ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Διεθνείς τιμές αλουμινίου: Κάτω από το ψυχολογικό όριο των $3.000/mt

Ο καλπάζων πληθωρισμός και τα lockdown στην Κίνα βάζουν φρένο στην ανάπτυξη της ζήτησης, με τις αγορές να απαντούν με μαζικές πωλήσεις συμβολαίων στο LME. Στον αντίποδα, το ενεργειακό κόστος κρατά ψηλά τις τιμές στην αγορά.

Η τιμή του πρωτόχυτου αλουμινίου εξακολουθεί να χάνει έδαφος στο LME, υποχωρώντας αρκετά κάτω από το ψυχολογικό όριο των $3.000/mt. Οι εντεινόμενοι φόβοι για την πορεία της ζήτησης δημιουργούν καθοδικές πιέσεις στο ελαφρύ μέταλλο που κατέγραψε νέα πτώση, πλησιάζοντας πλέον το όριο των $2.800/mt.

Η κατάσταση στην Κίνα με το νέο ξέσπασμα της πανδημίας και τα μέτρα που παίρνει ο μεγαλύτερος καταναλωτής αλουμινίου στον κόσμο, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία και νευρικότητα στην αγορά με τους επενδυτές να προχωρούν σε πωλήσεις συμβολαίων και να περιορίζουν τη θέση τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι πληθωριστικές πιέσεις που έχουν αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες στις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη να αυξάνουν τα επιτόκια, δεν βοηθούν.

Ο συνδυασμός των περιορισμών λόγω COVID-19 στην Κίνα και τα αυξανόμενα επιτόκια ως αντίδοτο στον πληθωρισμό, εντείνει τον σκεπτικισμό όσον αφορά στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και συνακόλουθα την κατανάλωση βασικών μετάλλων.

Οι παραπάνω ανησυχίες αποτυπώνονται στην πτωτική πορεία του πρωτόχυτου αλουμινίου στο LME που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, καθώς ορισμένοι αναλυτές βλέπουν το ελαφρύ μέταλλο για το επόμενο διάστημα σε ένα εύρος $2.350-2.550/mt. Στον αντίποδα, το ενεργειακό κόστος κρατά ψηλά τις τιμές των μεταποιημένων προϊόντων στην αγορά.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.