ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Ο πρώτος κινητήρας αεροσκαφών (εξολοκλήρου) από αλουμίνιο είναι γεγονός

Ερευνητές σε πανεπιστήμιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέπτυξαν τον πρώτο κινητήρα αεροσκάφους κατασκευασμένο εξολοκλήρου από αλουμίνιο.

Ο πρωτοποριακός κινητήρας που αναπτύχθηκε στο πανεπιστήμιο του Novosibirsk στη νοτιοδυτική Σιβηρία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για τον πρώτο κινητήρα που χρησιμοποιήθηκε το αλουμίνιο ακόμη και σε στοιχεία που δέχονται πολύ μεγάλα φορτία.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η αντικατάσταση τμημάτων υψηλής αντοχής που κατασκευάζονται συνήθως από χάλυβα με αντίστοιχα αλουμινίου κατέστη δυνατή χάρη σε μια πρωτοποριακή μέθοδο εφαρμογής μίας μικροσκοπικής στρώσης οξειδίου του αργιλίου στις επιφάνειες των εν λόγω τμημάτων.

Ο κινητήρας από αλουμίνιο ζυγίζει περίπου 200 κιλά και είναι περίπου 50 κιλά ελαφρύτερος από τους αντίστοιχους με τμήματα χάλυβα. Επιπρόσθετα, ο νέος κινητήρας εμφανίζει αυξημένη κατά 10% ισχύ με αντίστοιχη πτώση της κατανάλωσης καυσίμου κατά 15%.

Ο καινοτόμος κινητήρας από αλουμίνιο έχει σχεδιαστεί για χρήση σε αεροσκάφη τύπου Yakovlev Yak-52 και έχει ήδη δοκιμαστεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα ωστόσο εμφανίστηκαν και ορισμένα προβλήματα που η ομάδα ανάπτυξης στοχεύει να επιλύσει κυρίως μέσω της περαιτέρω μείωσης των διαστάσεων του κινητήρα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.