ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Πρόταση για τη χρήση του αλουμινίου σε 22 παραδοσιακούς οικισμούς στη Κρήτη

Δείγμα παραδοσιακού κουφώματος αλουμινίου (φωτ. papavasiliou.com.gr)

Το θέμα της χρήσης του αλουμινίου στους παραδοσιακούς οικισμούς, παίρνει πλέον μία άλλη προοπτική σύμφωνα με όσα ακούστηκαν σε σχετική θεματολογία στο πρόσφατο κλαδικό συνέδριο “Αλουμίνιο & Κατασκευές” που έγινε στο Ηράκλειο. Όπως αποκάλυψε σε σχέτική του εισήγηση ο κ. Εμμανουήλ Αντωνογιαννάκης, Χημικός Μηχανικός, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου Κρήτης, ο Δήμος έχει έτοιμη μελέτη για ανακήρυξη 22 οικισμών του ως παραδοσιακούς, για τους οποίους θα προτείνεται πλέον το αλουμίνιο ως βασικό υλικό κατασκευής των κουφωμάτων κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές!

Ο κ. Εμμ. Αντωνογιαννάκης, Χημικός Μηχανικός, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου Κρήτης.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνογιαννάκη (γυιος του Χαρ. Αντωνογιαννάκη, πρώην προέδρου του Σωματείου Κατασκευαστών Ν. Ηρακλείου), ο Δήμος Μαλεβιζίου:

  • Θα προτείνει στους φακέλους κήρυξης του κάθε οικισμού την χρησιμοποίηση του αλουμινίου σαν ένα από τα υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν (π.χ. στα κάγκελα ή εξωτερικά κουφώματα).
  • Θα ζητήσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να συμπεριληφθεί το αλουμίνιο με συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά (π.χ. χρώμα, διαστάσεις, σχέδιο) στα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παραδοσιακούς οικισμούς γενικά. Με αυτό τον τρόπο το ελληνικό αλουμίνιο θα μπορούσε να εναρμονιστεί με την ταυτότητα του παραδοσιακού κτιρίου.
  • Σαν φορέας, μαζί με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, θα ζητήσει από το ΥΠΕΝ σε μελλοντική νομοθετική ρύθμιση να ενταχθεί το αλουμίνιο στα υλικά των παραδοσιακών οικισμών ή σε περίπτωση που στην Περιφέρεια Κρήτης εκπονηθεί Μελέτη Μορφολογικών Κανόνων Δόμησης και Αρχιτεκτονικής, να προβλεφθεί το αλουμίνιο σαν βασικό υλικό δόμησης.

Λογικά, πιστεύουμε ότι ολόκληρος ο κλάδος θα υποστηρίξει με θέρμη την πρόταση αυτή του Δήμου Μαλεβιζίου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.