ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Στην υψηλότερη τιμή τετραετίας το αλουμίνιο στο LME ξεπέρασε τα 2000 $/tn

Νέα άνοδο καταγράφει η τιμή του αλουμινίου, η οποία ξεπέρασε στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου (LME) τα 2000 δολάρια και διαπραγματεύεται στα 2001 δολάρια ο τόνος. Στα συγκεκριμένα επίπεδα η τιμή του αλουμινίου αγγίζει το υψηλό τετραετίας ενώ συνολικά το 2017 σε σχέση με το 2016 καταγράφει κέρδη της τάξης του 20%. Μάλιστα, το αλουμίνιο υπεραποδίδει έναντι όλων των άλλων μετάλλων καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο.

Αφορμή για τη νέα άνοδο της τιμής του αλουμινίου που ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα, στάθηκαν οι πληροφορίες ότι η κινεζική Shandong Group σχεδιάζει να αναστείλει τη λειτουργία του 30% της δυναμικότητας αλουμίνας και του 30% της δυναμικότητας αλουμινίου στο διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου. Ακόμη βεβαίως δεν έχουν γίνει γνωστές σε όρους πραγματικού τονάζ, η δυναμικότητα που θα αποσυρθεί από τον κινεζικό όμιλο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου και οι αναλυτές εκτιμούν πως δυναμικότητα περίπου 3-4 εκατομμυρίων τόνων μπορεί να ανασταλεί φέτος, ήτοι περίπου το 1/10 της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας της χώρας, πράγμα που σημαίνει σημαντική συρρίκνωση της προσφοράς στην παγκόσμια αγορά.

Επιπλέον, το Πεκίνο έχει ζητήσει από τους παραγωγούς αλουμινίου και χάλυβα σε 28 κινεζικές πόλεις να μειώσουν την παραγωγή τους κατά την χειμερινή περίοδο που ξεκινά το Νοέμβριο σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η δε μετοχή της κρατικής Aluminium Corp of China (Chalco) έχει σημειώσει άλμα 47% από τις αρχές του Ιουλίου, ενώ η μετοχή της εισηγμένης στο Shenzhen, Yunnan Aluminium, έχει καταγράψει ράλι 55%.

Τόσο η Deutsche Bank όσο και η Wood Mackenzie εκτιμούν ότι 3 χιλ. τόνοι αλουμινίου θα περικοπούν σε αυτόν τον πρώτο γύρο μείωσης της παραγωγής από την Κίνα.

Οι τιμές του αλουμινίου έχουν αυξηθεί σημαντικά φέτος, παρ’ολα αυτά οι αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ανόδου. “Η τάση είναι σαφώς προς μια πολύ πιο σφιχτή ισορροπία στην αγορά και οι τιμές βρίσκονται σε ανοδική τροχιά”, σχολιάζει ο Ami Shivkar της WoodMackenzie.

Πηγή: capital.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.