους στόχους που έχουμε θέσει. Για το 2017, αλλά και μέχρι το 2021, έχουμε καταρτίσει ένα πλάνο διείσδυσης σε νέες αγορές, όπως της Ασίας, της Αμερικής και των Σκανδιναβικών χωρών, καθώς και περαιτέρω ενίσχυσης της θέσης μας στην ελληνική αγορά.

  • Με δεδομένο ότι ο κλάδος σας είναι υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας, πόσο δύσκολο ή πόσο εύκολο είναι για την ELVIAL να βρίσκεται σε διαρκή και απόλυτο συγχρονισμό με τις τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο νέων τεχνολογιών και νέων προϊόντων που αναπτύσσονται διεθνώς;

Η ανάγκη της δημιουργίας με απαραίτητο στοιχείο την καινοτομία και το προσιτό κόστος –δηλαδή καινοτομία και ανταγωνιστικότητα για όλους– είναι αυτό που μονίμως μας εμπνέει στην ELVIAL. Είμαστε υπέρ της διαφορετικότητας που οδηγεί στην καινοτομία, για την ικανοποίηση των σημαντικών και επίκαιρων απαιτήσεων του καταναλωτή. Η αντίληψη μας είναι να προτείνουμε ασφαλείς και ολοκληρωμένες λύσεις και όχι απλά συστήματα αλουμινίου.
Έχοντας, λοιπόν, ως βάση τη φιλοσοφία της ELVIAL, η οποία αφορά τη συνεχή ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων, καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, η εταιρεία ανεβάζει στα 30 εκατ. ευρώ το επενδυτικό της πρόγραμμα για την επόμενη πενταετία, από 20 εκατ. ευρώ που είχε προγραμματίσει αρχικά. Το επενδυτικό πρόγραμμά της αφορά την εγκατάσταση δύο νέων γραμμών διέλασης, νέων βαφείων, ολοκληρωμένο εργαστήριο πιστοποίησης των προϊόντων από το IFT Rosenheim, νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, επιλέγοντας ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η παγκόσμια αγορά αυτή τη στιγμή. Ήδη το πρώτο μέρος του επενδυτικού προγράμματος, ύψους 15 εκατ. ευρώ είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2017, ενώ το υπόλοιπο βάσει σχεδιασμού θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2021. Και όλα αυτά για να μπορέσουν να υποστηρίξουν τα υπάρχοντα προϊόντα καθώς και μια σειρά νέων καινοτόμων προϊόντων που είναι σε πλήρη εξέλιξη, όπως το MINIMAL LOOK, το νέο συρόμενο της ELVIAL που καλύπτει τις νέες αρχιτεκτονικές τάσεις.

  • Η καινοτόμος τεχνολογία Ι2 της ELVIAL αφορά τη σύγχρονη μέθοδο μόνωσης, που επιτυγχάνει απόλυτη εξοικονόμηση ενέργειας στα συστήματα αλουμινίου. Μιλήστε μας για αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία και τις ενέργειες που κάνει η εταιρεία.

Πιστεύω πως κάνει τη διαφορά σε περισσότερες απαιτήσεις από αυτήν της ενεργειακής αναβάθμισης. Πράγματι, πρόκειται για παρέμβαση που βελτιώνει σε μεγάλα ποσοστά τη συμπεριφορά μιας κατασκευής, κάτι που μέχρι σήμερα επιτυγχάνονταν μερικώς από απλά θερμοδιακοπτόμενα συστήματα. Το πλεονέκτημα είναι ότι η τεχνολογία Ι2 βελτιώνει την απόδοση των μέχρι σήμερα απλών συστημάτων σε ποσοστά μέχρι και 38% και μάλιστα πιστοποιημένα. Αυτό οφείλεται στην πλήρωση των θαλάμων με ειδικά σχεδιασμένο μονωτικό υλικό με πολύ χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ=0,023 W/mK (Εξειδικευμένο Ινστιτούτο CEIS). Αν σε αυτό προσθέσουμε ότι η τεχνολογία δεν προσθέτει κανένα κόστος στην κατασκευή, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το μεγάλο όφελος και για τον κατασκευαστή και για τον τελικό καταναλωτή.

