ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Σε ελεύθερη πτώση η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου στο LME

Από τη μία η ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για την αύξηση των δασμών εισαγωγής σε χάλυβα και αλουμίνιο και από την άλλη η μεγάλη αύξηση της παραγωγής στην Κίνα το δίμηνο Δεκ 17 – Ιαν 18 δημιούργησαν μεγάλες πιέσεις στην τιμή του ελαφρού μετάλλου στο LME.

Η τιμή του πρωτόχυτου αλουμινίου (3μηνη προθεσμιακή) βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση από τις 19/02 και μετά, πλησιάζοντας απειλητικά το ψυχολογικό όριο των $2.000/mt. Όσο το τοπίο δεν ξεκαθαρίζει όσον αφορά στους δασμούς εισαγωγής και η παραγωγή της Κίνας αντί να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, ανεβάζει στροφές, δύσκολα θα καταφέρει το ελαφρύ μέταλλο να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μηνιαία κινεζική παραγωγή αυξήθηκε στους 2,714 εκατ. τόνους τον Δεκέμβριο από τους 2,350 εκατ. τόνους του Νοεμβρίου (χαμηλότερη επίδοση για το περασμένο έτος) και περαιτέρω στους 2,877 εκατ. τόνους τον πρώτο μήνα του 2018.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η αναστροφή της πτωτικής τάσης των αποθεμάτων στο LME, τα οποία το δίμηνο Ιαν – Φεβ 2018 αυξήθηκαν κατά περίπου 200 χιλ. τόνους.

Το γεγονός ότι το αμερικανικό δολάριο βρίσκεται σε περίοδο αδυναμίας παρέχει μερική στήριξη στην τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου ωστόσο για όσο καιρό ακόμα δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας και επικρατεί αβεβαιότητα, δύσκολα θα δούμε μεγάλα άλματα προς το πάνω.

Επιπρόσθετα και σε επίπεδο θεμελιωδών παραμέτρων η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Αφενός η κινεζική παραγωγή πρωτόχυτου αρχίζει και πάλι να ανεβάζει στροφές και αφετέρου τα αποθέματα στο LME έδειξαν ανοδικές διαθέσεις στις αρχές του 2018.

Συνοψίζοντας, οι καθοδικές πιέσεις την τρέχουσα περίοδο υπερσκελίζουν τη στήριξη των ανοδικών παραμέτρων και μοιραία η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου στο LME βρίσκεται σε φάση αδυναμίας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.