ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Αύξηση απασχόλησης και νέες επενδύσεις έφεραν στον κλάδο πρωτόχυτου αλουμινίου των Η.Π.Α. οι δασμοί Τραμπ

Στον απόηχο των επιπτώσεων που (θα) επιφέρουν οι δασμοί Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο, η American Primary Aluminum Association (A.P.A.A.), ουσιαστικά η ένωση παραγωγών πρωτόχυτου των Η.Π.Α, έρχεται να ζωγραφίσει μία διαφορετική εικόνα από τα συνήθη (αρνητικά) σχόλια.

Με άρθρο τους στο περιοδικό Washington Examiner, οι Jesse Gary της Century Aluminum και Bob Prusak της Magnitude 7 Metals, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα της A.P.A.A., τονίζουν ότι από τη στιγμή που επισημοποιήθηκαν οι δασμοί Τραμπ, ο κλάδος του πρωτόχυτου αλουμινίου στις Η.Π.Α. βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Η Century Aluminum, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πρωτόχυτου των Η.Π.Α. ξεκίνησε επένδυση ύψους 115 εκατ. δολαρίων (περίπου 99 εκατ. ευρώ), με στόχο την αύξηση της παραγωγής κατά 60%. Στο ίδιο μήκος κύματος, η μονάδα παραγωγής πρωτόχυτου της Magnitude 7 Metals που αναγκάστηκε σε απόλυση 900 εργαζομένων, ξεκίνησε και πάλι να λειτουργεί, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στο Μισούρι.

Σύμφωνα με τους δύο ισχυρούς άνδρες της A.P.A.A., οι δασμοί Τραμπ έχουν οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου κατά 60% μόνο μέσα στο 2018.

Ωστόσο αυξημένα μεγέθη δεν καταγράφονται μόνο στον χώρο του πρωτόχυτου αλουμινίου. Δύο νέες μονάδες έλασης βρίσκονται υπό ανέγερση στο Κεντάκι, ενώ μονάδες έλασης σε Αρκάνσας, Νότια Καρολίνα, Κεντάκι και Τέννεση επαναλειτουργούν ή αυξάνουν με επεκτάσεις την παραγωγή τους.

Οι παραγωγοί πρωτόχυτου στις Η.Π.Α. έχουν ανακοινώσει τη δημιουργία 2.300 άμεσων θέσεων εργασίας και την επένδυση 3 δισ. δολαρίων (περίπου 2,6 δισ. ευρώ) από τη μέρα που οι έρευνες (Section 232) για το αλουμίνιο ξεκίνησαν.

Σύμφωνα με τους Jesse Gary και Bob Prusak ακόμα και στον τομέα των μεταποιημένων προϊόντων, οι παραγγελίες σε όλες τις βασικές κατηγορίες προϊόντων αλουμινίου σημειώνουν άνοδο στη μετά δασμών εποχή, ενώ η ζήτηση στον χώρο της διέλασης βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά.

Η τοποθέτηση του προέδρου και αντιπροέδρου της A.P.A.A. καταγράφει μία διαφορετική εικόνα για τις επιπτώσεις των δασμών τουλάχιστον όσον αφορά στην εγχώρια αγορά των Η.Π.Α. και απομένει να δούμε μακροπρόθεσμα τελικά ποια θα είναι η ετυμηγορία όσον αφορά στην αμφιλεγόμενη κίνηση του αμερικάνου προέδρου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.