  • Μέχρι σήμερα όλες οι επενδύσεις σας έγιναν στην Ελλάδα. Μετά τις εξελίξεις στην χώρα μας και τις γνωστές επιπτώσεις θα συνεχίσετε ή θα οδηγηθείτε και εσείς να επενδύσετε σε γειτονικές χώρες;

Η απόφαση μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη χώρα μας. Η πίστη μας απέναντι στον Έλληνα κατασκευαστή αλλά και την ελληνική αγορά σε καμία περίπτωση δεν έχει κλονιστεί. Όλες οι παραγωγικές μας εγκαταστάσεις είναι στο Κιλκίς και εκεί θα συνεχίσουμε. Μόνο επενδύσεις εμπορικής ανάπτυξης έχουν γίνει στο εξωτερικό και θα συνεχίσουν να γίνονται. Άλλωστε, ο στόχος για το 2017 είναι η εξαγωγική μας δραστηριότητα να φτάσει το 80% του συνόλου των πωλήσεων.
Μένουμε Ελλάδα, λοιπόν, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια όπως όλος ο κόσμος, μεταξύ των οποίων και οι συνεργάτες μας, δεν ακολουθούμε παραδείγματα φυγής, μένουμε πιστοί στο «business plan» ανάπτυξης που έχουμε σχεδιάσει μέχρι το 2021, επενδύουμε 30 εκατ. ευρώ στη χώρα μας, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

  • Ποια είναι άποψη σας σχετικά με τη δυναμική του ελληνικού κουφώματος αλουμινίου στις διεθνείς αγορές αυτή τη στιγμή που μιλάμε;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια μεγάλη και ανοικτή αγορά, με πολλές ευκαιρίες για την ανάπτυξη της δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Δεν παύει, βέβαια, να είναι μια αγορά με απαιτήσεις τόσο στην ποιότητα όσο και τη συνέπεια αλλά και τον σωστό τρόπο επικοινωνίας. Αν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, σε εύλογο χρονικό διάστημα μπορεί κανείς να κερδίσει την εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει μόνιμες και διαρκώς αυξανόμενες συνεργασίες. Τα ελληνικά προϊόντα και αρκετοί από τους Έλληνες κατασκευαστές, με την τεχνογνωσία τους και τη θέλησή τους να προσαρμοστούν, είναι σε θέση να προσεγγίσουν τις διεθνείς αγορές με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Άλλωστε, αρκετοί συνεργάτες της ELVIAL ήδη έχουν διεισδύσει με επιτυχή αποτελέσματα σε μεγάλες και απαιτητικές αγορές του εξωτερικού, καταφέρνοντας έτσι να επεκτείνουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους.

  • Μετά από μια πολυετή επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα, ποια είναι εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που, κατά την άποψή σας, διαφοροποιούν την ELVIAL από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό, διατηρώντας υψηλές επιδόσεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο ακόμη και σε καιρούς ύφεσης;

Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συνεπούς πορείας με οργάνωση και προγραμματισμό. Είμαστε από αυτούς που πιστεύουν πως ο δρόμος για την κορυφή, και κυρίως η εδραίωση, δεν επιτυγχάνεται με ευκαιριακές μεθόδους. Χτίζεται με πολύ κόπο, συνέχεια και συνέπεια.
Για να είμαστε σήμερα σύγχρονοι και επίκαιροι ο σχεδιασμός έχει γίνει από το 2003. Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης με σταθερά βήματα, αλλά κυρίως με την κατοχύρωση κάθε επιπέδου ανάπτυξης, θωρακίζοντας ταυτόχρονα οικονομικά την εταιρεία. Έτσι, λοιπόν, ενώ διαπιστώνεται σήμερα μια επέκταση ή προσθήκη, αυτή αποτελεί μέρος ενός πιστά εφαρμοζόμενου «business plan». Ήταν μια επίπονη διαδικασία κατά την οποία υπήρχε πλήρης αφοσίωση όλων των συμμετεχόντων. Αυτό, όμως, ανέδειξε στο τέλος όχι μόνο την εταιρεία αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις με όλους αυτούς που σήμερα είναι δίπλα μας. Για αυτό μιλάμε για τη μεγάλη οικογένεια της ELVIAL, που συμπεριλαμβάνει όλους τους συνεργάτες της.
Όταν το 2005 έγινε η μετεγκατάσταση στις νέες μας εγκαταστάσεις, μαζί μας πήραμε μόνο τους ανθρώπους μας. Με την τεχνογνωσία τους, το ήθος και την ταύτιση τους με τους υψηλούς στόχους που είχαμε θέσει αποτέλεσαν τον βασικό μοχλό ανάπτυξης και επιτυχίας.
Το τετράπτυχο «όραμα-πειθαρχία-οργάνωση-εργατικότητα» είναι στη σκέψη και τον τρόπο λειτουργίας όλων. Δίνοντας απόλυτη έμφαση στη φιλοσοφία και τις αρχές που διέπουν την ELVIAL, έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μια διαχρονική και ακλόνητη σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες μας, κάτι το οποίο αποτελεί και το θεμέλιο λίθο για τη συνεχή της ανάπτυξη και ευημερία.
Τέλος, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που στην ELVIAL όλοι μαζί έχουμε δημιουργήσει ένα τέτοιο περιβάλλον.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.