ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Ωκύαλος: Ένα ελληνικό ταχύπλοο από αλουμίνιο σχεδιασμένο από την EMAL

okialos-emal-1

Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την EMAL – Ν. Μπουλελάκης ΑΕΒΕ και χρησιμοποιείται ήδη από το Πολεμικό Ναυτικό.

Η κατασκευαστική εταιρεία κουφωμάτων EMAL – Ν. Μπουλελάκης ΑΕΒΕ σχεδίασε και κατασκεύασε ένα ταχύπλοο σκάφος εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για στρατιωτικούς σκοπούς. Το σκάφος ονομάστηκε «Ωκύαλος» και το πρωτότυπό του χρησιμοποιείται ήδη από το Πολεμικό Ναυτικό.

Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ναυπηγικό έλασμα 5083 της ELVAL και ειδικό προφίλ κράματος 6082 της ΕΤΕΜ. Πρόσφατα, η εταιρεία προχώρησε στην εξέλιξη του σκάφους με δύο νέες εκδόσεις (open 14 ατόμων και close 10 ατόμων), οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς.

okialos-emal-3

Οι διαφορές του πρωτότυπου σκάφους ΩΚΥΑΛΟΣ με το εξελιγμένο ΩΚΥΑΛΟΣ OPEN 14 & CLOSE 10 είναι οι εξής:
• Θα φέρει δύο μηχανές VOLVO PENTA D11-670, με σύστημα πρόωσης ARNESON DRIVES
• Το σκάφος θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα (50-55 κόμβους)
• Περιμετρικά του σκάφους θα φέρει μπαλόνια με μέση διάμετρο 60cm
• Γεννήτρια Cummnis Onan MDKBW 8KVA
• Αντικραδασμικά καθίσματα ERMIONI σχεδιασμού και κατασκευής της Ν. ΜΠΟΥΛΕΛΑΚΗΣ ΑΕΒΕ
• Full ναυτιλιακό εξοπλισμό και επικοινωνίες SIMRAD

emal_boulelakis
Ο κ. Νίκος Μπουλελάκης

Μία ιδέα του Νίκου Μπουλελάκη

Ο ιδιοκτήτης της EMAL Νίκος Μπουλελάκης, με τη βοήθεια ενός εμπνευσμένου μηχανικού αεροναυπηγού, έθεσε σε εφαρμογή την αρχική ιδέα της εγχώριας κατασκευής ενός σκάφους πολλαπλού ρόλου από αλουμίνιο. Η πρόκληση του συγκεκριμένου έργου ήταν η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των κραμάτων αλουμινίου και η υπέρβαση των δυσκολιών που αφορούν τη σχεδίαση ενός σκάφους προσαρμοσμένου στις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη, με παράλληλη επιλογή υλικών εγχώριας κατασκευής.

Το πρωτότυπο επιθετικό σκάφος «ΩΚΥΑΛΟΣ» σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εκ του μηδενός σε λιγότερο από 2 χρόνια με το συντονισμό και την ομαδική συνεργασία μιας πλειάδας επιστημόνων (ναυπηγοί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί παραγωγής) και τεχνικών (συγκολλητές, τεχνικοί NDI, χρώστες, κ.λπ.), έχοντας ως οδηγό τους τη δημιουργικότητα και όπλα:
• Την εμπειρία στη δημιουργία μεταλλικών κατασκευών
• Τη γνώση επί της σχεδίασης-κατασκευής ναυτικών και αεροναυπηγικών δομών
• Τη χρήση σχεδιαστικών προγραμμάτων (CAD) και προγραμμάτων ανάλυσης πεπερασμένων στοιχείων (CAE)
• Τη βοήθεια μηχανών CNC
• Την εκμετάλλευση των υπαρχουσών δομών

Ωκύαλος ονομάζεται εκείνος που κινείται με ταχύτητα πάνω στο νερό. «Ωκύαλος ναυς» χαρακτηρίζεται από τον Όμηρο το σκάφος του Οδυσσέα. Το ίδιο επίθετο έδωσαν οι ιθύνοντες του Πολεμικού Ναυτικού στο πρόγραμμα σχεδίασης και ανάπτυξης σκαφών ανορθόδοξου πολέμου για τις ανάγκες της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) που κατασκευάστηκε από την EMAL.

Okyalos Close

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.