ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Η Κίνα οδηγεί το αλουμίνιο σε πολυετή υψηλά στο LME

Οι περικοπές στην παραγωγή της Κίνας, ως αποτέλεσμα των νέων περιβαλλοντικών  ρυθμίσεων της χώρας, εκτόξευσαν το αλουμίνιο σε υψηλά 5ετιας, λίγο μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου, στα $2.191/mt αλλά έκτοτε επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, με το ελαφρύ μέταλλο να μην καταφέρνει να σπάσει το «φράγμα» των $2.200/mt

Οι θεμελιώδεις παράμετροι της αγοράς, με τις μειώσεις της κινεζικής παραγωγής και τη σταθεροποίηση της ζήτησης, οι οποίες υποστηρίζουν την άνοδο, πιθανότερα θα κρατήσουν για καιρό ακόμα, ωστόσο ενδέχεται κάποια στιγμή στο μέλλον, η υψηλή τιμή του αλουμινίου να οδηγήσει σε επανέναρξη αδρανούς δυναμικότητας, κάτι που θα περιορίσει το ανοδικό μομέντουμ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 1,6 εκατ. τόνοι αναμένεται να «ξαναμπούν στο παιχνίδι» φέτος, ενώ για το 2018 προβλέπεται να επανενεργοποιηθούν περίπου 3,6 εκατ. τόνοι αδρανούς δυναμικότητας.

Η εκ νέου ενεργοποίηση της «παγωμένης» δυναμικότητας αναμφισβήτητα θα δημιουργήσει καθοδικές πιέσεις στην τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου, καθώς θα περιορίσει τον ενθουσιασμό από τις περικοπές που έχουν γίνει και θα γίνουν μέσα στον χειμώνα στην Κίνα.

Η ζήτηση αλουμινίου αναμένεται να κινηθεί ανοδικά στο προσεχές μέλλον, καθώς πολλές από τις μεγάλες οικονομίες που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες του ελαφρού μετάλλου, εμφανίζουν ανάπτυξη, με κύριο εκφραστή την Κίνα.

Επιπρόσθετα, το αδύναμο δολάριο παρέχει έξτρα στήριξη την τρέχουσα περίοδο στα βασικά μέταλλα, ειδικά σ’ αυτά με ευνοϊκές θεμελιώδεις παραμέτρους, όπως το αλουμίνιο.

Η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε ένα εύρος $1.975/mt – $2.250/mt το προσεχές διάστημα, ενώ για το 2018 εκφράζονται ανησυχίες ότι η επανενεργοποίηση αδρανούς δυναμικότητας μπορεί να διαταράξει το θετικό για την άνοδο της τιμής μομέντουμ που επικρατεί σήμερα.

Ελλειμματική η παγκόσμια αγορά αλουμινίου το διάστημα Ιαν. – Αυγ. 2017

Σύμφωνα με το WBMS, το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017 η παγκόσμια αγορά πρωτόχυτου αλουμινίου εμφάνισε έλλειμμα 1,572 εκατ. τόνων, αρκετά υψηλότερο από το συνολικό έλλειμμα των 766 χιλ. για το σύνολο του 2016.

Η ζήτηση πρωτόχυτου αλουμινίου το διάστημα Ιανουαρίου -Αύγουστου 2017 κινήθηκε στους 40,88 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 2,334 εκατ. τόνους σε σύγκριση με το περσινό οκτάμηνο.

Η παραγωγή για το ίδιο φετινό διάστημα αυξήθηκε κατά 1,345 τόνους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Τα συνολικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 10 χιλ. τόνους μέσα στον Αύγουστο και στο τέλος του μήνα άγγιξαν τους 2,284 εκατ. τόνους που αντιστοιχεί σε 14 μέρες κατανάλωσης. Τα συνολικά αποθέματα κατέγραψαν μείωση σε σύγκριση με τους 2,761 εκατ. τόνους του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Στα τέσσερα μεγάλα χρηματιστήρια μετάλλων σε Λονδίνο, Σαγκάη, ΗΠΑ και Τόκυο, τα συνολικά αποθέματα άγγιξαν τους 1,839 εκατ. τόνους στο τέλος του καλοκαιριού, μειωμένα κατά 485 χιλ. τόνους σε σύγκριση με τα συνολικά αποθέματα του περσινού Δεκεμβρίου.

Γενικότερα, η παγκόσμια παραγωγή το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017 σημείωσε αύξηση 3,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2016. Η κινεζική παραγωγή έφτασε τους 22,171 εκατ. τόνους που αντιστοιχεί στο 56% της παγκόσμιας παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου. Η ζήτηση στην Κίνα αυξήθηκε κατά 7,2% σε σύγκριση με το οκτάμηνο του 2016.

Οι καθαρές εξαγωγές ακατέργαστου αλουμινίου της Κίνας για το σύνολο του 2016 άγγιξαν τους 255 χιλ. τόνους , ενώ οι καθαρές εξαγωγές μεταποιημένων ημιτελικών προϊόντων αυξήθηκαν στους 2,627 εκατ. τόνους το οκτάμηνο του 2017, από τους 2,489 εκατ. τόνους του αντιστοίχου διαστήματος το 2016.

Όσον αφορά στη Γηραιά Ήπειρο, η παραγωγή στην Ε28 αυξήθηκε οριακά κατά 0,2%, ενώ η παραγωγή των χωρών της Βόρειας Αμερικής κατέγραψε μείωση της τάξης του 2,4%. Η ζήτηση στην Ε28 αυξήθηκε κατά 145 χιλ. τόνους σε σύγκριση με το 2016. Η παγκόσμια ζήτηση αυξήθηκε κατά 6% το οκτάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το ίδιο περσινό διάστημα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.