ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

LME: Το άλμα στα $3.000/mt, η διόρθωση και η (ανοδική) συνέχεια για το αλουμίνιο…

Οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στο γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να είσαι σκεπτικός με την πορεία της τιμής πρωτόχυτου αλουμινίου και αναμένουν ανοδική συνέχεια μετά τη μικρή διόρθωση.

Οι τιμές του πρωτόχυτου αλουμινίου σχεδόν άγγιξαν τα $3.000/mt στο LME για πρώτη φορά από το 2008 στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς οι περιορισμοί στην παραγωγή της Κίνας -τον μεγαλύτερο παραγωγό του πλανήτη- πυροδότησαν φόβους για στενότητα σε επίπεδο προσφοράς.

Η τιμή του ελαφρού μετάλλου έχει αυξηθεί περίπου κατά 50% φέτος και σχεδόν 15% σε μόλις τρεις εβδομάδες, καθώς πέραν από τις θεμελιώδεις παραμέτρους της αγοράς στο παιχνίδι έχουν μπει για τα καλά και οι κερδοσκόποι.

Από τη στιγμή που έφτασε μία ανάσα πριν τα $3.000/mt, η τιμή πρωτόχυτου έλαβε χώρα μία μικρή διόρθωση στο LME, με το ελαφρύ μέταλλο να κινείται λίγο πάνω από τα $2.850/mt.

Οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στο γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να είσαι σκεπτικός όσον αφορά στην πορεία της τιμής πρωτόχυτου αλουμινίου και αναμένουν μετά τη μικρή διόρθωση, το ελαφρύ μέταλλο να πάρει και πάλι την ανηφόρα.

Οι περιορισμοί της κινεζικής παραγωγής, η απότομη αύξηση της τιμής της αλουμίνας, η μείωση των αποθεμάτων στα χρηματιστήρια μετάλλων (όπως το LME) και η υψηλή ζήτηση δημιουργούν ένα κοκτέιλ παραγόντων που ευνοούν την περαιτέρω άνοδο της τιμής.

Στην επαρχία Γιουνάν, στην οποία βρίσκεται περίπου το 10% της συνολικής δυναμικότητας της Κίνας, οι μονάδες πρωτόχυτου που κάνουν χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας έχουν ειδοποιηθεί από το Πεκίνο να διατηρήσουν τη μέση μηνιαία παραγωγή για το υπόλοιπο της χρονιάς στα επίπεδα του Αυγούστου ή και χαμηλότερα. Σημειωτέον, στην εν λόγω κινεζική επαρχία έχει ήδη «παγώσει» ετήσια δυναμικότητα πρωτόχυτου αλουμινίου περίπου 1 εκατ. τόνων.

Σωτήρης Κρουστάλλης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.