ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Περιοριστικά μέτρα βάζει η Ουκρανία στη λειτουργία του εργοστασίου της Rusal

rusal_ukraine-1-72-dpi

Το τεταμένο πολεμικό κλίμα στις πολιτικές-διπλωματικές σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία καλά κρατεί και εκτείνεται, όπως είναι φυσικό, και στις διμερείς επιχειρηματικές τους σχέσεις, αγγίζοντας πρόσφατα και τον κλάδο του αλουμινίου, με την επιβολή κυρώσεων και περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία της Rusal εντός της Ουκρανίας.

Έτσι, ο ρωσικός κολοσσός παραγωγής αλουμινίου –όπως και εκατοντάδες άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα, προερχόμενα από τη Ρωσία, που δραστηριοποιούνται στο ουκρανικό έδαφος– έχει μπει το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο της ουκρανικής κυβέρνησης, καθώς πιστεύεται ότι δρα υπονομευτικά για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Με προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, οι εγχώριες αρχές έχουν το δικαίωμα να «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και να μπλοκάρουν τις οικονομικές της συναλλαγές εντός της χώρας, απαγορεύοντας παράλληλα την εξαγωγή κεφαλαίων, τη συμμετοχή σε κρατικούς διαγωνισμούς και την εκτέλεση χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Inside United Co. Rusal's Aluminium Plant

Από την πλευρά της, η εταιρεία επισημαίνει σε ανακοίνωσή της πως οι επιβληθείσες κυρώσεις συνιστούν αντίποινα της ουκρανικής κυβέρνησης για την πρόσφατη επανάκτηση του ελέγχου στο χυτήριο αλουμινίου της Ζαπορόζιε –του μοναδικού εργοστασίου παραγωγής αλουμίνιου στην Ουκρανία– από τη Rusal, κατόπιν και της σχετικής διαιτητικής απόφασης του Διεθνούς Κέντρου Διευθέτησης Επενδυτικών Διαφορών.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην ιδιοκτησία της Rusal ανήκει, επίσης, το εργοστάσιο της Μικολάιβ, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα παραγωγής αλουμίνας στην Ουκρανία.

Η Rusal υπογραμμίζει, τέλος, στην ανακοίνωσή της ότι επεξεργάζεται σχέδιο αντίδρασης στα περιοριστικά μέτρα που της επιβλήθηκαν, με το οποίο θα διασφαλίζονται από κάθε άποψη τα ζωτικά της συμφέροντά στην περιοχή. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η εταιρεία εξετάζει τον πιθανό αντίκτυπο των πρόσφατων κυρώσεων στη λειτουργία των δύο θυγατρικών της αλλά και του ομίλου, καθώς επίσης τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για να προστατέψει τα συμφέροντα της ιδίας και των μετόχων της. Η εταιρεία θα κρατά ενήμερους τους μετόχους και επενδυτές της όπως και όποτε απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.