ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

ArXellence 2: Εγκαίνια της έκθεσης του διαγωνισμού αρχιτεκτονικής της ALUMIL

Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός ArXellence 2 της ALUMIL αποτελεί έναυσμα ενός λαμπρότερου μέλλοντος για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της επίσημης έκθεσης ArXellence 2, του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού της ALUMIL. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον προαύλιο του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ψηφιακών Δεξιοτήτων – Cisco στην περιοχή των Παλαιών Σφαγείων.

Τα εγκαίνια είχαν στόχο να αναδείξουν την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα που πήρε μέρος στον διαγωνισμό και να υπογραμμίσουν για μια ακόμα φορά την καθοριστική σημασία του επανασχεδιασμού της ιστορικής αλλά -εδώ και δεκαετίες- υποβαθμισμένης περιοχής του δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης, σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας.

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο και με φόντο το μοναδικό αρχιτεκτόνημα -τυπικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στα τέλη του 19ου αιώνα- που κάποτε στέγαζε τα δημοτικά σφαγεία της πόλης, οι προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην ιστορία της δυτικής εισόδου της πόλης. Να διαπιστώσουν τις μεγάλες μεταμορφώσεις της Θεσσαλονίκης, να ακούσουν τις ιστορίες ανθρώπων που συνδέθηκαν και συνδέονται με την περιοχή και πάνω από όλα να δουν από κοντά τις τελικές μελέτες του Διαγωνισμού από αρχιτεκτονικά γραφεία όλου του κόσμου, που άλλωστε αποτελούν και τα κύρια εκθέματα.

Εκπρόσωποι θεσμικών φορέων αγκάλιασαν την πρωτοβουλία της ALUMIL και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Συγκεκριμένα χαιρετισμό απηύθυναν: ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νικόλαος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών – Αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Εφραίμ Κυριζίδης.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ALUMIL, Γεώργιος Μυλωνάς, που τόνισε ότι η πρωτοβουλία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού έγινε ως μια πράξη προσφοράς της εταιρείας προς την πόλη της Θεσσαλονίκης, ώστε να τεθούν οι βάσεις για να μπορέσει να αναπτύξει μια κομβικής σημασίας περιοχή και να πάρει την πρωταγωνιστική θέση που της αξίζει στο διεθνές σκηνικό.

Την επόμενη μέρα των εγκαινίων, διοργανώθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τίτλο «Αναζητώντας το εφικτό και το υποχρεωτικό στη σχέση πολιτιστικής κληρονομιάς & σύγχρονης αρχιτεκτονικής» και τη συμμετοχή σπουδαίων επαγγελματιών από τους τομείς της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας και του αστικού σχεδιασμού. Η συζήτηση που είχε τη μορφή της Στρογγυλής Τράπεζας, είχε ως συντονιστή τον Δρ. Ευάγγελο Λυρούδια (Αρχιτέκτονα και Επαγγελματικό Σύμβουλο της ALUMIL) και μεταδόθηκε μέσω live streaming, όπου την παρακολούθησαν σχεδόν 1000 άτομα.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ALUMIL, Γεώργιος Μυλωνάς

Παράλληλα με την έκθεση, που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 26 Σεπτεμβρίου, υλοποιείται μια σειρά θεματικών περιπάτων στη Δυτική Είσοδο -την περιοχή ενδιαφέροντος του διαγωνισμού- που έχουν ως στόχο την ανάδειξη της περιοχής, μέσα από περιήγηση στα εμβληματικά κτίρια του παρελθόντος και την επαφή των πολιτών με την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Η τοποθεσία όπου καταλήγουν οι θεματικοί περίπατοι είναι ο χώρος της έκθεσης, στον οποίο οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία, μετά την ολοκλήρωση της ιδιαίτερης βόλτας τους στο παρελθόν και το σήμερα της περιοχής, να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της, μέσα από τα σχέδια διεθνών αρχιτεκτονικών γραφείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι επισκέπτονται την έκθεση μπορούν να λάβουν μέρος στη Διαδικτυακή Ψηφοφορία (https://vote4arxellence2.gr/) και να επιβραβεύσουν με την ψήφο τους την πρόταση που τους άρεσε περισσότερο. Στόχος αυτής της ψηφοφορίας είναι να δοθεί βήμα στο κοινό της πόλης, ώστε να εκφράσει την προτίμησή του για τη μορφή που επιθυμεί να έχει η δυτική είσοδος.

Τέλος, ως μέρος των παράλληλων δράσεων πραγματοποιούνται προγραμματισμένες επισκέψεις από σχολεία και ομάδες, ενώ είναι ανοιχτός και ο Διαγωνισμός Φωτογραφίας (https://www.alumil.com/arxellence-exhibition/photo-contest), που δίνει την ευκαιρία σε όσους συμμετέχουν να αναδείξουν σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή και να διεκδικήσουν μια θέση στις 10 καλύτερες φωτογραφίες στην έκθεση ArXellence2.

Πληροφορίες

για την Έκθεση του ArXellence 2
https://www.alumil.com/arxellence-exhibition/home

για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Arxellence 2
https://www.alumil.com/arxellence/

για τον Διαγωνισμό Φωτογραφίας
https://www.alumil.com/arxellence-exhibition/photo-contest

για τη Διαδικτυακή Ψηφοφορία
https://vote4arxellence2.gr/

για τους Θεματικούς Περιπάτους
https://www.alumil.com/arxellence-exhibition/photo-contest

Βίντεο
https://youtu.be/Pj0seh_AbU0

Μέρες και ώρες λειτουργίας της Έκθεσης

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021
Καθημερινά 12:00 με 20:00
Σάββατο & Κυριακή 10:00 με 18:00

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.